Licht bonkende waterleiding (bij watermeter) bij geen afname water

Miyae

  • #1
Goedemiddag allen,

Wij hebben al een tijdje last van licht gebonk uit de meterkast op momenten dat wij zelf geen water afnemen. Bij nadere inspectie blijkt dit gebonk ergens rond de watermeter optreedt. We wonen sinds maart 2023 in deze woning (bouwjaar 2016, tweekapper). Of dit issue al speelde toen we er net kwamen te wonen is lastig te zeggen. We hebben namelijk zelf in de tussentijd ook een waterslagdemper laten plaatsen omdat we gebonk uit de meterkast hoorden bij afname van water bij elke kraan in onze woning. Het gebonk bij waterafname is sinds het laten plaatsen van de demper (net achter de watermeter) verleden tijd. Vanaf dat moment is het me echter gaan opvallen dat we ook gebonk horen vanuit de meterkast als we zelf geen water afnemen.

Opsommend:
- Meerdere keren per dag horen we licht gebonk uit de meterkast, oorsprong rond watermeter, bij géén waterafname (radartje watermeter staat stil).
- Waterslagdemper is tussentijds geplaatst, heeft waterslag bij eigen waterafname wel verholpen maar niet het andere gebonk.
- Brabant Water heeft eerst de keerklep in de watermeter vervangen. Daarmee leek het een paar dagen opgelost, maar toen kwam het geluid toch terug. Wat wel opvalt is dat het geluid sindsdien een stuk zachter is!
- Brabant Water heeft vervolgens de gehele watermeter vervangen. Ook dat was de oplossing niet. Bij andere threads op dit forum/het internet was dit vaak wel de oplossing, maar helaas niet bij ons.
- We hebben met de buren getest of we het gebonk ook horen als zij de kraan (specifiek getest met de keukenkraan) open en dicht zetten. Geen correlatie.
- Wat opvalt is dat het gebonk vaak rond bepaalde tijdstippen optreedt. Vervolgens kan het zomaar een paar uur weer niet te horen zijn. Ik hoor het rond 7:00-7:30 's ochtends en 22:30-23:00 's avonds, maar het meeste nog tussen 17:00 en 19:30. Dat lijkt overeen te komen met tijdstippen waarop over het algemeen meer water wordt verbruikt door huishoudens. Ik heb dan ook het idee dat het geluid van de buitenwereld komt (drukschommelingen waternet), maar de watermeter is dus al vervangen...
- Kan het iets te maken hebben met een (te) hoge waterdruk, gezien we voorheen ook waterslag op alle kranen hadden?
- Kan ik, door de hoofdkraan (voor of achter?) de watermeter dicht te zetten, testen of we de oorzaak binnen of buiten ons huis moeten zoeken? Daarmee bedoel ik, als ik de hoofdkraan dichtdraai en ik hoor het geluid vervolgens niet meer, kan ik dan met zekerheid zeggen dat het geluid van buiten komt (externe oorzaak)?
- Ik kan het geluid het beste omschrijven als bonk-bonk. Het is dus altijd 2x bonk kort achter elkaar (binnen een seconde).

Verder nog ter info: Wij zijn zelf totaal geen klussers en zijn daarom voor de meeste klus-zaken aangewezen op vakmensen.
Ik stoor me inmiddels redelijk wat aan het geluid (gezien de meterkast aan de huiskamer grenst en het geluid daar hoorbaar is) dus hopelijk zijn er nog dingen die we kunnen proberen.

Mijn dank is alvast groot!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Wel vreemd, en buren hebben geen last?
Plaats even een foto meter kast met de gas meter.
Wat zegt waterleiding bedrijf die hebben ervaring als er in de buurt pompen bevinden.
 

Miyae

  • #3
Goedemorgen Henk253,

Bedankt voor je reactie.

Of de buren last hebben weet ik niet zeker, dat kan ik nog eens navragen.
Het waterleidingbedrijf (Brabant Water) zei: vaak is het de keerklep in de watermeter. Die is toen vervangen. Het geluid werd daarmee een heel stuk stiller, maar was nog niet weg. Toen gaven ze aan de watermeter nog te kunnen vervangen, maar daarbij gaf men al aan 'als dit het ook niet is, dan weten we het ook niet'.

Ik weet niet precies wat je wil zien aan de gasmeter dus ik heb het geheel maar op de foto gezet:

Afbeelding van WhatsApp op 2024-03-07 om 10.04.41_63c03433.jpg
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4
Wou even zien hoe die situatie was.
Maar vraag de buren ook eens.
Omdat je ook last hebt als je niet gebruikt maar je leidingen lopen de smeerlaag in dus dat zit geen geluid in.
Bij de stroom mantelbuizen zit ook een kogel kraan met keerklep.
Die kan geluid maken maar alleen bij gebruik.
Misschien zit de waterleidingmantelbuis tegen de gasleiding aan onder de vloer en dan je via druk golf iets hoort.
Maar dan moet je onder de vloer bekijken.
1709811654573.png
 

Miyae

  • #5
Goedemiddag Henk253,

Helaas kan ik niet onder de vloer kijken; we hebben geen kruipruimte.
Ik zal eerst eens navraag doen bij de buren. Bedankt in ieder geval!
 
  • Like
Waarderingen: Henk253

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu