Vernieuwen waterleiding/groepen na hoofdmeter

robert0318

  • #1
Hallo experts! Recent is mijn meter vervangen voor een iets kleinere aansluiting.

Ik wil ook de waterleidingen in het huis vernieuwen; een 32mm uponor (met 20mm aftakking) naar de keuken/wasmachines/douche op de begane grond, een 32mm naar de 300L boiler / douche en enkele wasbakken op de 1e verdieping en 2x 20mm naar WC's en buitenkraan. Ik wil graag een 1" kogelkraan installeren met afsluiter en terugslagklep en daarachter een aantal t-stukken met kogelkranen voor de vier groepen.

Mijn vraag, wat heb ik nodig na de watermeter tot de kogelkraan? Ik kan niet helemaal zien wat ik nodig heb na de nieuwe dubbele nippel zodat het ook nog past in de houder? De nippel gaat in een schroefverbinding en dan een dikke bocht?


ps. het water is geen lekkage maar opwellend, water loopt nu van het dak in het gras , ik ga daar een aansluiting maken op het riool (wat erg lastig is want de onderzijde van de kruipruimte is volledig nagepurd).

20230111_101039.jpg
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wat is de leveringscapaciteit van je watermeter?
Gokje: 2,5m3/uur?
Waarom dan 32mm? Of heb je last van zeer lage druk?
Dikke leidingen hebben ook nadelen, zoals lauw koud water in de zomer.

Waarom de huidige kogelkraan niet houden of vanaf die dikke bocht doorgaan?
 

robert0318

  • #3
Hoi Jackd, de aansluiting is verlaagd van 6 naar 4. We zijn een 6 persoons huishouden met meerdere apparaten/douches tegelijkertijd. Misschien had 2,5 ook gekund, maar dit is al een besparing op vaste kosten na 1,5 jaar.
De huidige kogelkranen zitten vastgeroest of krijg ik niet helemaal dicht. De aftappers zitten vast, daar durf ik niet harder aan te trekken.

De nieuwe kranen wil ik ook iets hoger hangen, bevalt mij niet dat ze zo nat worden (hoewel er ook wel echt veel neerslag is).

20230114_121558.jpg
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
Net even iets meer dan een standaard huis. Alle kranen nieuw en je kan inderdaad weer even vooruit.
Wat er precies na de meter zit, kan ik ook niet zien en de type nummers op de meter zijn op de foto via het forum niet duidelijk meer, maar je kan die meter zelf ook googlen, dan weet je wat de aansluiting is.
Of gewoon op tijd beginnen, de boel loshalen en naar een (lokale) installatiemateriaal verkoper.
 
  • Like
Waarderingen: robert0318

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu