Diameter waterleidingen na inbouwdelen kranen in badkamer

Kojak

  • #1
Hallo, ik heb even een vraagje wat betreft de watertoevoer. Het aanleggen en dergelijke is geen probleem, alleen voor de diameter van de leidingen zou ik wel een tipje kunnen gebruiken.

Situatie:
Ketel, Nefit Trendline II HRC30 CW5, 17 liter water per minuut.
Daarvandaan warm en koud water door een 15mm leiding, lengte ca. 14 meter. Ketel staat beneden, badkamer eerste verdiep.

Badkraan, Brauer Black Edition thermostatische inbouw badkraan met badvulcombinatie, Leveranciernummer 5-S-047 EAN 4260483796784

Regendouche Hansgrohe Raindance S inbouw doucheset 240 1jet powderrain
Fabrikantnummer 27959670


Op de kranen komen dus per stuk een 15mm warm water en een 15mm koud water binnen, middels soldeerstukken. De buis van de regendouche is inwendig niet veel groter dan een 15mm koperbuis.

Echter, wat is wijs, vanaf het inbouwdeel van de kraan naar de regendouche/badvulcombinatie met 15mm leiding werken, dus iets minder dan de doorlaat van de regendouche, of met 22m leiding? Dit omdat er natuurlijk eigenlijk 2x15mm de inbouwunit binnenkomt. Uiteraard wordt een maximale wateropbrengst op prijs gesteld.

Alvast bedankt!
 

ADDave

  • #2
Er zitten 3/4" schroefdraad aansluitingen op de mengbox, dus 22mm kan zeker.
Met hogere debieten is het wenselijk om een maatje groter te pakken dan 15mm.
De stromingssnelheid komt anders ruim boven de 2 m/s uit.
Dat gaat herrie maken en dat wil je niet.

De ketel levert in iedergeval genoeg water voor deze kraan.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #3
welke diameter is de voeding leiding naar de ketel? word van dezelfde leiding ook kw onttrokken voor de badkamer?
 

Kojak

  • #4
Bedankt heren! Herrie is inderdaad ook een dingetje waar ik niet op zit te wachten.

Er gaat 15mm naar de ketel, en omdat alles onder de vloer door loopt kan ik niet zien hoe de aftakkingen lopen. Maar na de watermeter gaat er natuurlijk een dikke leiding weer terug onder de vloer, en ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat ze in 1991 die leiding teruggebracht hebben tot 15mm om daar de rest van het huis op aan te sluiten. Ook kom ik bepaald geen waterdruk tekort als ik warm en koud tegelijk aanzet. Bijvoorbeeld beneden heet water en boven koud, of een buitenkraan.

Wat ik wel vrij onnozel vond, maar daar kan een reden voor zijn, dat er 15mm koud water naar boven ging, en maar 12mm warm water. Maar goed, de originele ketel was natuurlijk geen krachtpatser, de ketel die ik er daarna inzette al een stuk beter. Die gaf een beste heetwaterstroom. En nu dus de Nefit. Ik ga dus zelf een 15mm warm naar boven leggen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu