Hoofdwaterleiding aanpassen met meerlagenbuis

RISL

 • #1
Goedeavond mede forummers,

Na onze verhuizing en de eerste verbouwingen ben ik zo ver om onze waterontharder aan te sluiten. Zal eerst even zo duidelijk mogelijk de situatie beschrijven.

In het oude huis had ik de waterleiding in de waterput onderbroken en met 22mm koper de waterontharder aangesloten die in de trapkast stond. Alles liep via de kruipruimte.

Bij dit huis is de kruipruimte echter vol gezet met schuimbeton. De waterontharder komt dus op een vliering te staan, boven de waterput. De leidingen komen door het plafond de badkamer in, over de wand naar beneden. Daar komt een sleuf in de vloer en kan ik met een diamantboor door de beton naar de waterput boren. Daarna dit weer aandelen met beton totdat we over een paar jaar de badkamer aan gaan pakken. Ik wil dit met meerlagenbuis doen omdat dit me het makkelijkst lijkt. Meerlagenbuis is nieuw voor me. Water gaat dus vanuit de put naar boven en dan weer terug naar de put. In de put zitten alle vertakkingen, dus heen en weer is het makkelijkst.

Een paar vragen waar ik niet uitkom:
1. Hoofdwaterleiding is 22 mm koper. Ik zag een mooie aanbieding voor 20 mm meerlagenbuis, maar is dit te klein? De leiding heen en weer zal zo'n 10 meter zijn. De meerlagenbuis heeft een kleinere diameter en grotere wanddikte, zou ik dan veel verliezen?

2. Ik gebruik meerlagenbuis in mantelbuis. Er ligt circa 2 keer 70 cm in de vloer straks. Gaat dat problemen geven met vloerverwarming als dat later in de badkamer wil maken?
Ik heb een warmtepomp en die ruimte is de enige zonder vloerverwarming. De wens is om daar zeker vloerverwarming toe te gaan passen.

3. Ik zag die aanbieding dus, dat was van buis van Bonfix. Daar zag ik Multifit koppelingen bij die je met een inbussleutel monteert. Ik zag daarvan alleen 16 mm en 20 mm, voor 25 mm zal ik dus naar Uponor moeten of een ander merk. Hebben ze daar ook die multifit koppelingen voor die je met een inbussleutel monteert? Of is dat altijd pers? Ik zie bij de koppelingen door de bomen het bos niet meer.

Alvast bedankt voor jullie tijd en moeite. Mocht het onduidelijk zijn, zal ik mijn best doen snel te reageren en de situatie te verduidelijken.
 

Ronny

Specialist Verwarming
 • #2
Je kunt ook 3/4 flexibele slang kopen met Kiwa keur, dat is misschien makkelijker.
Zo heb ik dat tenminste gedaan.
 

RISL

 • #3
Bedoel je iets als tyleenslang?
Tyleen ben ik niet helemaal zeker van, ik heb het idee dat ik het nooit helemaal lekker dicht krijg en dat een waterslag er meer effect op heeft dan op een buis.
 

Ronny

Specialist Verwarming
 • #4
Nee geen tyleen, een RVS omvlochten slang met twee 3/4 aansluitingen. Aan de ene kant buitendraad en aan de andere kant binnendraad.
 

RISL

 • #5
Kun je eens een linkje sturen van zo'n slang? Of een zoekterm?
Ik ken zulke slangen alleen kort, voor het aansluiten van een kraan?

Ik zou er twee nodig hebben van een meter of 5.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #6
ik zou ipv 20 mm 25 mm nemen
 

RISL

 • #7
En welke koppelingen zou je dan aanraden? Perstang zou ik moeten huren of de juiste bekken kopen voor de perstang van mn baas.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #8
zoek eens op up#nor mlc nl klemkoppeling, hiermee kun je knellen op 22 mm koppelingen
 

RISL

 • #9
Oke, bedankt voor de tip, ik ga me er weer verder in verdiepen.

Als het prijsverschil klein had geweest, had ik sowieso voor die 25 mm gegaan, maar de 20 mm bonfix is €70 voor 25 meter en de upo... is €360 voor 50 meter. Aangezien ik maar 10 meter nodig heb, zat ik een beetje met dat verschil, vandaar mijn vragen hier.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #10
20mm is maar 14 mm binnenwerks daar komen ook nog koppelingen in
 

RISL

 • #12
@Marcn.88
14 mm binnenwerks is inderdaad wel klein, het is me duidelijk dat ik sowieso naar 25 mm ga. De waterontharder geeft ook een behoorlijke weerstand, dan moet ik daar verder geen kleine leidingen op gebruiken.

De Uponor MLC NL koppelingen zijn ook gemakkkelijk in gebruik zie ik wel. Ik zag ook RTM koppelingen, nog makkelijker maar ook duurder. Die MLC NL voldoen prima, bedankt daarvoor.

@Ronny
Bedankt voor de link. Zulke slangen ken ik alleen klein en kort. Ik zie wel dat ze slangen tot 2 meter met een diameter van 25mm hebben. Helaas kan ik er nu niks mee, maar ik ga het zeker onthouden voor eventueel een volgende keer.


Iemand wellicht nog een mening over de vloerverwarming? Ik zal wat afstand houden en aangezien het in de hoofdwaterleiding is, lijkt het me dat het voldoende doorstroomt om legionella te voorkomen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu