Waterdruk leidingen laag

Jasphy

  • #1
Ik woon in een bis woning, welke uit twee verdiepingen bestaat.
Volgens de watermaatschappij is de waterdruk bij oplevering aan de voordeur 2,7 bar.

Het probleem waar ik mee zit is dat de waterdruk die wordt geleverd bij mijn tappunten niet erg hoog is (tussen 1e en 2e verdieping zit niet veel verschil). Mijn HR ketel (CW4) zou toch een behoorlijke douchestraal moeten kunnen produceren, helaas is dit niet het geval. De ketel is geplaatst op de 2e verdieping naast de badkamer.
Als ik mijn CV bijvul komt de druk niet boven de 1,5 bar.

Bij mijn tappunten is de warme en koude straal redelijk gelijk qua waterdruk. De leidingen zijn 15mm, dus daaraan ligt het niet.

Is dit normaal? Is de enige oplossing nu een drukverhogingspomp?
 

Fiesiekus

  • #2
Bij de tappunten is er geen probleem? Wel in de douche? Waar liggen die tappunten t.o.v. de douche?
 

Jasphy

  • #3
Er zijn 2 wasbakken en een douche.
In de badkamer zit een douche en wasbak (alle 15mm leidingen). Naast de badkamer hangt de ketel.

In de keuken zit een wasbak (warm 12mm/koud 15mm), grappige is dat de warme straal ongeveer gelijk is aan de koude straal, ondanks de 12mm. De verdieping onder de badkamer, en dan ongeveer 5 meter verder ligt de keuken.

Bij de wasbakken en douche is de druk ongeveer gelijk, redelijk maar niet zoals ik bij andere huishoudens heb ervaren die ongeveer zelfde situatie hebben.
 

Fiesiekus

  • #4
Zit er ergens een doorstroombegrenzer?
 

Jasphy

  • #5
Niet dat ik weet.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
En staat de hoofdkraan wel helemaal open gedraaid?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Als ik mijn CV bijvul komt de druk niet boven de 1,5 bar.
Ook bij een begrensde doorstroming zou de druk hoger moeten zijn, het gaat bij het vullen van een c.v. niet zo snel dat de leidingen etc. het niet af kunnen.
Het zal waarschijnlijk niet aan de installatie van de woning liggen maar toch aan de druk van het waterleidingbedrijf.
 

Jasphy

  • #8
De hoofdkraan staat helemaal open.
Dus ik zal de druk moeten laten controleren door een bedrijf?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Schiet me nog te binnen, is de drukmeter van de c.v. wel goed ?
Na verloop van jaren kan die ook afwijkingen gaan vertonen.

Als de drukmeter goed is dan het waterleiding bedrijf bellen.
 

S.koopman

  • #10
De waterdruk zal wel te wensen overlaten,vrees ik.
bij ons hangt de ketel ook op de 2e,en die gaat met gemak naar de 1.9 bar.
kom het bij anderen wel vaker tegen,die halen soms de 1 bar niet eens bij 6 meter opvoerhoogte.
 

Fiesiekus

  • #11
Je weet á priori niet of het probleem bij de CV-drukmeter ligt of de waterdruk is.

Vergeet niet dat als de stroming nul is, de druk gelijk aan de statische druk van het waterleidingbedrijf is. Best kans dat die hoog genoeg is en dat de CV-installatie tot en met die druk moet kunnen vullen.
 

Jasphy

  • #12
De ketel is 1 á 2 jaar oud, dus ik neem aan dat de drukmeter in orde is.

De ketel monteur vertelde me, dat als warm en koud dezelfde druk hebben uit de kraan, en de cv drukmeter niet verder komt dan 1,5 bar bij bijvullen, je dus een lage algehele druk in het huis hebt.
Een drukverhogingspomp zou uitkomst kunnen bieden.

Toch begrijp ik het niet dat 2,7 bar zo snel inzakt.

Volgens mij loopt van de watermeter een 15 mm buis naar de andere leidingen. Dit zou toch pas beperking op moeten leveren wanneer er 2 kranen tegelijk worden opengezet? Of misschien al bij het mengen van warm en koud door 1 kraan?
 

Jasphy

  • #13
Ik heb net even gekeken, en vanaf de watermeter loopt een 15mm buis. Beetje vreemd dat ze niet 25mm hebben gebruikt, maar goed.

De watermaatschappij vertelde me net, dat de druk die geleverd wordt tussen de 2 en 2,5 bar ligt. En dat terwijl ze me vorige keer 2,7 bar verteld hebben. Ik moest maar naar het storingsnummer bellen, die weten er meer van. Daar werd me verteld dat de druk tussen de 1,9 en 2,5 bar ligt. Maar als je een bedrijf de druk bij oplevering laat meten zal er een druk van 2 bar gemeten worden. Als de druk onder de 1,9 bar ligt, dan worden de metingskosten (verricht door Vitens zelf) vergoed (75 + nog een beetje).

Wat kan ik nu het beste doen?
Over een aantal maanden wil ik namelijk nog een douche plaatsen op de 1e verdieping. Het gelijktijdig douchen wil ik mbv een laadboiler mogelijk maken. Alleen is de druk, die nu al laag is, straks een probleem. Ik vraag me af of een pomp zal helpen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Het is niet alleen de druk is van belang voor een extra douche maar vooral de capaciteit van de leiding, als er boven iemand onder de douche staat en iemand anders tapt warm water dan hoort u vast en zeker gegil van iemand die een lading koud water op het lichaam krijgt.
 

Jasphy

  • #15
Als iemand boven doucht, en beneden wordt de kraan met lauw water vol open gezet, dan komt er bij de douche een pisstraaltje uit. Dit pisstraaltje is niet ijskoud, maar een beetje warm (zoals een echt pisstraaltje :wink: )
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #16
Indien mogelijk een verdeelstuk van 22m plaatsen bij de watermeter en van daaraf 1 of 2 nieuwe leidingen leggen naar b.v. de c.v. t.b.v. de koudwater aansluiting van de boiler en naar de nieuwe douche.
 

Jasphy

  • #17
Zou een grotere buis van bijv. 25mm t/m de ketel niet al voldoen?
Dus dat alle leidingen aftakken van de 25mm.
 

Chathanky

  • #18
Er zit 12 meter verschil tussen wat de waterleidingmaatschapij aan geeft en de druk waar je de ketel mee kunt vullen.
Dit zou het hoogteverschil kunnen zijn. Het kan ook dat beide metingen afwijken en je op 10 meter of mischien wel minder uit komt.

De drukval door het gebruik van de buren kan komen omdat er beneden bij de meter wellicht een filter verstopt zit. Al zou het enkel aan jou deel van de leiding zijn kan dit invloed hebben.
Jullie delen de hoofdleiding van de watermaatschapij? Dit kan de opbrengst van het stomende water ook beinvloeden namelijk.

Voor de rest kan ik er weinig van maken. Je zal zelf het een en ander kunnen bekijken. Of een installateur natuurlijk of het wel klopt zo.
 

Jasphy

  • #19
Volgens de watermaatschappij heb ik een eigen wateraansluiting, welke ik niet deel met de onderburen. Het hoogteverschil tussen de watermeter en de ketel is ongeveer 6 meter. De watermeter is een of twee jaar geleden vervangen, dus ik neem aan dat er geen filter verstopt is (mocht er eentje in de watermeter zitten).

Ik ben bang dat ik de hoofdleiding zal moeten vervangen naar een grotere leiding. Is een flexibele buis aan te raden (heeft wel kleinere diameter qua doorvoer). Of de gewone koperen met 22, 25 of 28 mm?
 

Chathanky

  • #20
Je zou dan 2.1 bar overhouden en dit moet voldoende doorstroom geven door een 15 mm buis, tenzij het grote lengtes gaan worden.
Zelf heb ik geschat vanaf de meter tot het verste warm watertappunt zo`n 30 meter 15 mm leiding zitten en er moest alsnog een restictie in het warm waterdeel omdat de cw3 ketel waar ik het mee moet doen geen 60 graden water kon leveren. tussen cw3 en cw4 zit niet veel verschil.

Wat de drukken zijn geen idee maar het lijkt er sterk op dat of een van de gegevens niet kloppen of dat je zit met een verstopping ergens in het leidingdeel of filter.
Bij de watermeter zit meestal een filter dit kan vervuilt raken voor de meter heb je druk genoeg maar als de doorstroomopening ter grote van een injectienaald is blijft er weinig over.

Eigenlijk kan ik er zo niets van maken 2.8 bar bij de meter en 1,5 bar bij de ketel zou niet kunnen met een hoogteverschil van 6 meter.
Dit laatste ga je ook niet oplossen door de leiding te vergroten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu