Alle leidingen zijn opnieuw aangelegd. Waterdruk te laag.

Led

  • #1
Mijn huis is compleet gerenoveerd. Alle water/cv-leidingen zijn opnieuw aangelegd, inclusief nieuwe CW5 ketel.

Resultaat: kranen, douche en bad hebben simpelweg te weinig druk (zowel warm als koud); met de douchestraal ga ik echt geen modder van voetbalschoenen af kunnen spoelen (Als ik de douche recht vooruit mik is 't een pisboogje) en het bad vullen duurt drie kwartier.

Nagevraagd zijn de gebruikte leidingen Uponor Flex 20mm en 16mm.

Maar nu lees ik dat die leidingen, door de wanddikte en de gebruikte perskoppelingen, eigenlijk maar vergelijkbaar zijn met 12mm koper respectievelijk 16mm koper.
Dat zou dus betekenen dat alle leidingen die naar mijn bad / douche gaan dus effectief maar 12mm zijn..?

Klopt dat?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Normaal gesproken is 16mm ruim voldoende voor douche of bad, tenzij er echt een grote regendouche aan hangt.

Staat de hoofdkraan wel helemaal open? Anders even de opbrengst direct na de watermeter testen. Een knik in de leiding zou ook nog kunnen eventueel.
 

Marcn88

  • #3
Doorstroombegrenser in toestel verstopt hoofdkraan volledig open inlaatcombinatie volledig open
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Volgens TS is ook koudwaterdruk te laag, inlaatcombi en doorstroombegrenzer vallen dus al af :wink:
 

Led

  • #5
Hessie,

Ja, de hoofdkraan staat volledig open.
Verder heb ik alles gecontroleerd - alle kranen staan vol open, geen vuilophopingen, ik heb alle eco-savers / filters uit de douchekoppen gehaald etc.

Maar nogmaals, het is een 16mm *kunststof* leiding (Uponor 16/2), dus daar blijft na aftrek van de wanddikte nog maar 12mm van over voor zover ik begrepen heb, en de knelkoppelingen voor kunststof schijnen ook niet bevorderlijk te zijn?

Bij de watermeter is de opbrengst ruim genoeg (ik meen me te herinneren 22 liter/ minuut oid), op de koud-aanvoer van de cv ketel (1e verdieping) is daar een stuk minder van over (12 l/m meen ik?), bij de douche blijft daar nog maar iets van 8l/m van over.

Het lijkt mij een kwestie van te dunne leidingen met te veel koppelingen / bochten, maar ik hoor graag andermans mening.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6
Plaats eens een foto van je afsluiter soms willen ze wel dol draaien.
 

Haplo

  • #7
Een kunststof leiding van 16mm heeft idd een werkelijk diameter van 12mm. Maar door de mindere weerstand die deze leidingen hebben, komt dit overeen met 15. En 20mm komt overeen met 22mm.
 

Marcn88

  • #8
Ik neem aan dat de kw voeding naar de ketel 20mm is en geen 16 als dit 16mm is zit m daar het probleem
 

Marcn88

  • #9
Koper 22 komt absoluut niet overeen met kunstof 20 dit zak dan 25 moeten zijn kijk maar in de waterwerkbladen op infodwi.nl
 

Led

  • #10
Haplo,

Maar de knelkoppelingen voor 16mm kunststof leidingen hebben nog een kleinere doorvoer diameter toch? Die gaan nog *in* die 12mm als ik het goed begrijp.


Hoeveel liter per minuut koud water zou normaal zijn uit een douche / badkraan als ik de douche-slang en kop afkoppel (zodat die geen invloed hebben op de meting)?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu