Water wasmachine komt naar boven bij afvoerput douche

Richard-079

  • #1
Hallo allemaal,

Ik zal mij eerst even voorstellen. Ik ben Richard, en ik ben bezig met mijn badkamer en wc te verbouwen, en ik heb een washok gemaakt voor de wasmachine en droger.

Nu ik na 2.5 maanden bijna klaar ben, kom ik er achter dat er water naar bovenkomt uit mijn doucheputje, als mijn wasmachine aan het spoelen is (einde programma). Omdat mijn doucheputje op de plaats zit waar vooreen mijn bed stond, is de gehele afvoer nieuw gemaakt.

De afvoer loopt van 40 mm naar 32 mm aan het einde. De afvoer loopt af, dat is gecontroleerd met de lange waterpas. Tevens heb ik de tuinslang een half uur in de afvoer gehangen om te controleren op eventuele lekkage. Het water stroomde netjes weg. Het lijkt er op dat de wasmachine tijden het spoelen "teveel" water dumpt, en de afvoer het niet aan kan.

Dit is de huidige status. Er staan haakse muurtjes boven de afvoer. Ik voel er niet zoveel voor om alles weer af te breken...


Dit is het washok.

De afvoer gaat onder de grond door de muur, en gaat met 2 x een 45 gradenbocht naar de afvoer die ook op het doucheputje zit. Dit om de doorstroom te bevorderen.

Misschien dat jullie mij kunnen helpen met een goed advies?
Bij voorbaat dank!

Groeten,
Richard.

p.s. de foto uploader werk niet goed? Ik krijg maar 2 afbeeldingen ge-upload...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Alleen de onderste foto is meer dan genoeg :wink:

Het probleem zit hem in de vernauwing naar 32 mm, daar kan het water niet snel genoeg.
Het enige wat u zonder breken kunt doen is de afvoerslang van de wasmachine iets vernauwen en hopen dat het dan goed gaat.
Als de wasmachine storingen gaat geven zit er niets anders op dan breken en een nieuwe grotere afvoer te leggen.
 

Richard-079

  • #3
De afvoer word pas 32 mm als ie de grond in gaat naar beneden (ik woon in een flat), het water heeft dan al een meter of 5 a 6 afgelegd in 40 mm. Waar de afvoer 32 wordt, is van metaal... en niet aan te passen.

Als ik de afvoerslang van de wasmachine verklein, word de druk dan niet hoger? ik denk aan een tuinslang waar ik het uiteinde kleiner van maak, dezelfde hoeveelheid komt er uit met een hogere druk?

Sorry voor mijn eigenwijsheid, maar ik speel even advocaat van de duivel :wink:
En zeg maar "je" hoor, ik ben een 20-er :wink: :wink:
 

Richard-079

  • #4
En wat als ik de douchecel (en dus ook het putje) verhoog met de hoogte van een traptrede? Water zoekt immers altijd het laagste punt op, en stroomt zo misschien toch nog de goede richting op...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
De hoeveelheid wordt minder maar doordat de doorgang kleiner wordt ontstaat er een iets hogere druk op het einde van de slang, dat is verder niet belang omdat de vermindering van de hoeveelheid belangrijker is.

De afstand van 4 a 5 meter in 40 mm kan misschien een liter water meer bevatten dan dezelfde lengte van 32 mm, de leiding loopt dus pas een liter later vol.
 

Richard-079

  • #6
Ok, helder. Dan schiet het verhogen van de douchecel kennelijk ook niet op...

Zijn die smallere slangen gewoon te koop bij een doe-het-zelf zaak, of moet ik deze zelf afknijpen door middel van een slangenklem of iets dergelijks?

De wasmachine betreft een Whirlpool, type Indiana van 1 jaar oud.

Bedankt voor de nuttige info in ieder geval!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Als het een slang met een rubber uiteinde is kunt u daar een slangklem op zetten en aandraaien, misschien is dat al voldoende, uitproberen dus.
Bij een plastic slang een stukje dunnere pijp erin lijmen.
 

Xr8

  • #8
Het is tevens aan te raden de sifon lager te plaatsen zodat je een grotere val van je water hebt. In het ongunstigste geval komt het er aa de bovenkant van de afvoer ook uit op deze manier.

succes
 

Richard-079

  • #9
Ik zie net dat ik een rubberen uiteinde heb. Mooi, dat is makkelijk te vernouwen. Morgen ff een slangenklem halen en proberen. Ik ben benieuwd!

Het water komt niet in het washok naar boven, gelukkig maar. Had dat al gecontroleerd, alles bleef droog daar. Maar ik ga alsnog de sifon lager plaatsen, dat is een kleine moeite.

Ik schat dat er minder dan 1 liter uit het putje komt trouwens, het valt opzicht wel mee. Het is niet genoeg water om de douchecel mee blank te zetten...

Mannen, bedankt, en ik houd jullie op de hoogte :prima:
 

Richard-079

  • #10
Hmm, ik hoor nu uit mijn omgeving dat ik door de afvoer van de machine te vernouwen, ik de machine sloop op de langer termijn.

Ik hoor hier ook de optie dat ik de PVC afvoer tot aan de grond 32 kan maken. Dan gaat ie van 32 naar 40 en weer naar 32, zodat er niet meer dan dat 32 aan kan bij 40 binnenkomt, en bij de vernouwing geen problemen geeft.

Iemand die hier ervaring mee heeft?
 

Millew

  • #11
Ik heb er geen ervaring mee, maar volgens mijn beperkte kennis van hydraulica is de stroming in het eerste stuk vertikale buis van 32mm anders dan de stroming in het tweede stuk horizontale buis van 32 mm na de vernauwing.
M.a.w.: door de vertikale buis kan het water veel sneller naar beneden stromen dan dat het kan stromen in de horizontale buis. Bovendien krijg je bij die vernauwing turbulenties, waardoor het water nog langzamer gaat stromen. Kortom: m.i. helpt het niet.

Wat betreft het slopen van de machine: dat zal wel meevallen. Het enige dat kan gebeuren is dat je eerder vuilophoping krijgt in het afvoersysteem door de lagere stroomsnelheid.
En misschien is de pomp wat eerder versleten, alhoewel dat mij zeer onwaarschijnlijk lijkt.
 

Fiesiekus

  • #12
Klopt. En die sifon zo laag mogelijk en het hoogste punt van de buis, zo hoog mogelijk.
 

Richard-079

  • #13
Goededag allen,

Het afknijpen van de afvoer van de wasmachine werkte niet.
Het sifon in het washok is wel naar benden geplaatst.

Vervolgens heb ik de boel opengebroken. Waar de afvoer naar 32 mm ging is de afvoer afgezaagd. Ik heb de afvoer van 40mm naar 50 mm gemaakt, en aagesloten of op de 110 mm van de wc.
Ik heb nog steeds het zelfde probleem.

Wie o wie weet er raad???[/img]
 

Xr8

  • #14
Hoe lang is het stuk van 50mm? Normaliter moet het op deze manier goed werken. Ervan uitgaande dat de 110mm gewoon goed afwatert.

Is de 110mm leiding wel goed ontlucht?

Succes.
 

Richard-079

  • #15
Het stuk van 50mm is ongeveer anderhalve meter lang, en heeft 2 45 graden bochten.

De 110 mm leiding goed ontlucht? Die leiding is alleen van de afvoer van de wc, het een een 45 graden bocht waar de wc in gaat, en een stuk van een cm of 20 waar de aansluiting van de 50 mm op zit... dan gaat ie de stamleiding van de flat in.

Zijn er richtlijnen voor hoever leidingen bij elkaar mogen komen in de buurt van een doucheput? En zo ja, wat zijn die richtlijnen dan?
 

Xr8

  • #16
Als er geloosd word op een standleiding in een flat dan ga ik ervan uit dat deze leiding via het dak zijn ontspanning krijgt. Dit is in ieder geval bij de situaties die mij bekend zijn de normale gang van zaken.

Zit de sifon zo laag mogelijk en is het vallende stuk groot genoeg? Ga uit van een val van minimaal 60cm a 70 cm tot aan de sifon.

Maak anders eens een foto van de situatie en plaats deze wellicht zegt dat meer. Misschien te overvloede maar de afvoer heeft 1 sifon en voldoende afschot naar de hoofdleiding toe neem ik aan.

Succes.
 

Richard-079

  • #17
De sifon zat maximaal laag, lager kon niet. De val van 70 cm wordt ruimschoots gehaald. Heb er net een ontluchter tussen geplaatst (vlak onder de sifon in het washok), ook dit heeft geen zin.

Tijd voor foto's heb ik nu eigenlijk niet, ik ga de aansluiting verleggen. De afvoer van de wasmachine zit nu ongeveer 10 cm van het doucheputje verwijderd, die ga ik 2 meter verleggen. Omdat ik maar tot 20.00 uur herrie kan maken in de flat ga ik als de donder frezen. Het is nu weekend, nu kan ik uren maken...

Ik heb het voorval ook voorgelegd bij de Bouwhof, een speciaal zaak hier in de stad, met werknemers met verstand van zaken. Volgens deze mensen heb ik alles goed gedaan... laatste optie is de afvoer verleggen zo ver mogelijk uit de buurt van het doucheputje. Als dit niet werkt, dan laat ik het maar voor wat het is. :?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #18
Wilt u geen quote plaatsen als de tekst er boven staat ?

Onderwerpen aan elkaar geplakt.
 

Richard-079

  • #19
@ Jan ok, no problem.

Ik ga het nog anders doen. De huidige afvoer van de wc laat ik vervallen. Op die plek sluit ik de afvoer van de douche, en van de wasmachine aan. Dat worden dus 2 apparte leidingen (beide van 40 naar 50 mm) die naast elkaar komen te liggen en samen komen in de huidige wc afvoer van 110 mm.

Aangezien ik een zwevend toilet ga plaatsen, maak ik de afvoer daarvan in de standleiding. Kan de wc gelijk een aantal cm naar achteren, en word de ruimte iets groter. Meer werk, maar wel een mooier eindproduct.

Zal wel ff duren want ik doe alles in mn vrije tijd... en zoals al aangegeven kan ik maar tot 20.00 uur doorgaan.

I'll keep you informed...
 

Jacovrie

  • #20
Hou er rekening mee dat je de aansluitingen in een standleiding altijd met 90 graden T-stukken aansluit. Hiermee voorkom je dat er problemen met de beluchting ontstaat en aangesloten sifoons leeg worden gezogen. In horizontale leidingen liefst aansluitingen gebruiken van 45 graden.

In de regel moet er tussen twee aansluitingen in een liggende leiding minimaal een afstand zitten van vijfmaal de middellijn van de leiding die er tussen zit.

Wanneer er op een leiding van 110 mm wordt aangesloten, hier een T-stuk van 110 mm voor nemen met een inschuifverloop naar 50mm voor het aansluiten van de douche en de wasmachine (zie hiervoor ook mijn suggestie in de volgende alinea). Liever dus geen T 110/50. Aangezien in dit geval wordt aangesloten op de voormalige afvoer van de WC (wanneer ik het goed heb begrepen), kan verloopsok worden gebruikt.

Ik weet dat het meer frezen met zich mee brengt, maar ik zou voor de verzamelleiding van de douche en wasmachine (de horizontale leiding dus) 75mm gebruiken en die op de 110mm van de WC afvoer aanluiten. Voor de wasmchine kan dan als standleiding (de verticale) 40 of 50 mm worden gebruikt die dan op de 75mm wordt aangesloten. Voor de douche idem, maar dan voorkeur voor 50mm.

Wanneer het zwevend toilet in de standleiding wordt aangesloten, dan gebruik maken van en T 110mm van 90 graden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu