Waterslagdemper opnemen in waterleidingnet ipv na de was- of vaatwasmachinekraan

Henk80

  • #1
Bij waterslag in de leidingen, vaak veroorzaakt door een vaat- of wasmachine, is het gebruikelijk om een waterslagdemper bij deze veroorzaker tussen kraan en slang van machine te plaatsen. Als er verder in huis nog waterslag ontstaat door het snel sluiten van kranen, dan werkt deze demper niet als de kraan naar de machine is dicht gedraaid.

Is het niet veel slimmer om de waterslagdemper met T-stuk aan te sluiten op de muurplaat, in het T-stuk vervolgens de kraan te monteren en op de kraan de aansluiting voor de vaat- of wasmachine. Het voordeel: de waterslagdemper doet altijd zijn werk ongeacht of de kraan voor de vaat- of wasmachine dicht is of niet. De demper is immers opgenomen in het waterleidingnet en mogelijk kun je met een demper voor het hele net volstaan.
Kan en mag dit.
Wat is het verschil tussen bv een Caleffi waterslagdemper (met veer) of de meer 'klassieke' demper zoals de Flamco.
 

ADDave

  • #2
Leuk bedacht, maar zo werkt dat niet.
De drukgolf ontstaat bij de kraan dus daar wil je hem ook opvangen. Als hij eerst door het systeem heen moet om bij de demper te komen dan heb je er nog steeds last van.
Aanpakken bij de bron is het beste.

Waar jij een beetje op doelt is een expansievat voor tapwater denk ik.
Komt niet vaak voor maar kan wel.
Er zitten wat regeltjes aan vast en je zal hem vrij precies moeten uitrekenen.
 
Laatst bewerkt:

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Henk80 schreef:
Wat is het verschil tussen bv een Caleffi waterslagdemper (met veer) of de meer 'klassieke' demper zoals de Flamco.
Het verschil zit hem in het werkingsprincipe.
Daar waar de traditionele dempers zoals van Flamco werken met een drukkamer gevuld met een gas op een bepaalde druk (zoals een expansievat inderdaad, maar dan in het klein), werkt de Caleffi met een veersysteem.

Ik heb sterk mijn voorkeur voor één van de twee systemen, sinds ik die ontdekt heb. De andere deed het meestal in het begin wel, maar na verloop van tijd zakte de werking af. Dat andere (voor mij dus nieuwere) systeem heeft dat probleem niet, sinds ik die gebruik is het huis, voorzover het waterslag van vaatwasser en wasmachine betreft, doodstil. Helaas laten de forumregels mij niet toe aan te geven welke ik gebruikte en welke ik nu in gebruik heb, maar ik denk dat je wel snapt wat ik bedoel. Anders even aangeven, stuur ik je een PB.

PS. Het is natuurlijk wel zo, dat het resultaat bij mij thuis niets zegt over een te behalen resultaat in andere situaties!
 

B17

  • #4
Kees, ik zou graag jou voorkeur willen weten, want ik heb hetzelfde probleem. Hoe kan ik jou een private message sturen, want ik ziet die optie niet bij jou..

Groet,
Arend
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Dat klopt, ik heb mijn PB afgeschermd, want anders krijg ik allemaal klusvragen via PB. Ik heb je een bericht gestuurd.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu