Water lekt in lekbak. Koffiemachine Delonghi Magnifica S

Martinvandepol

  • #1
Delonghi Magnifica S
Type ECAM 22 110.B

Alles werkt nog goed, zet nog steeds lekkere koffie en espresso, maar het viel me al een tijd op dat er veel water in de lekbak staat. En als je niet tijdig leegt staat er water onder het koffiezetapparaat. Ik betwijfel daarbij of er wel voldoende water naar de de koffie komt, eigenlijk maar een bodempje koffie.

Online opgezocht, bij klusidee een vergelijkbare klacht, maar dan lekkage in de zetgroep (brouw unit). Verder gezocht en op de website van ifixit een vergelijkbaar probleem gezien met "leak on the left side". Ik volgde de instructies van deze video voor het openschroeven en zag dat er wat vervuiling (kalkresten) op de bodem lagen van mijn koffieautomaat aan de linkerkant (zie foto's) (zie step 4) . A leaking expansion chamber is usually the cause. But also check whether the connections on the heater are not leaking. The water may also come from above, e.g. from the upper brewing flask".

Verder staat er op de ifixit website bij step 4:

If too much water is running in/through the expansion chamber to the drip tray outlet or next to it, you can check where it's coming from by unplugging the silicone hoses. You may need to replace one of the following components:
  • from a defective pressure relief valve in front of the heater
  • from a leaking steam valve
  • from the upper brew piston if it is defective/leaky
Eerlijk gezegd heb ik toen niet goed uitgezocht waar het probleem zat, maar heb ik de reparatie net zo uitgevoerd als in de ifixit instructie, met het elastiekje in het randje van de zgn. "leaking expansion chamber".

Toen ik daarna het apparaat weer in elkaar zette, bleek dat het geen verschil maakte. Blijkbaar had ik geen "leaking expansion chamber", maar een ander probleem.

Als ik het deksel (rooster / druiprooster) van de lekbak afhaal en het apparaat inschakel, zie ik dat het hete water linksachter de lekbak in loopt. Dit gebeurt bij het opstarten, koffiezetten en het uitzetten. Eigenlijk iedere keer dat de pomp op hoge druk (evt pulserend) het water door de heater laat lopen. (zie video)

Ik vermoed dus dat het ligt aan de "defective pressure relief valve in front of the heater". In het Nederlands wordt dit onderdeel volgens mij de "Ventiel Dij elelement genoemd bij Partsnl. Dus daar heb ik nu dit onderdeel gekocht. Vermoedelijk is daarmee het probleem binnenkort opgelost.

Het probleem is waarschijnlijk ontstaan door jarenlang gebruik met hard water. Ook al ontkalk ik de machine netjes iedere keer als het rode lampje gaat branden en gebuik ik het juiste onkalkingsmiddel (op basis van citroenzuur), is deze klep na enkele jaren dagelijks gebruik langzaam gaan lekken en wordt het probleem steeds erger.

Erg goed dat er zoveel onderdelen te verkrijgen zijn en dat je dit zelf kunt repareren!

1. Linker zijkant van mijn Delonghi MagnificaS.jpeg 2. ifixit foto step 9.jpg 3. ifixit foto step 4.jpg 4. Vervuiling onder het verwarmingselement van mijn koffieautomaat.jpeg 5. Vervuiling onder het verwarmingselement van mijn koffieautomaat 2.jpeg 6. Elastiekje in expansion chamber mijn vermeende reparatie.jpeg
 

delonghi1976

  • #2
Hallo is het opgelost met het Ventiel Dij elelement ??
ik heb zelf alle rubber plus bal in pomp vervangen.
ook in de cilinder en de zetgroep maar het probleem bleef bij mij ook.dus ben erg benieuwd of het nu gelukt is?
met vriendelijke groet Rene
 
  • Like
Waarderingen: Martinvandepol

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Af en toe de afdichtringen insmeren met siliconenvet helpt (naast het goed schoonhouden).
 

Martinvandepol

  • #4
Beste Rene (delonghi1976) , bedankt voor je interesse. Nee, het is niet gelukt. Ik heb het onderdeel besteld en ontvangen, dat ging prima. Toen heb ik het nog eens goed bekeken. Slangetje bij de pressure relief valve losgemaakt en toen het apparaat aangezet. Toen bleek dat daar helemaal geen water uit kwam. Beetje onhandig dat ik dat niet eerst heb gedaan... Hij lekt nu dus nog steeds. Wel netjes in de lekbak, maar er komt steeds minder water in het kopje en steeds meer in de lekbak.

Beste (Walker), welke afdichtringen bedoel je dan? Zou je daar een foto van willen sturen? Ik vermoed dat ergens nieuwe rubbers ook zouden helpen. Ik zie alleen verschillende rubbers op partsnl. Zou het kunnen zijn dat het om deze gaat? 5313220031-afdichtingsrubber-koffiezetapparaat

Een alternatief is een nieuw apparaat. BIj de AH hebben ze deze nu in een aanbieding van 279 euro. Voor deze prijs heb ik em nog niet eerder zien staan. Weer een paar jaar geen gezeur met lekkage hoop ik dan.
 

delonghi1976

  • #5
Hallo Martin, het is jammer dat het niet is gelukt.ik heb nu ook bijna alle rubbers vervangen en blijf hetzelfde probleem houden . ook netjes in de lekbak maar mijn kopjes koffie worden wel steeds kleiner. persoonlijk stel ik hem in op " mijn koffie" en kan dan wel een grote bak koffie krijgen ( soort vals spelen knop ingedrukt houden tot instel komt en weer indrukken als je het genoeg vind ) maar ik heb het idee dat de smaak ook minder intens word net als in het begin.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu