Water in spouwmuur

pascalg

  • #1
Hallo,

Bij mijn woning zit een kelder die gedeeltelijk onder het woonhuis zit een gedeeltelijk onder een terras. De leider zit zo'n 40 cm boven maaiveld.

Na alle regen van de laatste tijd begint de spouwmuur vol te lopen. Ik zie dat doordat het water steeds op een hoger niveau door de muren sijpelt. Inmiddels op ongeveer 125 cm.

De kelder is ong. 40m² groot met een hoogte van 230 cm. Wat zou een goede methode zijn om deze leider weer droog te krijgen?

Groet, Pascal
 

Charel

  • #2
Keldermuren worden nooit met een spouwmuur gebouwd. Het zullen dus zo goed als zeker volle muren zijn. De spouwmuren beginnen normaal pas boven het maaiveld.
Het water dringt dus dwars door uw volle muren, wellicht zijn dat gemetselde muren en is de binnenkant van de kelder niet waterdicht bepleisterd of is die bepleistering losgekomen of gebarsten hier en daar.
Enkele foto's van de binnenkant der keldermuren zouden kunnen helpen.
Verder zou het ook goed om weten zijn of het een recente of oudere woning betreft, of het probleem al langer bestaat en hoe groot het probleem is, hoeveel water er binnenkomt.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
En in welke regio staat je woning? Hoe hoog is normaal gesproken de grondwaterstand daar?
 

Sander 1972

  • #4
Ik zou op zoek gaan naar een vlakzuiger, daar haal je meeste wel mee weg. En voor de toekomst misschien handig om een verdiepte stuk vloer te hebben waar die instaat
 

pascalg

  • #5
Woning staat in Weert. Hoe hoog het grondwater normaal staat weet ik niet. De kelder is vorig jaar april geïnjecteerd en tot een maand geleden droog geweest. Nu loopt er ongeveer tussen de 150 en 200 liter per dag de kelder in.

Er zit een gootje rond de vloer dus het is makkelijk weg te zuigen, maar we willen van de kelder woonruimte maken en dan moet deze gewoon droog zijn.

De kelder is van 1971 en heeft volgens mij al langere tijd vochtproblemen. Wij wensen sinds 2,5 jaar in het huis. Kelder is aan de binnenkant tot 125cm voorzien van oude stuc laag. Daarboven gewoon baksteen.
 

Charel

  • #7
En loopt er via de onderste 125 cm ook water binnen of begint het pas daarboven binnen te komen ?
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #8
In een woning uit 1971 zal het wel gemetselde betonblokken zijn. Heb er maar weinig gezien uit die bouwperiode die helemaal droog zijn. Ik woon ook in die regio, het is hier nog nooit zo nat geweest. Niet verwonderlijk dat je dit jaar problemen krijgt. Als de kelder eigenlijk een soort souterrain is, wat ik begrijp (40 cm bovengrond?) kan het best dat daar onder nog een stuk in spouw zit en de onderste anderhalve meter massief is? Die spouw kan dan vollopen en dat water moet ergens weg. Een beetje lukt dan nog wel maar dit soort hoeveelheden (ik had hier op een gegeven moment bijna dagelijks 20 of 30 mm in de regenmeter) lukt dan niet meer. Blijft speculeren als we de opbouw niet precies kennen.
 
Laatst bewerkt:

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #9
Ik heb een woning uit 64 en nog nooit een druppel water binnen gehad ook niet nu in deze natte periode terwijl buiten alles blank staat en het grondwater nu op nog geen meter diepte staat.

De beste manier om een kelder waterdicht te maken is vanaf de buitenkant. (dat heeft de bouwer van ons huis dus vroeger ook ooit gedaan)
Meestal is via de binnenkant behelpen omdat het water al eenmaal in de constructie/stenen is gedrongen en dan op de laatste paar mm nog tegen gehouden moet worden.
Gevolg is dat er flink wat druk op die waterdichte laag komt te staan en dat deze het vroeg of laat begeeft.
Probleem is alleen wel dat naderhand aan de buitenkant behandelen vaak flink wat werk is en dat er heel wat graafwerk bij komt kijken.
Kun jezelf een graafmachine besturen of ken je iemand die dat kan dan kun je het werk wel een heel stuk lichter maken en kun je er ook meteen een pak isolatiemateriaal omheen zetten om koude/klamme muren te voorkomen.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #10
Het gootje rond de vloer zal er wel niet voor niets zitten... Kennelijk ging men er bij de bouw al van uit dat de zaak niet 100 procent droog zou blijven.... Eens met @Gerrit B dat als je het wil verbeteren je het van buiten af moet doen. Garantie is niet te geven....
 
Laatst bewerkt:

pascalg

  • #11
Ik denk inderdaad dat de kelder nooit 100% waterdicht is geweest, maar wij willen dat graag veranderen. Ook omdat we de kelder vanuit de woonkamer bereikbaar is en er anders ook en geur in de woning komt.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #12
Ik heb het zelf jaren geleden wel eens gedaan met een cementgebonden product en met bitumen aan de buitenkant. Het lastige is dat een stukje heel goed te doen is, maar om het goed te krijgen moet alles helemaal dicht zijn, overal. Vooral helemaal beneden aansluiting vloer / muur is heel lastig. En je moet als je er iets van leefruimte van wil maken idd isolatieplaten tegen de muur zetten, je houdt anders zeer waarschijnlijk condensproblemen omdat je de temperatuur binnen gaat verhogen t.o.v. nu. En dan nog; kans dat je heel veel investeringen doet en toch problemen blijft houden.
 

Charel

  • #13
Het is blijkbaar een oudere woning die regelmatig last of altijd al last heeft gehad van indringend grondwater.
De meest degelijke manier om dit op te lossen is door een volledige bekuiping van die kelder. Dat houdt in dat, na het verwijderen van de oude pleister, de vloer en de wanden aan de binnenkant van de kelder een waterdichte afwerking moeten krijgen.
Zulke kelder kan je nooit langs de buitenkant waterdicht krijgen.

Ik zou dat niet zelf proberen maar laten uitvoeren door een bedrijf dat daarin gespecialiseerd is en dan ook een garantie kan geven.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #14
Als je dat gaat doen: idd niet zelf aan beginnen. En wellicht eens informeren bij bedrijven in B (richting Hamont of Maaseik), er is daar eenvoudigweg meer expertise. Isolatie van de kelder blijft dan nog een aandachtspunt. Zonder isolatie geen volwaardige leefruimte.
 

pascalg

  • #15
Als de kelder waterdicht is wou ik deze aan de binnenkant isoleren. Hoewel de kelder eigenlijk nooit koud is. Er loopt gedeeltelijk plafondverwarming van de vloerverwarming van de woonkamer en er hangt een radiator die ook meeloopt. Gemiddeld is het er eigenlijk altijd tussen de 17 en 18 graden. Voordat het water binnenkwam was de luchtvochtigheid rond de 50%.

Maar ik ga in overleg met de partij die de injectie heeft gedaan vorig jaar. Er zat garantie op dat de kelder droog zou blijven.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #16
Een kelder die nooit koud is is vreemd (kan natuurlijk door de aanwezige verwarming komen), normaal is een kelder altijd de koudste plek in huis en vooral in de zomermaanden met hoge luchtvochtigheid krijg je dan last van condens.
Ondanks de isolatieplaten bij ons aan het plafond van de kelder is de vloer van de bovenliggende gang hier regelmatig in de zomer helemaal nat van de condens.
Ons is afgeraden de kelder aan de binnenzijde te gaan isoleren want in situaties zoals je die nu hebt kun je dus nergens bij en is de kans groot dat alles weer verwijdert moet worden voordat men maatregelen kan treffen.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #17
geur: breng de kelder op onderdruk, dus een afzuiging. (in ieder geval tijdelijk)

spouw: dat kan wel, kan ook een gedeeltelijke spouw zijn. Bijvoorbeeld de onderste meter massief en het bovenste deel met spouw. Zijn er bouwtekeningen? Is het geheel uit 1971, of een deel van latere bouw?
Is het gebouwd als kelder of als souterrain? (er kan zelfs een kruipruimte onder zitten)
Het gootje doet het eerste vermoeden, maar dat kan ook achteraf gedaan zijn.

Leefruimte ervan maken kan altijd, maar de 230cm hoogte is krap. Want bij wateroverlast zal er een vloer met geventileerde spouw in mogen, net als voorzetwanden met gedwongen ventilatie. (maar dit is de laatste en duurste optie)
 

pascalg

  • #18
De kelder gaat niet verbouwd worden tot leefruimte zolang er vochtproblemen zijn. Ook nadat deze bijvoorbeeld bekuipt is, zullen we 1 tot 2 jaar wachten voordat we gaan beginnen. Het is zonde als alles klaar is en de problemen beginnen opnieuw.

Ik heb de tekeningen van de kelder bekeken en deze is gebouwd als archief van de voormalige tandartspraktijk. En voor het opslaan van tandtechnische spullen. Lijkt me dus dat het is een toch is geweest om dag droog op te slaan.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #19
Toch ook even nagaan of een deel in spouw is. Dat zou een bedrijf ook wel graag willen weten... Ik woon ook bij Weert, mijn kruipruimte is tot 1,20 beneden peil (tot op de bodem) in spouw uitgevoerd in betonblokken, dus het kan wel. Altijd droog, zelfs nu.
 

pascalg

  • #20
Mijn vorige woning in dezelfde straat had ook een kelder en daar hebben we nooit problemen gehad.

Water begint binnen te lopen vanaf 20 cm vanaf de vloer en dit is in de afgelopen weken gestegen tot ong. 125 cm vanaf de vloer.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu