Souterrain water achter voorzetwanden

Jojakim

  • #1
Ik gebruik een souterrain als woonbestemming. De oude kelderbak uit 1920s is eerst flink geinjecteerd en afgebouwd met voorzetwanden van metalstud en groene gipsplaat, met enige ruimte vrijgehouden voor ventilatie.

Met het recente extreem natte weer en hoge grondwaterpeil is een paar cm water achter de wanden komen te staan, wat ik helaas niet direct had gemerkt, tot de plinten van de muur sprongen en hier en daar schimmel tevoorschijn kwam. MDF plinten, slechte keuze.

Ik denk er nu over om onderste stuk van de gipsplaten weg te zagen, zeg 20cm vanaf de vloer, om te vervangen voor een echt watervast materiaal als XPS plaat. Hier zou dan geen vocht door omhoog kunnen trekken naar de rest van de gipswand, bij een eventuele nieuwe wateroverlast. Daarnaast plaats ik dan een pomp die automatisch geactiveerd wordt met een vochtsensor en wellicht nog extra ventilatie.

De kelder is onder normale omstandigheden in orde. Het idee is om af en toe een plens te kunnen incasseren bij extreem natte periode.

Ben benieuwd naar jullie mening en advies!

Artboard 1 copy-80.jpg
 

BigBert

  • #2
Is het een idee om ventilatie gaten in de voorzetwand te maken (onder en boven) zodat het water kan weglopen en de ruimte sneller kan drogen?
 

Jojakim

  • #3
Ventilatie sowieso, maar ik wil natuurlijk geen water in de woonruimte krijgen maar juist gecontroleerd wegpompen met een automatische pomp naar riool.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu