Wat is een beluchter en hoe gebruik je die bij aftappen?

Helpmnkoelkastisstuk

  • #1
Hoe kan het dat als je de hoofdkraan afsluit dat het water dan alsnog wegloopt? Creëer je dan niet een vacuüm/onderdruk als er geen beluchting is (zoals bij een rietje waarbij je je vinger erop legt en het water blijft hangen)? Of loopt het in dit geval altijd wel weg (en komt er lucht in via belletjes of zo)? En is er verschil in hoe goed de leiding leegloopt naarmate je veel stijg- en zakleidingen hebt? Of moet je echt altijd ergens "beluchten"?

Een beluchter is als ik het goed begrijp hetzelfde idee als bij een wasmachinekraan, maar dan de andere kant op (onderdruk richting gebruikersapparaten)? Ik kende beluchters voorheen alleen van riolen en afvoeren (en dus van de wasmachinekraan).

NB: ik stel deze vraag eigenlijk naar aanleiding van een vraag hier https://www.klusidee.nl/Forum/topic/180-ltr-boiler-van-zonneboiler-systeem-implodeerd.86795/ waarbij een boiler is geïmplodeerd.

Ik moet er niet aan denken dat zoiets bij mij gebeurt dus zou ik graag precies willen weten hoe het aftappen van leidingen en/of boiler in zijn werk gaat.

Dus even deze situatie uit dat topic. Stel je hebt een boiler op zolder. Als je je waterleidingen wilt aftappen voor onderhoud, maar de boiler vol wilt laten met water, dan begrijp ik dat je eigenlijk twee kranen moet hebben? Eén kraan om de boiler af te sluiten, en één om af te tappen en de zakleiding te beluchten. Dus zoals Jan zegt in genoemd topic ("kraan met aftapper"). Dat zijn dus eigenlijk twee kranen achter elkaar(?)

Als je het leidingsysteem inclusief de boiler af wil tappen, dan moet je dus beluchten vóór de ingang van de boiler. Dat kan als ik het goed begrijp heel handig via de overstort van de inlaatcombinatie: dus een overstortventiel (dat eigenlijk bedoeld is om water uit de leiding te laten lopen voor de keerklep bij te hoge druk) kun je opendraaien en dan is het eigenlijk gewoon een tapkraantje (waar dus ook lucht IN kan worden gezogen)? Klopt dat?


Een beetje een lang verhaal, maar ik zou het op prijs stellen als iemand met meer expertise even checkt of het allemaal klopt (en de mogelijke fouten eruit haalt!), zodat ik veilig kan aftappen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Basisprincipe: Zorg dat er geen onderdruk in de boiler kan ontstaan. Grootste kans hierop is bij het laten leeglopen. Vaten zijn gemaakt om bestand te zijn tegen overdruk, en zijn veel minder bestand tegen onderdruk.

Dus:

1) Of lucht toevoeren van boven als de boiler afgetapt wordt. Een automatische beluchter voorkomt dat je dit vergeet.

2 Of boiler aan boven en onderzijde dichtzetten bij werkzaamheden aan het systeem. Dit spaart (warm) water. Echter ook dan heb je kans dat door afkoeling de druk in het vat verandert, met kans op onderdruk.

Dus altijd 1, en beter nog in combinatie met 2.
En uiteraard een overstortventiel om een te hoge druk in het vat te voorkomen.

Je zou zelfs een bypass middels 2 stuks 3-weg kranen kunnen maken om het totale systeem leeg te laten lopen.
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #3
Oké bedankt, en een overstort van de inlaatcombinatie kun je dus opendraaien en dan is het eigenlijk gewoon een tapkraantje, waar dus ook lucht IN kan worden gezogen voor beluchting?

En er zit dus niet meestal al een automatische beluchter op boilers?
 

Roykes

  • #4
Stel in een groter pand, een woongebouw met een centrale warmwater voorziening. dan is het van essentieel belang om hiervoor een voorziening in op te nemen.

als men de hoofd water toevoer dicht zet, en in het gebouw word warm water getapt kun je ook dit soort taferelen krijgen.

altijd de voorschriften van de fabrikant volgen.
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #5
Walker schreef:
Of boiler aan boven en onderzijde dichtzetten bij werkzaamheden aan het systeem. Dit spaart (warm) water.
Maar je hoeft het vat toch alleen maar af te sluiten aan de boven OF de onderkant, afhankelijk van wat je wilt doen? Als je aan de warme kraan wilt sleutelen sluit je de bovenkant van de boiler af; als je aan de koude leidingen wilt sleutelen kun je gewoon de inlaat combinatie dichtdraaien. Toch???

En kun je in het algemeen zeggen dat je kunt aftappen door deze dingen tegelijk te doen:

1) De afsluiter van de inlaatcombinatie dicht te draaien
2) De overstort van de inlaatcombi open te zetten (is dan toch eigenlijk een aftapkraan/beluchter?)
3) Een warme kraan open draaien (is dan ook aftap/beluchting)

Afhankelijk van welk punt hoger is, de boiler of de warme kraan, loopt er lucht in of water uit elk punt. En is de druk eraf dan loopt het meeste weg via de overstort aangezien die lager zit in het vat.

Klopt dit?

En hoe bedoel je precies 1 in combinatie met 2? Je kunt toch niet aftappen en tegelijkertijd afsluiten?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu