180 ltr. boiler van zonneboiler systeem implodeerd

Timmer74

  • #1
Vandaag is een erkende installateur langsgeweest om een warm water leiding aan te passen. De leiding in kwestie is ter plaatste van de kruipruimte doorgeknipt waarna een aantal aanpassingen zijn gemaakt.

Uiteraard is van tevoren de hoofdafsluiter dichtgezet, direct achter de watermeter. Bij het doorknippen van de leiding loopt normaal gesproken een klein beetje water weg, nl. het nog in de leiding aanwezige water.

In dit geval bleef het water stromen. Het water bleek afkomstig uit het vat van de zonneboiler. Dit vat staat op de 2e etage. Het is een groot vat van 180 liter. Het vat werkt als een boiler met een koud water inlaat onderin, en warm water uitgang bovenin. Omdat er veel water is weggelopen is het vat deels geimplodeerd.

Nu is mijn vraag; een boiler loopt normaal gesproken niet leeg, tenminste niet als er geen lucht bij kan via de koud water leiding. Er loopt dan geen warm water uit omdat de boiler 'hangt op vacuüm'.

Het lijkt erop dat het vat te zwak is en niet bestand bleek tegen de vacuüm onderdruk.

Is dit mogelijk de oorzaak, of is hier iets anders aan de hand?
 

Timmer74

  • #2
Nog een toevoeging; de boiler is voorzien van een inlaatcombinatie. Deze zit in de koud water toevoerleiding zoals het hoort.
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #3
Er hoort ook een bovenbeluchter opgenomen te zijn in het systeem, deze voorkomt dit soort dingen.
 

Timmer74

  • #4
Ok Neesje, dank voor je reactie.

ik weet niet wat een bovenbeluchter is, maar ik kan mij voorstellen dat het voorkomt dat het vat implodeerd door onderdruk.

Maar hoe voorkom je dan dat de boiler leegloopt als je, bijvoorbeeld, een mengkraan wilt vervangen? Enkel de waterdruk eraf halen ter hoogte van de watermeter helpt niet...
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #5
Door de inlaatcpmbinatie dicht te draaien en dan af te tappen.

Edit

P.s.

Deze boiler kun je weg gooien.
 

Xr8

  • #6
Net zodat een inlaatcombinatie een veiligheid is, is een beluchter(onderdruk) beveiliging in bepaalde gevallen een noodzakelijke veiligheid, zeker als het vat bovenin staat. Dit zou best een installatiefout kunnen zijn, bij grote boilers wordt deze beveiliging vaak expliciet vermeld.

Succes.
 

Timmer74

  • #7
Obelix2 schreef:
Door de inlaatcpmbinatie dicht te draaien en dan af te tappen.

Edit

P.s.

Deze boiler kun je weg gooien.
Ik wil eigenlijk niet dat de boiler leegloopt, of dat ik deze eerst moet aftappen...dat is nogal omslachtig voor het installeren van een nieuwe kraan.

Maar ALS ik wil aftappen, hoe doe ik dat dan? Er zit onderaan weliswaar een aftapkraantje op het vat, maar er moet ook ergens zuurstof het vat in...anders gaat het weer fout en implodeerd de boiler alsnog.
 

Gamgra

  • #8
Een raar verhaal of gewoon stomme pech, elke inlaatcombinatie heeft een keer klep.
ik heb net even mijn inlaatcombinatie gecontroleerd, die heeft een ingebouwde keer klep.
Ik denk dat een inlaatcombinatie niet kan werken zonder keer klep.
 

Xr8

  • #9
Een inlaatcombinatie heeft een keerklep en een overstort. Deze beveiligd louter tegen overdruk, niet tegen onderdruk. Een beluchter beveiligd de onderdruk en laat dus lucht toe indien nodig. Bij dit soort boiler is deze beveiliging dus noodzakelijk zoals de praktijk uitwijst. Is geen domme pech maar een sterk staaltje natuurkunde. Zoek maar een op internet , als er zoals hier een waterkolom aan het vat zuigt is de kans op wat hier gebeurd groter dan wanneer een waterkolom op het vat staat.

Je kunt het leeglopen voorkomen door de uitlaat te voorzien van een afsluiter. Plaats dan tevens een beluchter. Deze beveiligd de boel als de waterdruk wegvalt.

Succes.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Een kraan met aftapper monteren in de uitgaande warmwaterleiding van de boiler voorkomt dit soort problemen.
 

Kacheltje

  • #11
Onder vacuüm zal er niet veel water wegstromen zoals je aangeeft. wel als het vat het begeeft zoals hier dan loopt het leeg zover de boiler implodeert.

Bij meer dan 10 meter heb je een absoluut vacuüm van -1 bar. Daar moet je echt een stevig vat voor hebben.
Overdruk van 8 bar is veel minder destructief.

De volgende keer aftappen met de overstort van de inlaatcombi open of een hoog warmtappunt open zetten ter hoogte van de boiler.
Inlaatcombi dicht overstort open zetten en dan de warm waterkraan open. je hoeft niet de hele boiler af te tappen. Als de waterkolom uit je leiding maar weg is en je warmwaterbuis droog staat dan heb je geen heveleffect meer.
 

Kacheltje

  • #12
Ps. Ook met combiketeltjes en doorstromers gaat men vaak zo te werk bij een aanpassing aan een warm waterleiding.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #13
Aftappen doe je idd met dat kraantje.
Helaas moet hij dan idd leeg
Je opent de kraan tot dat er niks meer komt en opent dan de inlaatcombinatie door middel van het overstort gedeelte open te draaien f een koppeling aan de zijde van de boiler los te draaien.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Ik zou er trouwens niet zelf mee aan de gang gaan, de installateur is hiervoor verantwoordelijk.
 

Timmer74

  • #15
Vandaag gesproken met de fabrikant. De boiler is op correcte wijze geinstalleerd. De installateur had zich ter plaatste moeten vergewissen van de aanwezigheid van boilers of warm water toestellen in de woning, en in dit geval eerst de boiler moeten aftappen. Dat kan redelijk eenvoudig met behulp van het aftapkraantje welke onderaan is geplaatst.

Helaas is de boiler nu total-loss.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #16
Zei ik toch!
niets zelf gaan doen, meer zeg ik er niet over.
 

Timmer74

  • #17
Jan schreef:
Een kraan met aftapper monteren in de uitgaande warmwaterleiding van de boiler voorkomt dit soort problemen.
Tja, die kraan blijkt er gewoon te zitten...
 

Timmer74

  • #18
Jan schreef:
Ik zou er trouwens niet zelf mee aan de gang gaan, de installateur is hiervoor verantwoordelijk.
Helemaal mee eens.
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #19
Jan schreef:
Een kraan met aftapper monteren in de uitgaande warmwaterleiding van de boiler voorkomt dit soort problemen.
Dus als ik het goed begrijp dan was het probleem hier dat er beneden werd afgetapt? Dus dat beetje water in de leidingen van boven naar beneden creëert zoveel onderdruk? En een kraantje ter hoogte van de boiler zelf voorkomt dit?

De andere beantwoorders hier zeggen dat je het overstortgedeelte van de inlaatcombinatie open moet draaien. Ik neem aan dat dat is zodat er lucht bij kan komen in de boiler. Dat heeft dus hetzelfde effect als zo'n kraantje?



Ik weet niet of dit beschouwd wordt als het kapen van een topic (sorry indien ja). Ik wilde alleen wat verduidelijking vragen binnen de specifieke situatie binnen dit topic.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #20
Een kraan op de boiler uitgang zorgt ervoor dat je de waterkolom uit de zak leiding kan weg laten lopen zodat de boiler gewoon vol kan blijven, wil je de boiler aftappen dan kan je beluchten via de overstort door deze met de hand te openen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu