Waarom verbruikt een weersafhankelijke regeling meer energie

StefanD

  • #1
Ik begrijp uit meerdere postings uit dit forum dat de ketel bij een weersafhankelijke regeling voortdurend draait, ook als er geen warmte wordt gevraagd. En dat er zelfs een bypass nodig is om dat mogelijk te maken.
Waarom is dat zo? Waarom stopt de ketel niet gewoon met stoken zodra er geen warmtevraag is?
 

Fiesiekus

  • #2
De ketel stopt pas als de buitentemperatuur zo hoog is opgelopen, dat geen warmtevraag meer nodig is (dat punt kan je wel zelf instellen, overigens).

De ketel reageert dus niet op vraag (of: niet-vragend) van ruimtes in het huis.
 

StefanD

  • #3
En weet u ook waarom dat zo is? Als alle radiatoren dicht zijn gedraaid door hun eigen thermostatische regeling, is er toch geen enkele reden om toch nog verder te stoken?
Ik lees telkens dat dit juist het grote nadeel van de weersafhankelijke regeling is, terwijl deze regeling qua comfort juist het prettigst is.
 

Fiesiekus

  • #4
Dat dichtstaan van de radiatoren weet de ketel niet.

Overigens wel een beregoed idee: een weersafhankelijke regeling, adaptief geregeld door de tegendruk van het CV-systeem!
 

StefanD

  • #5
Dat is inderdaad precies wat ik bedoel: de ketel zou kunnen stoppen met stoken zodra er geen stroming meer is. Op mijn hogedrukreiniger van 79 euro zit ook zo'n systeem, dus veel hoeft dat niet te kosten. Als als daarmee meteen het grootste nadeel van een weersafhankelijke regeling weg is stap ik ook over...
 

Fiesiekus

  • #6
Punt is dat de by-pass dan ook vervalt; de pompregeling zal daarop aangepast moeten worden; hij moet ook weer starten als de radiatoren vragend worden. Eenvoudig is anders....
 

StefanD

  • #7
Met twee meters moet dat te regelen zijn:
- Een stroommeter: deze meet of er water door de leiding stroomt. Zolang dat het geval is blijft de ketel stoken. Zodra de stroom stopt omdat alle radiatoren dicht staan, geeft de stroommeter een signaal aan de ketel dat deze kan stoppen.
- Een drukmeter: deze meet het drukverschil tussen de uitgaande en ingaande leiding van de ketel. Als alle radiatoren dicht staan zal de druk in de uitgaande leiding wat hoger worden en is er een drukverschil tussen de leidingen. Zodra er een radiator open gaat zal dit drukverschil afnemen en kan de ketel weer gaan stoken.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #8
Maar om een drukverschil te kunnen meten zal dan wel altijd je pomp moeten draaien... Immers, zodra de pomp uit is is er geen drukverschil meer.
 

StefanD

  • #9
Nee, dat hoeft niet. Als er een klep in de leiding zit die voorkomt dat water in de uitgaande leiding kan terugstromen naar de ingaande leiding blijft het drukverschil bestaan totdat een radiator open gaat.

Ik heb het idee dat zo'n klep ook al bestaat: de druk die in mijn boiler opgebouwd wordt kan namelijk alleen verminderd worden door een warmwaterkraan open te draaien. Op één of andere manier is die druk gescheiden van de koudwaterleiding.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #10
Dat klopt, een terugslagklep...
Misschien samen met een expantievat achter de ketel die die druk kan opslaan. Denk er wel aan dat die drukverschillen vrij klein zijn. De regeling op je hogedrukspuit, die slaat bijvoorbeeld uit als hij boven den 130 bar komt bijvoorbeeld. In de situatie van de cv zal dat bijvoorbeeld 0,2 bar zijn.
 

Chathanky

  • #11
Mooi om over te gaan filosoveren. :mrgreen:

Maar nu gaat er een thermostaatkraan openen omdat er vraag is.
Die zal niet ineens geheel open staan en de ketel kan dan niet zijn vermogen kwijt over een thermostaatkraan die slechts weinig vraagt.
Daarnaast zal er zelden een situatie ontstaan die alle thermostaatkranen geheel dicht gestuurd zijn.

Je zal de minimale doorstroomvan de ketel altijd dienen te respecteren, een bypass wegbezuinigen kan duur uitpakken.

Er zijn kant en klare producten die voor de vraag van een ruimte de radiatorkraan open stuurt en de ketel een startcomando geeft.
Je hoeft het wiel toch niet voor de 2de keer uit te vinden, toch?
Zeker niet als de ideeën niet te combineren zijn met je installatie.

Een wa regeling:
Ze zijn er in verschillende vormen, de basis is dat de grootste verstoring (de buitentemperatuur) gecompenseert wordt door het aanmaken van de juiste cv watertemperatuur.
Om een zuinige wa regeling te realiseren dient elke radiator nauwkeurig berekend te worden voor elke ruimte.
Je kunt door de stooklijn lekker hoog in te stellen het huis altijd behagelijk krijgen, echter dit kost de nodige energie.

Een andere vorm is met rtc. (ruimtetemperatuur compensatie)
Als de gemeten ruimte op temperatuur is zal het cv water minder verwarmd worden. zo onstaat er een ballans in de gemeten ruimte en blijft er nog wat minder warm water over om de andere ruimtes te voorzien van warmte.
Ook hier moet alles wel kloppen.
Dit laatste mankeert het nog al eens aan. De meeste cv installaties zijn niet grondig berekend maar is met vuistregels ontworpen of zelfs nog niet eens.

Een wa regeling Duur:
Ja dat kan maar als het goed uitgevoerd is valt dit reuze mee.
Ik verstook 600m3 per jaar puur op cv gebruik en de houtkachel stook ik 1 week het afgelopen jaar.
Het dagverbruik is tussen de 4 en 5 m3 per dag in deze dagen. (stooklijntemperatuur zit nu rond de 40 graden)
Met de stooklijn lekker hoog zal dit niet lukken. Het instellen is per woning veelal anders waardoor de stooklijn ruim wordt ingesteld om klachten te voorkomen.
 

StefanD

  • #12
Ik begrijp dat de ketel zijn minimale vermogen kwijt moet kunnen. Ik neem aan dat dit om het brander-vermogen gaat (en niet het pomp-vermogen). Het lijkt mij eenvoudig om de brander pas te ontsteken als er voldoende doorstroming is. Dit zal betekenen dat een radiator die maar een klein beetje open staat niet verwarmd zal worden. Persoonlijk heb ik dat liever dan dat er een boel warmte verspild wordt via een bypass.

Ik hou me aanbevolen voor tips richting klant-en-klare producten die én de radiatorkraan open sturen én de ketel een start commando geven. (Ik heb ze nog niet kunnen vinden)

Naar mijn idee kun je met een slimme regeling van de ketel voorkomen dat je onzuinig stookt. Op zich moet dat ook kunnen met zeer goed berekenen van de radiatoren, maar het probleem daarvan is dat deze berekening op een zonnige dag anders uitvalt dan op een regenachtige dag. Een slim geregelde CV is daar ongevoelig voor.
 

Chathanky

  • #13
Een bypass verspilt geen warmte StefanD.
 

StefanD

  • #14
Dan heb ik het doel van een bypass verkeerd begrepen. Ik heb begrepen dat de bypass nodig is om stroming te garanderen, ook als alle kranen dichtstaan. En dat dit nodig is omdat het water bij een wa regeling altijd moet blijven stromen. En dat dat weer nodig is omdat de ketel bij een wa regeling altijd stookt, onafhankelijk van de warmtevraag.
Mijn veronderstelling is dat als dit laatste (de ketel stookt altijd) juist de reden is voor de bypass.
Wat is er fout in mijn gedachtengang?
 

Chathanky

  • #15
Heel simpel Steven, water van 40 graden is met minder energie te verwarmen naar 60 graden dan water van 20 of 30 graden.
Zodra de bypass het warme water doorlaat zal de ketel terug moduleren en minder energie af te geven aan het warmere water.

Als er bij de wa regeling 60 graden wordt gevraagd en de bypass laat door omdat er geen warmtevraag is regelt de ketel terug. Is het restvermogen wat benodigt is kleiner dan de minimale modulatie slaat de ketel af en wacht tot het water verder afgekoeld is. hij zal dan bv. bij 50 graden weer aan slaan.
 

StefanD

  • #16
Maar dan blijft de ketel toch stoken, alleen omdat er water door de bypass wordt doorgelaten? De ketel zou dan toch beter kunnen stoppen totdat er een radiator warmte vraagt?
 

Chathanky

  • #17
Als er geen vraag is van de radiatoren zal enkel de cv leidingen op temperatuur gehouden worden.
Als deze in je verwarmde ruimtes zitten is dit niet echt een verlies.
De leidingen buiten de ruimtes die verwarmd zijn en geïsoleerd zullen weinig warmte verliezen. Het zal dan ook enige tijd duren eer de ketel weer verwarmd.

Er is overigens altijd wel wat vraag in het stookzeizoen en de leidingen koelen zodoende nooit voor lange tijd af.

Bij een goed afgestelde wa regeling zal het meerverlies klein zijn.
De grote moeite kun je beter besteden aan andere besparende maatregelen of genoegen nemen met een ruimteregeling.
Die bespaart vaak meer maar de meeste vergeten dat niet elke ruimte gegarandeerd is van de gewenste temperatuur. Een ruimte die niet op temperatuur komt bespaard logischerwijs altijd energie. Los je dit op door een wa regeling is het dus net zo logisch dat je meer verbruikt.
 

StefanD

  • #18
Klinkt allemaal heel logisch.
Wat ik dan niet begrijp is dat ik telkens lees dat een wa regeling weliswaar meer comfort oplevert, maar ook veel meer energie verbruikt omdat de ketel altijd brand. Dit zou dan weer verminderd kunnen worden door bijvoorbeeld 's nachts over te schakelen op een "nachtverlaging". Waar is dat voor nodig als het zo weinig bespaart?
 

Chathanky

  • #19
De ketel brand niet altijd bij een wa regeling.
De cv ketel onderhoud de cv temperatuur ipv de ruimtetemperatuur.
Als de cv temperatuur gehaald is gaat de ketel uit.
 

MartijnM

  • #20
"Ik hou me aanbevolen voor tips richting klant-en-klare producten die én de radiatorkraan open sturen én de ketel een start commando geven. (Ik heb ze nog niet kunnen vinden)"
B.v.:elektrische open-dicht kleppen met eindschakelaars.Groeten,Martijn.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu