Hoe werkt mijn vloerverwarming? Waarom een circulatiepomp?

Cmf

  • #1
Een beetje gekke vraag misschien, maar ik zal het uitleggen.

Bij de bouw van ons huis, 33 jaar geleden, heeft de installateur met wat restmateriaal en een gereviseerde circulatiepomp een vloerverwarmingssysteem voor de keuken aangelegd. Dat systeem is aangesloten op de cv-installatie. Kenners zullen direct zien dat dit geen normale installatie is maar het heeft altijd prima gewerkt. Eenvoudig maar goedkoop.
Door omstandigheden heeft de pomp jarenlang stilgestaan. Omdat we de keuken hebben verbouwd hebben we onlangs een nieuwe pomp gekocht en laten installeren. De vloerverwarming functioneert weer. Omdat de pomp continue draait heb ik onlangs een pompschakelaar gekocht die de pomp inschakelt als er warmtevraag is en uitschakelt als er geen warmtevraag is. Hiervoor moet ik een sensor op de aanvoerleiding aansluiten. Mijn idee is dat de rechter buis de aanvoer is en de linker buis de afvoer. Op de foto is de pompschakelaar nog niet aangesloten.
Toen ik het systeem om deze reden eens goed bekeek kon ik niet beredeneren hoe dit systeem nu eigenlijk werkt. Als het warme water via de bovenunit, langs de thermostaatknop, wordt aangevoerd, hoe zorgt de pomp er dan voor dat het warme water in de rechter buis komt. Wie kan dit raadsel oplossen?

Nog een aanvullende vraag, waarom is er eigenlijk een circulatiepomp nodig? De buizen in de vloer zijn toch een soort radiator.

Groeten,
Kees

IMG_1346.JPG
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #2
De vloer mag niet te warm worden. De radiatoren moeten wél erg warm (kunnen) worden, dus het water uit de CV ketel kan heet zijn.
In het T-stuk boven de pomp wordt het water dat uit de vloer komt, en door de pomp omhoog wordt geduwd, gemengd met heet water uit de CV ketel. De thermostaatknop meet met dat metalen draadje de temperatuur van dit mengsel, en zorgt er voor dat als de vloer te warm dreigt te worden, er minder heet water wordt bijgemengd.
Het water dat uit de vloer komt, gaat voor een deel terug naar de CV ketel en een deel wordt weer door de pomp omhoog gebracht om gemengd te worden met nieuw heet water uit de CV ketel.
Om die stroming mengplek - vloer - mengplek op gang te houden is een pomp nodig.
 

Cmf

  • #3
Helder verhaal, hartelijk dank. Het is toch complexer dan ik dacht.
De pompschakelaar gaat dit proces dan niet verstoren?
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #4
Nee, het 'verstoort' dit systeem op zich niet. Een pompschakelaar zorgt ervoor dat de pomp uit gaat, en geen elektriciteit meer verbruikt, als de ketel uit is en de aanvoerpijp koud.
Bij een nieuwe, energiezuinige pomp is een pompschekelaar niet nodig en is misschien slecht voor de levensduur van de pomp.
 

Cmf

  • #5
De pompschakelaar heeft een 24-uurs functie, dat houdt in dat de pomp in ieder geval 1x per 24 uur wordt ingeschakeld wat vastzitten door bijvoorbeeld kalkaanslag voorkomt.

Ik dacht dus eerst dat de rechter buis de aanvoer was maar dat blijkt de linker te zijn. Het was even puzzelen (en logisch nadenken) om er achter te komen dat de voeler van de pompschakelaar direct achter de thermostaat kraan bevestigd moet worden.

Tot slot nog een vraag over de werking van de thermostaatkraan. Het metalen draadje meet de temperatuur van de afvoer (toch?). De thermostaatkraan laat afhankelijk van de stand meer of minder warm water door. Als het draadje de betreffende temperatuur bereikt gaat de thermostaatkraan dan vanzelf dicht? Dat moet een mechanisch proces zijn. Zet er iets uit in de thermostaatkraan door de warmte?

IMG_1348.jpg
 
  • Like
Waarderingen: Johnvb

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Aan het einde van die draad zit een verdikking gevuld met aceton, dit zet uit als het warm word, in de kop zit een membraan dat hierdoor naar buiten gedrukt word en de stift in het kraanhuis indrukt. Met de knop bepaal je de afstand die het membraan moet uitzetten voordat de stift weggedrukt word.

De pomp gaat niet blij worden van die schakelaar. Lees de maniak er zijn NL. Strikte in en uitschakeltijden bij deze pompen na inschakelen moeten ze x tijd draaien en na uitschakelen moeten ze een bepaalde tijd uit blijven anders gaat de elektronica stuk! Een pompschakelaar verbruikt vaak ook meer als de pomp.
 

Cmf

  • #7
Dat is nou weer jammer, dacht een goede en slimme aankoop te hebben gedaan. Wat bedoel je met 'de maniak'. Ik kan in de technische omschrijving van de Grundfos Alpha 1 25-60 180 niets vinden over in- en uitschakeltijden.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
De manual, autocorrectie maakt er wel iets spannends van.

Edit, idd staat niet in deze manual, algemeen geld echter voor label A pompen niet onnodig schakelen en zeker niet kortstondig.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu