Waarom verbruikt een weersafhankelijke regeling meer energie

StefanD

  • #21
Als ik Google op "elektrische open-dicht kleppen met eindschakelaars" krijg ik helaas niets te zien wat toepasbaar lijkt op een cv-installatie voor een woonhuis...
 

StefanD

  • #22
In de handleiding van mijn moduline 400 staat "Om energie te besparen bestaat er de optie om de weersafhankelijke regeling gedurende de nacht uit te schakelen."
Als deze functie aan staat, dan wordt er gedurende de nacht overgeschakeld op een "normale" thermostaat.

Waaruit bestaat deze besparing? Is er een besparing omdat een ruimte-regeling op zich zuiniger is dan een weersafhankelijke regeling?
Of is er een besparing omdat de handleiding ervan uitgaat dat thermostaatkranen 's nachts niet lager gezet worden?
 

MartijnM

  • #23
De besparing bestaat uit het volgende: de regeling gaat er logischerwijs van uit, dat de ruimte(s) savonds op (een comfortabele) temperatuur zijn. Bij overschakeling naar de (energiezuinige) nachtstand, zal de ketel alleen voor verwarming in bedrijf komen, als de temperatuur in de ruimte waar de moduline hangt, beneden een van te voren in te stellen temperatuur zakt (bv 15 graden). M.a.g. dat de ketel snachts niet of nauwelijks in bedrijf komt.
 

StefanD

  • #24
Maar waarom is het 's nachts zuiniger om op ruimtetemperatuur te werken? En als het 's nachts zuiniger is, waarom geldt dat overdag dan niet (of nauwelijks zoals Chathanky eerder in dit topic aangaf)?
 

MartijnM

  • #25
Ruimtetemperatuurregeling is in beginsel niet zuiniger of duurder dan een WA. regeling (het doel is in eerste instantie comfort).
In dit specifieke geval is het alleen maar een manier, om de ketel snachts uit te krijgen. Dus: WA-regeling aan, ketel aan, gasverbruik, versus: ruimteregeling aan, ketel uit, geen gasverbruik.
 

StefanD

  • #26
Wat ik niet snap: waarom kan in het geval van een weersafhankelijke regeling de ketel 's nachts niet uit? Als 's nachts de thermostaatkranen lager worden ingesteld en dus geen warmte meer vragen, dan zou de ketel bij een wa regeling toch ook gewoon uit kunnen?
 

MartijnM

  • #27
Klopt. Als de kranen dicht worden gezet, vindt er minder afkoeling plaats, waardoor de ketel minder brandt.Maar door de moduline savonds te laten kiezen voor ruimteregeling en sochtens voor WA regeling voorkom je dus, dat je zelf moet gaan handelen (sochtens de kranen hoger, en savonds de kranen lager), terwijl het resultaat het zelfde blijft (snachts minder energieverbruik)
 

StefanD

  • #28
Dus dan is een wa regeling alleen minder zuinig (vergeleken met een ruimte-afhankelijke regeling) als 's nachts de thermostaatkranen op de dagtemperatuur blijven staan?

Dit zou meteen mijn oorspronkelijke vraag beantwoorden.
Wat ik op veel plaatsen lees is dat bij een wa-regeling de ketel altijd stookt en dat dat voor extra energieverbruik zorgt.

Dit is dus een misverstand: het extra verbruik komt omdat de woning bij een wa-regeling 's nachts op de dagtemperatuur wordt gehouden. En het is dan logisch dat er meer gas wordt verbruikt: als je een kamerthermostaat 's nachts op 20 graden laat staan zal er ook meer gas verbruikt worden.

Nu heb ik zelf programmeerbare thermostatische kranen die 's nachts automatisch op een lagere stand gezet worden. Een wa-regeling zou in mijn geval dus niet voor een hoger energieverbruik zorgen? (Er uiteraard van uitgaande dat de ingestelde temperatuur ook nu met een ruimte-regeling gehaald wordt)
 

Fiesiekus

  • #29
StefanD schreef:
Een wa-regeling zou in mijn geval dus niet voor een hoger energieverbruik zorgen?
Je zit met de leiding- en ketelverliezen. Er wordt warm CV-water rondgepompt; dat moet (af en toe) op temperatuur gebracht worden, ook als alle ruimtes op temperatuur zijn.
 

StefanD

  • #30
Hoeveel zal dit verlies ongeveer bedragen? Stel dat een ketel een dag lang alleen warm water door de bypass laat circuleren, hoeveel verbruikt hij dan? (Uitgaande van geïsoleerde leidingen en een bypass op 6 meter van de ketel)
 

Fiesiekus

  • #31
:oops: warmtetransportberekeningen ben ik niet zo goed in, waag ik me even niet aan :oops:
 

MartijnM

  • #32
De stelling:" Als een ketel altijd stookt, verbruikt hij meer energie" klopt niet per definitie. Ter illustratie:Als ik voor een rood stoplicht wacht, geef vol gas bij groen, spoed mij naar het volgende rode stoplicht en ga vol op de remmen, is dat zuiniger dan dat ik rustig optrek, anticipeer en bij het volgende stoplicht groen meepak? of niet. En vergeet niet, dat een WA regeling zijn best doet, om de cv-watertemperatuur te begrenzen, wat logischerwijs meer rendement uit je gas haalt.
 

Chathanky

  • #33
De ketel stookt niet altijd.
Als je 6 meter leiding verwarmd naar bv 60 graden stopt de ketel met verwarmen. Als deze langzaam afkoelt naar 55 a 50 graden warmt hij dit weer op.
Bij een goed afgestelde wa regeling is er altijd vraag, gelijk aan het warmteverlies uit je woning.

De verliezen uit 6 meter leiding? Dat ligt er ook aan wat je stooktemperatuur op dat moment is. Het is te berekenen, zowel geïsoleerd als ongeïsoleerd. Veel zal het niet zijn.

Wat listig met de oude wa regeling was is als je de stooklijn lager instelde voor de nachtelijke uren dat het resultaat was dat de thermostaatkranengewoon wat verder open gingen en zo had je dus geen nachtverlaging, in iedergeval niet een die goed werkte. :mrgreen:
 

StefanD

  • #34
Zolang er warmte gevraagd wordt is het inderdaad beter als de ketel (op een laag pitje) blijft stoken. Maar als er geen warmtevraag is, is het zuiniger om de ketel te stoppen. (Vergelijk het maar met een moderne zuinige auto die de motor stopt als de auto stil staat)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu