Vreemd stookgedrag van Radson NOx HRC 2560/Chronotherm III ?

Daze

  • #1
Na het plaatsen van nieuwe kozijnen met HR++ glas ben ik, vanwege de hoop op een lager gasverbruik, eens goed gaan letten op het stookgedrag van mijn ketel. Het betreft een Radson NOx HRC 2560 welke wordt aangestuurd door een Chronotherm III klokthermostaat. Ik had het idee dat mijn ketel wel erg vaak aansprong dus ik heb het eens een uur lang goed in de gaten gehouden. Het aantal keren dat de thermostaat de ketel inschakelt bleek 6 x per uur te zijn, wat dus correct is aangezien de thermostaat ingesteld staat op 6 schakelingen per uur. Het probleem is echter dat de ketel vrijwel continu blijft stoken gedurende dat uur terwijl de thermostaat al lang en breed de gewenste temperatuur aangeeft. Dit is wat er gebeurt:

1) De thermostaat schakelt de ketel in (het vlamsymbool verschijnt). Ketel brandt op laagstand (code 3).

2) Zo'n 4 minuten later lijkt de thermostaat de ketel uit te schakelen (het vlamsymbool verdwijnt) maar de ketel blijft nog zo'n 7 minuten doorbranden waarna de ketel wordt uitgeschakeld.

3) Slechts 1 minuut later schakelt de thermostaat de ketel al weer in en begint het hele verhaal weer opnieuw. Op deze manier brandt de ketel dus vrijwel continue (op laagstand) op 1 minuut per cyclus na...

Kan iemand mij misschien zeggen of dit normaal is want het LIJKT mij geen normaal gedrag en gevoelsmatig lijkt het alsof ik op deze manier vreselijk veel gas verbruik aangezien de ketel continu brandt en de gasmeter dus ook continu draait.
 

Chathanky

  • #2
Wat zijn de codes die de ketel aangeeft in de beschrijving?
 

Daze

  • #3
Chathanky schreef:
Wat zijn de codes die de ketel aangeeft in de beschrijving?
Bedoel je de 'code 3' waar ik het over had? Dit is de code op het display van de ketel en betekent volgens de handleiding: 'Branden in c.v.-bedrijf laag'.
 

W en d

  • #4
Bij een radson nox hr is dit normaal stook gedrag.
zodra je bij een nox hr de thermostaat laag zet zal de ketel nog geruime tijd laag branden,ook als ketel op vollast brandt zal na verlaging van de kamerthermostaat de ketel nog geruime tijd op 3 of 6 gaan branden.
dus in jou geval blijft de ketel op laaglast branden,dit is goed.ketel heeft dan het hoogste rendement
 

Chathanky

  • #5
Ik bedoelde het verloop van de codes als de thermostaat uit gaat.

Wat w&D beschrijft klopt zeker wel waarschijnlijk is er dus niets aan de hand.
Op laaglast werkt de ketel zuiniger dan op vollast. Laaglast is voor deze ketel 30% van het vollasvermogen.
 

Daze

  • #6
Bedankt W en d en Chathanky. Het is dus normaal dat mijn ketel uren en uren continu staat te stoken om de kamer op temperatuur te houden? Het lijkt me zo vreemd, ik zou verwachten dat er ook momenten zijn dat de kamer op temperatuur is en de ketel gewoon even niet brandt... :?
 

W en d

  • #7
Ja is normaal,is zelfs zuiniger dan steeds op vollast te moeten springen.
het wordt toch wel normaal warm in huis?
 

Chathanky

  • #8
Hij draait vrijwel continu maar 30% van deze ketel is zo`n 7 kw op de bovenwaarde. reken er op dat het in de praktijk iets minder is.
In gas omgerekend 3/4 m3 per uur.
 

Arie1

Specialist Verwarming
  • #9
Als u het na rekent klopt het precies, de ketel schakeld 6 keer per uur dus om de tien minuten. Echter de radson 2560 blijf nadat de thermostaat uitschakeld nog enkele minuten branden. Tegen de tijd dat hij uit is zit hij alweer op 1 van zijn 6 schakel punten van het uur dus gaat weer aan. Niks om zorgen over te maken is normaal.
 

Daze

  • #10
Iedereen bedankt voor de antwoorden, stelt me toch weer enigszins gerust. :)

Ik heb nog een vraag over de zelflerende functie van de thermostaat. Voorheen had ik de instelling 'Keuze aanwarmgedrag' op de thermostaat op 'niet-adaptief' staan omdat ik geen programma gebruik maar de temperatuur handmatig regel en ik dacht dat dan de zelflerende functie geen nut had. Sinds vandaag heb ik deze instelling WEL op 'adaptief' (zelflerend) staan om te kijken wat het effect is en nu merk ik dat de ingestelde kamertemperatuur zeer regelmatig overschreden wordt met 1 graad.

Welke instelling is nu eigenlijk aan te raden bij handmatige temperatuursregeling met het oog op functionaliteit en gasverbruik. En heeft de zelflerende functie bij handmatige temperatuursinstelling überhaupt enig effect?
 

W en d

  • #11
Op den duur zal de thermostaat bij zelf lerend wel op de juiste temperatuur komen,alleen kost dit enige tijd.

als je zelf lerend gebruikt zal de temperatuur bin ingestelde kloktijd op temperatuur zijn,dus gaat de ketel eerder branden.
dus als je bijv. de temp insteld op 20*c om 07:00 zal deze ervoor zorgen dat de temp om 07:00 20* is.
bij niet zelf lerend zal ketel pas om 07:00 gaan branden.
voor het energie verbruik maakt het niets uit
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #12
Dat staat er los van. De ketel blijft gewoon nog een aantal minuten branden op laaglast. Opzich niet verkeerd, want dan is het rendement hoger. En zolang de temperatuur niet hogen oploopt dan de bedoeling is, verbruik je ook niet te veel gas.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu