Remeha Calenta 40L maakt vreemd geluid.

JTBlok

  • #1
Beste,
In mijn woning hangt een Remeha Calenta 40L, sinds 2016.
Enige tijd geleden begon een vreemd geluid op te treden. Alle radiatoren in de woning klinken alsof er lucht doorheen stroomt en ook allemaal tegelijk. Zelfs de leidingen maken dit geluid. Uiteraard heb ik alle radiatoren (al diverse keren) ontlucht, maar er zit geen lucht in de radiatoren. Ook het dicht- of opendraaien van de radiatorknoppen heeft geen enkel effect op het geluid; ook een radiator met gesloten knop blijft geluid maken.
Dat laatste maakt, volgens mij, de ketel de verdachte van het veroorzaken van het geluid.
Wanneer ik het front van het apparaat weghaal, lijkt het geluid te worden veroorzaakt door de cv-circulatiepomp (de pomp die één geheel vormt met de driewegklep). Ook die pomp klinkt alsof er lucht inzit, dat niet weg kan. Ik heb alle documentatie die ik heb doorgeworsteld om uit te vinden hoe ik die pomp kan ontluchten, maar ik vind daar niets over. Ook op Remeha.nl en Youtube is hierover niets te vinden.
Er is met dit geluid nog iets vreemds aan de hand, wat wellicht een aanwijzing kan zijn voor het opsporen van de oorzaak: het geluid is niet voortdurend aanwezig. Zo’n 10-15 x per dag is het te horen en het vreemde is dat het hooguit 30 - 45 seconden duurt. Als het stopt, is het ook onmiddellijk weg, alsof er een schakelaar wordt omgezet. Sterker nog, wanneer ik voor de ketel sta kan ik een duidelijke klik horen, waarmee “iets” wordt uitgeschakeld en het geluid onmiddellijk stopt.
Zelf denk ik aan lucht in de cv-pomp, maar ik weet niet hoe ik dat er uit moet krijgen. Ik heb het hele toestel twee keer de automatische ontluchting laten uitvoeren, maar dat heeft geen enkel effect. Ik kan geen ontluchtingsnippel o.i.d. vinden.
Dus: help! Hoe krijg ik die lucht uit de pomp?
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #2
drieweg klep defect of blijft hangen rechts achter boven de pomp.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #3
Waarschijnlijk 3wegklep binnenwerk lek, motor defect
 

JTBlok

  • #4
Dank voor de reakties.
Ik ga Remeha maar eens bellen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Ehh dat kan als particulier niet, je hebt een installateur nodig.
 

JTBlok

  • #6
Ok, bedankt.
Gaat lukken.
 

JTBlok

  • #7
Update.
Remeha is langs geweest. Geconstateerd dat de hydroblokken links én rechts (een beetje) lekken. Beide zijn, onder garantie, vervangen. Dit betekent o.a. dat de driewegklep en de aansturing daarvan, zijn vernieuwd.
Op het produceren van het genoemde geluid heeft dit, helaas, geen effect gehad. Mijn klacht wordt dus niet veroorzaakt door een niet goed werkende klep of zijn motortje.
Mijn installateur heeft vervolgens de snelheid van de cv-pomp gehalveerd om te zien of dat iets doet. Helaas heeft dit geen effect gehad.
Volgende actie was het uitzetten van de warmwatervoorziening. Hierdoor verdween het geluid. Een heel etmaal is de ww-voorziening uitgeschakeld geweest en in die tijd heeft de installatie volledig geruisloos zijn werk gedaan.
Ik heb dit mijn installateur laten weten en die broedt nu op verdere actie.
Iemand een idee?
 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #8
In het aansluitstuk wat tussen de sanitairpomp en het rechter hydroblok zit, zit een terugslagklep, mogelijk dat deze blijft hangen.
 

JTBlok

  • #9
Wilibald,
dank voor je suggestie. Ik heb het doorgestuurd naar mijn installateur.
 

JTBlok

  • #10
Naar aanleiding van de suggestie van Wilibald is mijn installateur eerst een keer langs geweest om uit te vinden waar die klep eigenlijk zit en hoe die gedemonteerd moet worden. Dat blijkt reuze mee te vallen. Aan de klep zelf valt niet zo veel te zien, moeielijk om vast te stellen of hij het naar behoren doet of niet. Dus maar een nieuwe bestellen.
Afgelopen donderdag is de nieuwe klep gemonteerd en aanvankelijk (de eerste uren) leek hiermee het probleem voorbij.
Erg teleurstellend was echter dat, tegen de avond, het probleem toch weer optrad: telkens als het apparaat de boiler even opwarmt beginnen alle radiatoren in het huis (zelfs de buizen doen mee) klinken zoals boven omschreven.
Dus......probleem nog niet uit de wereld, jammer genoeg.
Ik ben tot nu toe erg blij met de suggesties die hierboven gegeven zijn en ik hoop heel erg dat iemand op dit forum nog een nieuwe tip heeft.
Heel graag!
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #11
Welke leiding word er warm onder de cv ketel tijdens cv bedrijf rechts of links?
Met dichte kranen nog geluid duid op aanvoer en retour omgewisseld.
Wat voor kranen heb je gemonteerd zitten thermostaat, zo ja ook een avdo/shunt gemonteerd?
 

JTBlok

  • #12
Hallo Loodgieter,
Dank voor je reaktie!
De installatie hangt er sinds 2016 en heeft nooit problemen opgeleverd. Er is niets aan gedaan, afgezien van normaal onderhoud. Verwisselde aan- en afvoerbuizen zouden eerder problemen hebben gegeven, toch? Het enige wat er veranderd is aan het cv systeem is een radiator die is weggehaald, waarbij de beide buizen zijn afgedopt. Verder heb ik een verwarmingsknop vervangen, zodat de sentimo die er op moest komen, beter past. Bij de Hubo hadden ze op dat moment alleen een thermostatische “haaks-verkeerd” dus die heb ik er op gezet, echter zonder draaiknop. Hij staat dus voortdurend helemaal open, net zoals overigens de rest van de (“gewone”) radiatorknoppen (in ieder geval beneden)
Het geluid waarover het hier gaat, treedt niet op als de verwarming zijn werk doet. Ik heb de warmwatervoorziening uitgeschakeld en dan doet de verwarming probleemloos en geruisloos zijn werk.
Het geluid treedt alleen op als er warmwatervraag is of als de boiler even weer op temperatuur wordt gebracht.

Ik ga jouw suggestie wel doorgeven aan mijn installateur, wellicht dat het bij hem een lampje doet branden.

Nogmaals bedankt.
 

JTBlok

  • #13
Beste reageerders,

Tot nu toe hebben jullie suggesties geleid tot het vervangen van een aantal onderdelen, echter zonder het door mij zo gewenste resultaat. Het schijnt een raar idee te zijn, maar afgaand op het geluid zou ik zweren dat er lucht in dat systeem zit. Kan dat echt niet??
Mijn installateur is door zijn trukendoos heen en weet het ook niet meer. Van arren moede schakel ik de warmwatervoorziening standaard uit en zet hem alleen aan als er ww-vraag is. Op zich is dit prima te doen, maar het hoort niet zo natuurlijk.
Wellicht hebben jullie inmiddels nieuwe ideeën gekregen; ik hoor ze graag!!
Alvast bedankt.
Vr.gr.
Johan
 
Laatst bewerkt:

JTBlok

  • #14
Bovenstaande oproep heeft niets uitgehaald. Ik ben de ketel en de kosten inmiddels zo zat, dat ik besloten heb een andere ketel aan te schaffen.
Inmiddels hangt er een “intergas” en die doet z’n werk prima, vooral geluidloos.
Probleem niet opgelost dus, maar wel opgelost.
Dank voor alle suggesties.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu