Remeha Calenta 40L maakt vreemd geluid.

JTBlok

 • #1
Beste,
In mijn woning hangt een Remeha Calenta 40L, sinds 2016.
Enige tijd geleden begon een vreemd geluid op te treden. Alle radiatoren in de woning klinken alsof er lucht doorheen stroomt en ook allemaal tegelijk. Zelfs de leidingen maken dit geluid. Uiteraard heb ik alle radiatoren (al diverse keren) ontlucht, maar er zit geen lucht in de radiatoren. Ook het dicht- of opendraaien van de radiatorknoppen heeft geen enkel effect op het geluid; ook een radiator met gesloten knop blijft geluid maken.
Dat laatste maakt, volgens mij, de ketel de verdachte van het veroorzaken van het geluid.
Wanneer ik het front van het apparaat weghaal, lijkt het geluid te worden veroorzaakt door de cv-circulatiepomp (de pomp die één geheel vormt met de driewegklep). Ook die pomp klinkt alsof er lucht inzit, dat niet weg kan. Ik heb alle documentatie die ik heb doorgeworsteld om uit te vinden hoe ik die pomp kan ontluchten, maar ik vind daar niets over. Ook op Remeha.nl en Youtube is hierover niets te vinden.
Er is met dit geluid nog iets vreemds aan de hand, wat wellicht een aanwijzing kan zijn voor het opsporen van de oorzaak: het geluid is niet voortdurend aanwezig. Zo’n 10-15 x per dag is het te horen en het vreemde is dat het hooguit 30 - 45 seconden duurt. Als het stopt, is het ook onmiddellijk weg, alsof er een schakelaar wordt omgezet. Sterker nog, wanneer ik voor de ketel sta kan ik een duidelijke klik horen, waarmee “iets” wordt uitgeschakeld en het geluid onmiddellijk stopt.
Zelf denk ik aan lucht in de cv-pomp, maar ik weet niet hoe ik dat er uit moet krijgen. Ik heb het hele toestel twee keer de automatische ontluchting laten uitvoeren, maar dat heeft geen enkel effect. Ik kan geen ontluchtingsnippel o.i.d. vinden.
Dus: help! Hoe krijg ik die lucht uit de pomp?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • De loodgieter

  Vaste beantwoorder
  • #2
  drieweg klep defect of blijft hangen rechts achter boven de pomp.
   

  Marcn.88

  Vaste Beantwoorder
  • #3
  Waarschijnlijk 3wegklep binnenwerk lek, motor defect
   

  JTBlok

  • #4
  Dank voor de reakties.
  Ik ga Remeha maar eens bellen.
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #5
  Ehh dat kan als particulier niet, je hebt een installateur nodig.
   

  JTBlok

  • #6
  Ok, bedankt.
  Gaat lukken.
   

  JTBlok

  • #7
  Update.
  Remeha is langs geweest. Geconstateerd dat de hydroblokken links én rechts (een beetje) lekken. Beide zijn, onder garantie, vervangen. Dit betekent o.a. dat de driewegklep en de aansturing daarvan, zijn vernieuwd.
  Op het produceren van het genoemde geluid heeft dit, helaas, geen effect gehad. Mijn klacht wordt dus niet veroorzaakt door een niet goed werkende klep of zijn motortje.
  Mijn installateur heeft vervolgens de snelheid van de cv-pomp gehalveerd om te zien of dat iets doet. Helaas heeft dit geen effect gehad.
  Volgende actie was het uitzetten van de warmwatervoorziening. Hierdoor verdween het geluid. Een heel etmaal is de ww-voorziening uitgeschakeld geweest en in die tijd heeft de installatie volledig geruisloos zijn werk gedaan.
  Ik heb dit mijn installateur laten weten en die broedt nu op verdere actie.
  Iemand een idee?
   

  Wilibald

  Specialist Verwarming
  • #8
  In het aansluitstuk wat tussen de sanitairpomp en het rechter hydroblok zit, zit een terugslagklep, mogelijk dat deze blijft hangen.
   

  JTBlok

  • #9
  Wilibald,
  dank voor je suggestie. Ik heb het doorgestuurd naar mijn installateur.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu