Honeywell Round Modulation vertoont vreemd stookgedrag

Themen

  • #1
Sinds 4 februari maak ik gebruik van een nieuwe Honeywell Rond Connected Modulation ( te bedienen via de app). Nu valt mij op dat hij een raar stookgedrag vertoont.

Als ik hem in stel op bijvoorbeeld 19 graden dan stopt hij bij 18 graden al met stoken (vlammetje verdwijnt). De ketel draait dan nog even na en gaat vervolgens uit. Raar zou je zeggen, want hij heeft de gevraagde temperatuur nog niet bereikt. Dit gebeurd ook bij andere temperaturen. Als ik hem instel op 20 graden dan gaat hij uit bij 19 of 19,5 graden. Stel ik hem in op 21 gaat uit bij 20 of 20,5 graden. Telkens 1 of een 0,5 graad van te voren. Uiteindelijk bereikt hij wel de ingestelde temperatuur.

Ketel: Remeha Avanta (opentherm) 2009. Werkt goed.
Voldoende radiatoren open en ook voldoende ingeregelde radiator capaciteit in de woonkamer waar de thermostaat hangt. Aanvoer 60 graden en dan is de retour tussen de 40 en 45 graden.

1. Weet iemand of dit een defect is?
2. Of dat dit te maken heeft met het modulerende stookgedrag, waardoor die laatste graad/halve graad langer duurt? en gebruikt maakt van rest warmte in radiatoren en daarmee niet onnodig stookt?

3.Dit gaat in combinatie met CODE 8 op mijn Remeha Avanta. Code 8 houdt in: Regelstop en verschijnt als de gemeten aanvoertemperatuur hoger is dan de ingestelde aanvoertemperatuur. Op dat moment stookt hij niet maar cv-pomp draait wel. In mijn visie:ontstaat dit omdat de thermostaat een lagere aanvoertemperatuur vraagt van de ketel, maar door gemeten aanvoertemp nog hoger is dan de gevraagde aanvoertemp?


Honeywell service laat weten dat dit gewoon het modulerende gedrag is om in stapjes, zonder onnodig stoken, de gewenste temperatuur te bereiken. Bij het moduleren duurt het langer voor de ingestelde temperatuur bereikt is, maar gebeurd het wel geleidelijker.

Weet iemand of dit klopt?
 

640gl

  • #2
Bij ons is dit ook
vrij normaal de pomp blijft nog even nadraaien en gebruikt de restwaarmte die in de leidingen zit om deze nog rond te pompen om zo de gewenste warmte uiteindelijk te krijgen.

dit is volgens mij een eco modus van deze thermostaat
vind het erg prettige minder stralings warmte en een gelijkmatigere temp in huis
 

Klipper23

  • #3
Normale reactie van thermostaat.
 

Themen

  • #4
Dank voor jullie antwoorden. Maar toch is het raar.

Soms check ik het en zojuist
Ingesteld 21°
Gemeten 20°
Vlammetje weg
Ketel uit.
Radiatoren: warm/lauw.

Hoezo ketel uit? Waarom stookt ie niet op een lagere aanvoerstemperatuur tot hij de ingestelde temp heeft bereikt. Totaal onlogisch, toch?

Voor de duidelijk. Ik heb ruimschoots voldoende capaciteit. Bij een aanvoer van 60° is de retour 40°/45°. Maar thermostaat lijkt dat niet te gebruiken. De optimaal comfort stand van honeywell (hogere aanvoer) lijkt dit gedrag niet te veranderen.

Nog een ding: als je aan de instelring draait, dan knippert de ingestelde temp 3 seconden en dan keert het scherm terug naar gemeten temperatuur. Soms duurt dat knipperen wel langer dan 5 seconden. Alsof ie hem niet pakt. En als de ketel uit is en ik stel de temperatuur opnieuw in via de app of instel ring dan gaat de ketel weer aan.
 

Themen

  • #5
640gl schreef:
Bij ons is dit ook
vrij normaal de pomp blijft nog even nadraaien en gebruikt de restwaarmte die in de leidingen zit om deze nog rond te pompen om zo de gewenste warmte uiteindelijk te krijgen.
Dat hij doet als hij de gewenste temp bereikt heeft snap ik maar niet 1.5° van te voren al...
 

Byorn

  • #6
Geef je het ook een kans/tijd om zichzelf in te leren?

Als ik goed begrijp hangt de round er nog geen week.
 

Themen

  • #7
Dit is geen slimme thermostaat die de omgeving leert kennen @Byorn.

Dus nee, inleren is bij de Honeywell niet nodig. Moduleren heeft niets met inleren te maken
 

Byorn

  • #8
Dan verschillen we van mening :wink:
 

Themen

  • #9
Kun je uitleggen wat je bedoelt?

Slimme thermostaat is bijvoorbeeld een Toon die op basis van een algoritme de opwarm tijd berekent. Als je je programma instelt op 17:00 uur 20° is hij om 17:00 uur ook 20°. Dat is bij deze niet. Deze past enkel de brandercapaciteit aan op de warmte behoefte. Honeywell communiceert verder niks daarover. Behalve bij hun slimme thermostaten zoals lyric.

Maar wellicht heb jij info die ik niet heb?
 

Byorn

  • #10
Nee ben niet in het bezit van speciale info :) wel wat ervaringen met de round.

Met dat je zelf ook schreef in startpost dat de ingestelde temperatuur wel gehaald word. en dat 0,5 en 1 graad voor de ingestelde temperatuur de ketel stopt met branden, nu is het 1,5 graad. Daarmee ben ik ook van mening dat de thermostaat wel degelijk een lerend gedrag heeft voor de modulatie.
 

Themen

  • #11
Ok. Ik bedoelde eigenlijk dat de ketel niet meer wordt aangestuurd tussen de 1.5 en 0,5° voor de ingestelde temp. Misschien dat iemand kan bevestigen, inzake modulatie.


Quotes zijn overbodig, mod.
 

640gl

  • #12
Dit is zover een slimme thermostaat omdat hij leert van het huis hoe snel deze opwarmt
dus als hij leert dat hij de brander uitzet en het huis dan met de restwarmte in de leidingen binnen X tijd op de gewenste temp is en gedurende deze tijd de brander dus uit kan ( en minder verbruik heeft dus en dus zuiniger ) zal hij dit doen.
hij moet wel het huis een beetje leren kennen.

het is dus wel een slimme thermostaat maar niet in de zin dat hij leert wanneer iemand op staat en naar bed gaat.
dat is meer een "smart" home automation verhaal niet gewoon een zelf lerende slimmme modulerende thermostaat.

bij ons doet hij doet ook
je kan hem dacht ik trouwens ook anders instellen lees het boekje maar
dan zal hij zo snel mogelijk opwarmen en meer verbruiken
 

Themen

  • #13
Klopt je hebt een OPc stand = optimaal comfort. Bij een klein verschil tussen gewenst en actuele temp houdt hij een hogere water temp aan.

Wat betreft dat “slimme
 

Themen

  • #14
Heb het vandaag in de gaten gehouden

17:00 uur ging de verwarming aan op 21°. Het was toen 15,5° in huis. Rond 18:00 was het 19°. Dat is dik 3.5° in 1 uur bij aanvoer 65°. Rond 19:00 uur was het 20°. Dus dan klimt ie nog maar 1° en de aanvoer wordt flink terug geschroefd. En nu 20:30 is hij 20.5° en blijft de aanvoer laag. Kortom die laatste 1-1,5 ° doet hij heel lang over.

Klopt dat? Als je het mij vraagt duurt dat te lang.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #15
Wat is de gewenste temperatuur voor 17:00. Als de CV de dag ervoor om 23:00 afslaat dan zal de temperatuur 21 gr zijn. De temperatuur zakt die avond en de dag tot 17:00 en is dan 15 gr. Mij lijkt dat je huis of de kamer waar de thermostaat hangt veel warmte verliest. Misschien moet je de temperatuur dat je afwezig bent een graadje hoger zetten.
Gebruik je een klokprogramma.
 

Themen

  • #16
Overdag staat ie op 15°.

Huis uit 1965. Dus zeker geen A+ maar label C.

Wel gevel isolatie, dakisolatie, HR++ glas. Nergens tocht, aluminium kozijnen met dubbele tocht rubbers En geen vloerverwarming. Zeker bij vloerverwarming blijft t langer op temperatuur. En ook heel goed geïsoleerd woningen koelen af bij radiatoren. Op mijn laatste afrekening 980m3 gas verbruikt. Met 2 personen. Zit absoluut onder het gemiddelde. Wel beide fulltime baan.

Temperatuur overdag staat er los van. Situatie die ik schets is dat ik zat capaciteit heb om in maar liefst 1 uur tijd van 15.5 naar 19 ga en de thermostaat dan langzaam de aanvoerstemp verlaagd. Het is zeker niet zo dat de installatie moeite heeft. Ik heb de aanvoer juist verlaagd naar 65° en met de ingeregelde radiaroren gaat die met gemak naar 23°

Punt is. 1 tot 1.5 graad voor de gewenste temperatuur gebruikt de thermostaat veel minder capaciteit. Waardoor die laatste graad te traag gaat.

Optimaal Comfort stand gebruiken? Iemand ervaring mee? Zorgt voor een hogere water temperaruur bij een klein verschil tussen de actuele en gewenste temperatuur. Dat kan net die 1/1.5 graad zijn
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #17
Even op je code 8 terugkomend wil dit eigenlijk niks anders zeggen dan dat het toestel zijn warmte niet kwijt kan of dat er ergens een shunt of AVDO zit die verkeerd ingesteld staat (als er al een AVDO aanwezig is).

Dus of bovenstaand of je hebt het water zijdig fout ingeregeld.

Of simpelweg levert 60 graden aanvoertemp je niet de cappaciteit die je nodig hebt al betwijfel ik dit.

Heb je toevalig niet op de thermostaat de maximale temperatuur instelling op 20 graden staan?

John
 

Themen

  • #18
Hoi John,
Nee maximale temp is 35°.

Ik heb dit al eens uitgezocht.

Dit betekent code 8 letterlijk:
Code 8 is een regelstop en verschijnt als de gemeten
aanvoertemperatuur (t1) hoger is dan de ingestelde aan- voertemperatuur (Tset aanvoer).


Bij moduleren, en het in de buurt komen van de gewenste temperatuur, vraagt de thermostaat om een lagere aanvoer. Dus wat gebeurd er: stel hij vraagt 60° aanvoer en gaat aanwarmen. Vervolgens heeft ie bijna zijn doel behaald en stuurt de ketel aan om op 50° te gaan stoken, echter is op dat moment de gemeten aanvoer nog 60°. En plop! Je krijgt code 8. Hij stopt met stoken, draait na en zodra de gemeten aanvoer 50° is begint hij weer..

Ik heb voldoende capaciteit aan radiatoren. Alles wordt warm/heet bovenin en is handwarm onderin. Dus een 60°/45° zie ik ook terug op de ketel. Wat een prima delta T is. Dit is lijkt puur gedrag vd thermostaar..
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #19
Klopt maar heb je ook een shunt of avdo geinstalleerd?
 

Themen

  • #20
Niet dat ik weet. Heb even gegoogled omdat ik niet weet wat het is. Maar het is een kortsluitingsleiding. Ik vind deze nergens als ik de installatie naloop.

Vorig jaar had ik eens alle radiatoren dicht gedraaid en de ketel stroomloos gemaakt ivm werkzaamheden. Toen de stroom er terug op ging dan startte hij automatisch met een ontluchtingscyclus echter viel hij in storing die te herleiden was naar te weinig doorstroming. Dus dat bevestigt dat ik dat niet heb.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu