Vragen over plaatsing dubbel glas (hr++)

Paneermeel

  • #1
Hallo,

wij hebben een wat ouder huisje en hebben dus nu nog enkele beglazing.
Nu willen wij dit gaan (laten) vervangen door dubbel hr++ glas.
Wat ik graag zou willen weten is het volgende:

* Wat is het dunste dubbel glas dat je kunt krijgen? We kunnen niet overal opdeklatten gebruiken door de construktie van het raam. bijv is 3 mm glas 6 mm spouw en 3 mm glas mogelijk?

* Ik heb begrepen dat er een ventilatie rondom het raam moet zijn. Nu heb ik al wel geventileerde latten gezien, maar nog geen opdek latten die geventileerd zijn. Zijn die er eigenlijk wel?

* Kun je dubbel glas eigenlijk verkeerd om monteren? Ivm de coating die erop zit. Hoe weet je welke kant de buitenkant is en welke voor de binnenzijde bedoeld is?

Alvast bedankt voor jullie antwoorden.
 

Chathanky

  • #2
De diktes van het glas hangt mede af van de oppervlakte van het raam.
Tot 2,5 m2 is de standaard 5/4 mm, dunner dan 4 mm lijkt mij niet zo verstandig, de kans op beschadigen wordt dan wel heel groot. (als het bestaat dunner dan 4mm is mij niet bekend)

4/4 heb ik zelf toegepast voor de kleinere ramen, dit wordt wel eens afgeraden omdat dit voor vreemde reflekties kan lijden, met de huidige glasplaten zou dit niet meer spelen en ik ondervind hierin geen problemen.

Ventileren kan met ventilatielatten als deze aan de buitenkant zitten en het water goed uit de spouw kan lopen tussen glas en kozijn.
Dit is alleen aan de onderzijde nodig.

Hr glas kan je verkeerd om monteren, de nadelige effecten voor de isolatiewaarde zijn minimaal, beter is natuurlijk om ze gewoon juist te monteren, dit zal ook niet lastiger werken om het daarom te laten.
Met ongelijke dikte kan je dit meten aan de glasbladen, de dikste zit aan de buitenzijde.
Bij gelijke dikte wordt het lastig, maar gelukkig plakt de glasfabriek een sticker op met de tekst deze zijde buiten plaatsen.

Als je het zelf wil doen raad ik je aan om te werken volgens de instructies van de fabrikant. (de meeste fabrikanten hebben online een plaatsingsinstructie)
Kleine montagefouten worden vaak meteen afgestraft met glasschade. (geen garantie bij montagefouten)
Enkel glas is hierin minder gevoelig voor minder nauwkeurige montage.
 

Paneermeel

  • #3
Chathanky schreef:
Ventileren kan met ventilatielatten als deze aan de buitenkant zitten en het water goed uit de spouw kan lopen tussen glas en kozijn.
Dit is alleen aan de onderzijde nodig.
Sorry voor de late reactie. Maar zijn er ook ventilatie latten verkrijgbaar in de opdek vorm?
Ik zie wel ventilatie latten die je in het kozijn zet, maar voor opdek latten heb ik nog niks gezien op straat en in de bouwmarkt.

Ik neem aan dat er altijd ventilatie moet zijn bij dubbel glas? Want bij een vriend van mij zijn de rondom gekit en is totaal geen ventilatie meer mogelijk. Is door glaszetter geplaatst. Wat zouden de problemen dan kunnen zijn? Er hoeft geen water te verdampen aangezien het er ook niet tussen kan lijkt mij.
 

Chathanky

  • #4
In de onderstijl van het kozijn is er ook een mogelijkheid om vocht af te voeren.

Een aantal gaatjes boren is ook een veel toegepaste oplossing. Er mag in iedergeval geen vocht blijven staan onder de glasspouw.

Zelf heb ik volgens de instructies schuine gaten geboord in het kozijn zodat eventueel lekvocht naar buiten afgevoerd kan worden.
Je kunt je voorstellen dat bij een goed geschildert kozijn geen vocht kan afvoeren als het in de sponning op gesloten zit.
Zet de sponningen in de grondverf, dit voorkomt dat eventueel vocht in het hout trekt. Dit vertraagt de afvoer van vocht.
 

Fiesiekus

  • #5
Bij opdeklatten (de onderste) kan je zelf sleufjes zagen/beitelen/fresen zodat vocht daardoor afgevoerd wordt. Gaatjes in het kozijn lijkt me i.v.m. met vochtophoping en rottingsgevaar niet zo geslaagd.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Als er tekst op het alu.profiel staat in de spouw van het glas, moet je die tekst van binnenuit kunnen lezen. Zo heb ik het gehoord, dan :)

grtz
henk
 

Chathanky

  • #7
Dit is geen garantie IJkenhout.
Ik had 4 platen besteld waar dit niet opging bij de 1 leesbaar bij de andere niet, de stickers gaven anders aan.
Na goed bekijken van de platen kon ik concluderen dat de stickers gelijk hadden.

Misschien dat er fabrikanten die hierin wel sterk aan vasthouden. Maar zeker weten doe ik dit laatste niet. (ik ben geen glaszetter :mrgreen: )
 

Paneermeel

  • #8
We hebben toch besloten het te laten doen :)

In 1 dag klaar en bij problemen ivm garantie hoeven ze niet bij mij aan te komen maar bij de glaszetter.

Ik ben wel weer wat wijzer en zal eens kijken hoe de mannen het doen.

Mocht er iets bruikbaars tussen zitten laat ik het uiteraard weten :lol:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu