Paar vragen omtrent grondverf.

Jeroen1978

  • #1
Ben van mening dat de grondverf (in dit geval Wijzonol) die ik koop altijd dik is en naar mijn idee snel droogt.

Als je dan gaat opschuren dan brokkelt de grondverf op de plaatsen waar de verf er wat dik op lijkt te zitten af terwijl het wel ruim een week heeft kunnen drogen (ook in de zomer).

Is het verstandig om de grondverf iets te verdunnen met terpetine?

Ook bestaat het schilderwerk uit de lakkleuren wit en donkergroen en het merendeel is voorzien van de witte kleur, daarom heb ik een witte grondverf gekocht voor beide lakkleuren.

Nu hoor je wel eens dat men een scheut lakverf door de grondverf heen doet om zo het kleurverschil tussen de lichte grondverf en de donkere aflak een beetje te op te vangen.
Is dit verstandig en wat verstaat men onder "een scheut" (hoeveel procent)?

Ik weet niet of ik dit jaar, gezien het weer, nog aan aflakken toe kom.
Is de deur als ik deze 2 keer in de dikke grondverf zet dusdanig waterdicht dat ik deze volgend jaar pas kan gaan aflakken?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Om met uw laatste regels te beginnen: met een hoogvullende (HV ) grondverf wel. Die kunt u gerust een jaar over laten staan. Deze verf bevat nou precies wat u al schrijft + een hoger pigment ( vaste stoffen ) gehalte, maar waterdicht is geen enkele grondverf, wel waterdamp doorlatend.

Grondverf die brokkelt heeft u veel te dik aangebracht. U verwijt de verf dat deze niet goed opdroogt, maar het is altijd degene die de kwast hanteert.

U kunt uiteraard grondverf verdunnen totdat deze prettig verwerkbaar is. Met hoogvullende grondverf moet u dat nu net niet doen: dan raakt de verf de specifieke eigenschappen kwijt.

Donkergroen over wit vergt een aantal arbeidsgangen ( 3 a 4 ) voor u een goede dekking hebt verkregen.

Met grondverf op kleur zoals de donkere aflakkleur, bij u waarschijnlijk N0.15.10, moet u natuurlijk altijd gronden met of donkergrijs, of grondverf op kleur gemaakt.

U kunt met lage temperaturen gewoon aflakken , maar u moet wel de juiste producten gebruiken. De fabrikant van de door u gebruikte grondverf heeft zo'n product dat 4 seizoenen goed verwerkbaar is. Geschikt dus voor zeg maar 4 Seizoenen Onderhoud afgekort 4S0 dus.
 

Kacheltje

  • #3
Lichte verf dekt sneller op een donkere grondverf dan andersom. Je kan dan overwegen om te kiezen voor een donkere grondverf.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu