Diverse schilder-vragen

Esther1981

  • #1
Beste mensen,
Ik heb een aantal vragen over schilderwerk in ons huis.

De muren van ons huis zijn net gestuct en inmiddels goed droog. Nu wil ik gaan schilderen en daaraan voorafgaand een voorstrijk voorstrijkmiddel gebruiken. Ik heb diepgrondering van Fitex gekocht bij de verfwinkel, op de gebruiksaanwijzing staat het volgende: nat-in-nat en stofvrij aanbrengen.

Nu is mijn vraag, hoe zorg ik in vredesnaam dat er helemaal  geen stof op die muren zit?

En wat betekent nat-in-nat?

Verder zou ik graag 2 binnendeuren schilderen. Ik hoorde van iemand die dat gedaan heeft met speciale deuren-verf. Heb ik zelf nog nooit van gehoord. Enig idee wat hiermee bedoeld wordt?

En dan nog één verf gerelateerde vraag: voor in de keuken zoek ik een muurverf die goed af te nemen is. Betonverf? Een transparante lak over de latex?

ik hoop dat jullie mijn vragen kunnen beantwoorden.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Helemaal geen stof is een utopie. U neemt het oppervlak afmet een licht vochtige doek of met de zachte borstel icm de stofzuiger.
Nat-in-nat wil zeggen dat u de banen overlappend moet aanbrengen, dus de volgende baan direct over de rand van de volgende. Het is de bedoeling die vorige baan niet te laten drogen en pas dan de volgende ertegen aan te zetten. Hierdoor onstaan hoogte verschillen in het oppervlak die u later in de muurverflaag terugziet als zg banenbontheid.
Deze techniek moet u ook toepassen bij het aanbrengen van muurverf.

Deurenverf bestaat niet. U heeft de keuze uit terpentine- of water verdunbare verf, in mat-, zijde- (satin )of hoogglans.
Terpentineverf vergeeld, vooral de lichte kleuren. Watergedragen niet of zeergering. De laatste wordt vaak in satin (zijdeglans ) verwerkt, droogt vrij snel, dus doorwerken is gewenst. Geeft weing geuroverlast. Vereist wel speciale kwasten en viltroller.

In de keuken kunt u een schrobvaste muurverf toepassen met daarover een watergedragen clearcoat. Dit is een beschermende transparante laag. Betonverf op gips wordt niks.
 

Esther1981

  • #3
Beste Kees,

ontzettend bedankt voor uw antwoord. We hebben de diepgrondering dit weekend 2x aangebracht. Op de verpakking stond dat het minimaal 2x moet, totdat verzadiging opgetreden is. Maar hoe zie ik dit? Na de eerste keer ontstonden er nog donkere vlekken, na de tweede keer niet meer. Is het dan verzadigd?

Verder moet filmvorming worden vermeden. Ook een term die ik niet ken.

Er staat niets vermeld over het vervolgproces. Kan ik gewoon beginnen met latex? Of moet ik nog een tussenstap uitvoeren?

Voor wat betreft de deuren, ik heb dit al veel vaker gedaan en gewoon met watergedragen lakverf in zijdeglans van een professioneel merk. Dit is altijd erg mooi geworden. Ik raakte alleen even van de wijs door de opmerking over de deurenverf.

Voor de keuken ga ik op zoek. Nogmaals ontzettend bedankt!
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
2x moet ruim voldoende zijn. Met een plantenspuit kunt u water op het oppervlak nevelen. Is dit binnen 2 minuten verdwenen dan is de ondergrond nog niet verzadigd.
Loopt het langs de ondergrond dan is deze voldoende verzadigd.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu