Buitendeur lakken - vragen over glaslat en naden

pvbee

  • #1
De buitendeur is nodig aan een nieuwe laklaag toe. Ik heb een aantal vragen waar ik graag advies over zou willen hebben.

Op de foto is een kunststof achtige glaslat te zien, ik weet niet precies wat ik hiermee moet doen. Het lijkt er op dat deze toe is aan vervanging omdat er kieren zijn, maar ik weet niet precies wat ik daarvoor terug moet plaatsen en hoe ik dit verder af moet werken.

Het valt mij op dat er best wel wat scheuren zijn rond de naden van de planken, dit is ook op de foto te zien. Kan ik dit plamuren met iets? Vervolgens schilderen netjes schilderen? Ik heb ergens gelezen dat je buiten werk zo min mogelijk moet plamuren i.v.m. de weersinvloeden.

Zijn er nog tips om oude verf van het bobbeltjesglas af te krijgen? En hoe zorgen we ervoor dat ik het daarna niet weer vol smeer? afplakken gaat lastig.

Alvast bedankt! Ik kijk een beetje op tegen de klus, dus ik hoop wat beter voorbereid te zijn op deze manier.

20230505_191433.jpg
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wat je ziet is geen glaslat. Die zit aan de andere kant van de deur.

Je ziet de stapeldorpels (horizontale balken tussen de stijlen). De kopse kanten hebben altijd naadjes. Klein rolletje schilderskit of hybride glaskit er in en klaar. Altijd siliconenvrij. Let daar goed op.

De naadjes beslist niet plamuren. Dat barst los omdat de naadjes te klein / ondiep zijn en omdat het hout blijft werken. De stijlen zetten namelijk in de breedte uit en de stapeldorpels ook, maar omdat ze op hun kant liggen wordt dat de hoogte.
 

Doehetzelfalshetkan

  • #3
Kan er ook een foto van de binnenkant van de deur geplaats worden, waarschijnlijk zit daar de glaslat en wat op deze foto te zien is, is de opstaande, deels schuine houtrand van de sponning waar het glas in gezet is?
Is het enkel of dubbelglas waar we op de foto naar kijken en als het dubbel glas is welke isolatiewaarde heeft het? Of als dat niet bekend is hoe is het glas samengesteld. Jaren 80 vaak 2x4 mm glas met ertussen een spouw van 6 mm. Maar er was nog vaak enkelglas, vooral bij de voordeur.

Als het glas inderdaad het oude dubbel glas of zelfs het enkel glas is, overweeg dan om er nieuw HR++ glas in te laten zetten, dat scheelt enorm in het warmteverlies, vooral t.o.v. enkel glas.

Een hele nieuwe deur waarvan het hout ook extra geïsoleerd is een andere optie, maar dat wordt heel veel duurder en de keuze kan ook beperkt worden door het type kozijn dat er is.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
@Doehetzelfalshetkan

“Kan er ook een foto van de binnenkant van de deur geplaats worden, waarschijnlijk zit daar de glaslat en wat op deze foto te zien is, is de opstaande, deels schuine houtrand van de sponning waar het glas in gezet is?”

Dat kijk je ook. Zo te zien is het dubbel glas aan de ventilatiegaten onder de ruit te zien.
 
  • Like
Waarderingen: Doehetzelfalshetkan

Doehetzelfalshetkan

  • #5
Ik moest er nog over nadenken en ben niet zo'n snelle typer... ben het ook eens met je verftips.
Wij hadden nog enkel glas, het HR++ is echt zoveel beter. Misschien ga ik het hout nog opdikken, het zijn vooral wat extraatjes (de achterdeur aan de noordkant) die net weer iets meer comfort geven, onze grote woonkeuken zit daar. Ons gasverbruik is al vrij laag om nu de hele gevel eruit te halen om naar triple te gaan en dito voor de deur.... die afweging moet iedereen zelf maken.
 
Laatst bewerkt:

pvbee

  • #6
Ik heb ook een foto van de andere kant, de donkere rand achter het glas is de opstaande grijze rand van de andere foto. Vinden jullie dit een duidelijke foto van de binnenkant? Ik heb ook nog een andere foto van de buitenkant erbij gezet, maar dan een andere lat.

Dit is enkelglas denk ik, ik denk dat dit de originele deur is van het huis (rond 1996 dacht ik). ik durf niet te zeggen wat de isolatie waarde van de deur of het glas is. Ik zou ook niet zo goed weten waar ik dat kan achterhalen.

Dus als ik het goed begrijp kan je de kleine naad tussen de stijl en de stapeldorpels wel opvullen zoals je dat zegt. ik denk niet dat het afgeschuinde deel op de eerste foto hout is, het lijkt op kunststof met aan de rand een soort stopverf omdat dit niet meer aansloot, maar dat weet ik niet zeker.

20230505_200636.jpg
20230505_191424.jpg
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #7
Die rand op de voorzijde lijkt wel erg schuin, maar het kan vertekenen. Als je toch in de weer gaat, haal dan een stukje kaal in het midden, dan weet je het. Mocht je voorlopig nog niet aan de slag gaan kun je het kale stukje even gronden.
Randjes even goed kaal/leeg halen en netjes afkitten, maar vroeg of laat komt het weer terug, helaas meestal vroeg.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #8
Daarom altijd pas kitten als er grondverf in de naadjes zit. Mochten ze open gaan dan is het hout beschermd.
 

pvbee

  • #9
Daar kan ik wel wat mee. die rand is ook niet erg breed. milimeter of 3 dik gok ik zo. Hebben jullie nog wat tips om oude verf bij bobbeltjesglas weg te halen? normaal zou ik met de glaskrabber aan de slag gaan. Is het handig om ze randen kaal te maken met een verfkrabber? (zo'n driehoek krabber)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu