NPR 3577: vragen bij offerte

Gwenstar

  • #1
Hallo,

Ik heb een oud huisje met overal nog enkel glas. Ik heb een offerte laten opstellen om in de bestaande kozijnen dubbel glas te laten plaatsen. Ondanks dat de kozijnen vrij smal zijn, kan dit blijkbaar wel. :P

In de offerte staat dat het glas wordt geplaatst volgens NPR 3577 en dat ik 10 jaar garantie op het glas heb, op het buitenschilderwerk 2 jaar.

Nu had ik vervolgens nog een tweede schilder over de vloer voor een offerte. Hij legde me het een en ander uit over smalle kozijnen, dat het het meest makkelijk was om bij plaatsing van dubbel glas de afdeklatten aan de buitenkant te plaatsen, maar dat hij daar geen garantie op gaf. Aan de binnenkant kon het ook, maar dan moest er het een en ander gefrased worden en dat was zeer veel werk (maar wel volgens de NPR norm).
Vervolgens liet ik hem de offerte zijn van de andere schilder en hij was zeer verbaasd :shock: over de behoorlijk lage prijs en gaf al aan dat hij het niet daarvoor kon doen. Hij vroeg zich ook af of het echt volgens de norm zou zijn en of bv het hang- en sluitwerk (ivm toenemend gewicht) ook niet aangepast zou moeten worden.

Ik heb dus blijkbaar een scherpe offerte liggen (van een erkend glasbedrijf en tevens Meer Met Minder aanbieder en hij heeft al eerder hier geschilder), maar ik wil wel bij de offerte die ik nu heb de schilder nog wat vragen stellen naar aanleiding van mijn gesprek met schilder 2. Ik zoek daartoe ook wat meer info over NPR 3577: moet daarbij de afdeklatten aan de binnenkant zitten etc etc. Niet dat ik hem straks de opdracht gun en ik geen idee heb of hij echt volgens de norm aan het werk is. :?:
In de offerte zelf staat wel dat hij glaslatten gaat plaatsen, maar niet aan welke zijde. Wel afkitten aan beide zijdes natuurlijk.

Kan iemand me daar bij helpen en hebben jullie -op basis van mijn wellicht niet overal helemaal heldere verhaal- nog andere dingen die ik zeker even voor gunning moet vragen (bv de garantie bij schade aan het kozijn zelf bij eventuele foutieve plaatsing?)

Veel dank :D
 

Tiho

  • #2
Op thuisinglas staat dat de latten niet buiten mogen.
 

Gwenstar

  • #3
Kijk, dat is handig! Bedankt! :D

Alleen weet ik niet van alles wat ze precies bedoelen, zoals dit :roll: :
5.2.5. Glaslatten en glaslatbeëindiging

Hout:
Glaslatten dienen te worden gecontramald. Verstek is alleen toegestaan bij beglazen van binnenuit en aan de bovenzijde
Kortom, wat is verstek??

En jij las nergens dat de opdeklatten niet aan de buitenkant mochten, maar ik kwam dit tegen:
7.1.6. Plaatsen van glaslatten

De glaslatten mogen niet uitsteken buiten het buitenvlak van raam, deur en kozijn. Dit betekent niet alleen dat glaslatten die gebruikt worden voor het plaatsen van vastglas niet mogen uitsteken, maar het betekend ook dat opdeklatten op ramen en deuren volgens de NPR 3577, buiten niet meer zijn toegestaan. Wel mogen de opdeklatten nog aan de binnenzijde worden toegepast.
Dus dat zou idd betekenen dat het dus alleen aan de binnenkant mag volgens de norm, of lees ik stel en ben ik te kort door de bocht? :?:
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Contramallen > de schuine zijde van de glaslat wordt precies afgetekend op de volgende glaslat zodat de schuine zijden exact op elkaar aansluiten. Anders dan bij verstek zagen dat precies onder de ingestelde hoek gaat ( 45 graden) met kans op speling doordat het raamkozijn bijvoorbeeld scheef is.

Glaslatten worden in de nieuwe NPR aan de binnenzijde geplaatst. Hierdoor onstaat buiten een betere afdichting door het ontbreken van naden tussen glaslatten ).

In uw bestaande situatie is het economischer de glaslatten als opdeklatten - Tiho heeft gelijk, het blijven glaslatten - aan de buitenzijde te plaatsen. Uitfrezen van de sponning vereist speciale freesapparatuur en maakt plaatsing duur. Bovendien is het maar de vraag of uw bestaande raamkozijnen niet scheluw zijn.
 

Tiho

  • #5
Een opdeklat en een glaslat zijn niet per definitie hetzelfde dacht ik.

Een opdeklat valt over het kozijn zelf ook als het geheel te ondiep is. Dan zou het glas dus ongeveer gelijk liggen met het kozijn.

Dat is wat ik er van denk te weten, als iemand anders er anders over denkt horen we dat graag.
 

Gwenstar

  • #6
Edit: computerprobleempje
 

Tiho

  • #7
Gwenstar, mijn glas zit allemaal met de glaslatten buiten. Zelfs het dubbel/isoglas dat ik van schiphol heb gehad.

Waarom denk je dat het binnen zou moeten?
 

Gwenstar

  • #8
@ Kees de schilder,

Hmm, ok. In de offerte die ik heb ontvangen, staat echter dat plaatsting volgens de NPR norm plaats vindt. Dus ondanks wat economischer is (want dat gaf schilder 2 al aan, dat is aan de buienkant), zou het volgens deze norm dus alleen aan de binnenkant geplaatst moeten worden?

Schilder 2 die dus langs kwam gaf me inderdaad aan dat het aan de buitenkant goedkoper zou zijn, maar hij zou daar geen garantie op geven, omdat het dus niet volgens de norm zou zijn vanwege de vergrootte kans op vochtindringing in het kozijn (dus water dat er op zou kunnen blijven staan en dan er langzaam in kan sijpelen. En dat wil ik zeker niet met mijn oude kozijntjes. Maar deze wijsheid is dus volledig afkomstig van schilder 2...)

Vandaar dus ook mijn vraag. Straks als ik schilder 1 de offerte gun, maar hij plaatst vervolgens iets aan de buitenkant en dus niet volgens de norm, wil ik hem daar wel op aan kunnen spreken. Hij biedt me iets aan volgens de norm, dus dan ga ik er ook van uit dat hij dat doet volgens de opgegeven prijs.


en wat is scheluw eigenlijk meneer de verfadviseur?? :oops:
 

Gwenstar

  • #9
@ Tiho,

Misschien bedoel ik de opdeklatten??? Zie mijn post hiervoor, al mijn wijsheid dus afkomstig van schilder 2 en kans op vocht etc etc.
En daarnaast dus: als de norm zegt aan de binnenkant, wil ik ook dat hij het aan de binnenkant doet. Dat eigenlijk met name.

Maar dat staat toch ook op dit site die je me doorstuurde toch? Dat het volgens de norm aan de binnenzijde dient te zijn (stukje wat ik hiervoor al quotte)?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #10
Even voor de duidelijkheid: glaslatten aan de binnenzijde kunnen in uw situatie niet: daar zit namelijk al de sponning waartegen het glas is geplaatst.

Hier voor zou de complete sponning moeten worden weggefreesd. Wat bedoelt wordt met uitfrezen is de sponningdiepte zodanig aanpassen dat de glaslatten + glas binnen de sponningdiepte vallen en er geen opdeklatten ( glaslatten die op het kozijn liggen ) worden toegepast.

Scheluw is = krom staan van bijvoorbeeld de raamdorpels tegenover de raamstijlen.

Wij geven geen mening over hoe de ene of de andere schilder een bepaalde klus gaat aanpakken of zijn garantie verleent. Vaak is het zo dat in de praktijk de normen in theorie wel mooi zijn maar terplekke ( vaak noodgedwongen in bestaande situaties ) worden aangepast. Deze aanpassingen hoeven zeer zeker niet ten koste te gaan van de kwaliteit van het geleverde werk, als zijn ze niet naar de letter van de NPR-wet uitgevoerd.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
En met die opmerkingen van Kees sluit ik dit onderwerp af, laat het over aan het bedrijf, zij geven u de garantie.

Succes met de klus.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
3
1
1

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu