Beits vragen

Niels H

  • #1
Hallo,

Ik heb een eettafel en salontafel van onbehandeld eiken gekocht. Ik wil ze beitsen met een water gedragen beits in een notenhout kleur en daarna lakken met een zo mat mogelijke (parket)lak.

Ik heb al een eerder onbehandeld eiken gebeitst en het resultaat was maar zo zo. Waar de beits iets dikker of langer op het hout lag werd het ook donkerder zodat het resultaat niet gelijkmatig werd.

Ik wil dat deze keer voorkomen, en heb daarbij wat vragen.

Ik lees op Amerikaanse sites dat het daar niet ongebruikelijk is om eerst het hout voor te bewerken met een zogenaamde "pre stain" die voor een meer egaal resultaat zorgt. Is dat NL te krijgen? en hoe heet het hier?

Een eettafelblad is nogal groot, als de beits 5 minuten in moet trekken en het aanbrengen duurt al 5 minuten, dan gaat het nooit egaal worden. Hoe breng je beits snel en gelijkmatig op zo'n groot oppervlak aan?

Ik lees overal dat je in de richting van de nerf moet schuren. Mag je ook schuren met een excenter schuurmachine?

Ik wil als eerste stap ontvetten met denneharszeep, met het idee dat daarmee de vezels rechtop gaan staan die je dan gelijk weer weg kan schuren zodat je een extra stap met bevochtigen (en potentieel weer vettig maken) over kan slaan. Goed idee?


Ik verneem het graag, alvast bedankt

groet,
Niels
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Beste Niels,
In Amerika gaan dingen anders dan hier. Lees voor pre-stain gewoon verdunde beits.
Door deze aan te brengen met een speciale beits roller is een groot vlak snel volgezet. In de praktijk nemen we die eerste laag met een goede verzadigde ( beits ) puisvrije doek weer af. Hierdoor verklein je de kans op strepen aanzienlijk.
Donkere vlekken worden veroorzaakt door delen die ruwer zijn of warren en kwasten bevatten. Deze zijn meer open van structuur en absorberen vloeistof sneller. Het is dus zaak op een zo egaal mogelijk oppervlak te werken.
Eiken kun je wel met een exenter schuren, maar bij ongelijkmatige druk zie je wel de radiale radiale groeven in het hout terug. Beter gewoon met de hand en schuurklos in richting van de houtnerf.
 

Niels H

  • #3
Bedankt voor je advies!

Nou maar hopen dat het geen Amerikaans eiken is.

Nog 1 vraagje,

Ik ga de meubels aflakken met een 2 componenten PU parket lak
dus met 2 goedjes die je moet mengen (van een fabrikant die zijn lak aanprijst als de meest matte lak die er is)

Kun je bij zo'n lak de roller/kwast nog opnieuw gebruiken, of is het beter om voor de laatste laag een verse roller te pakken?

Ik lees dat je de natte roller niet in een luchtdichte zak kan bewaren ivm vrijkomend CO2 gas)
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Als de componenten eenmaal gemengd zijn, dan heeft dit een bepaalde verwerkingstijd ofwel potlife. Hierna zijn zowel het mengsel als de gereedschappen niet meer te gebruiken.
Gebruik bij verwerken 2k verf geen schuimplastic roller, deze lost op.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu