Vragen over 3 fase aansluiting

JohnvK

  • #1
Een goede vriend van mij wil na een tijdje werkloos te zijn geweest garage bedrijfje beginnen. Nu wil hij daar een hefbrug, een kompressor en een banden apparaat plaatsen alle met 3fase aansluiting.
In het pand zit nu eem meterkast met een 3 fase hoofdschakeaar. Achter deze schakkelaar zitten 2x 3-fase aardlekschakelaars met per aardlek 3 standaard groepen (verlichting/wcd kantoor, buitenlamp en heaterventilator werkplaats).
De hefbrug wil ik eigenlijk vast aansluiten via een gebogen stalenpijp naar de muur en de 2 overige aparaten met een standaard 3 fase stekker naar een 3 face WCD op de muur.


Ik ben niet meer op de hoogte van de huidige voorschriften en ik hoop dat iemand een antwoord heeft onderstaande vragen:

1) Moeten al dit soort aansluitingen achter een 3 fase aardlek of is er een verschil tussen een vaste aansluiting en een aansluiting via een 3fase WCD?
2) Mag ik, als het vermogen het toelaat, meerdere 3-fase wcd achter een 3-fase automaat/groep plaatsen. En zo ja wat is het maximale aantal 3 fase WCD op een groep (even niet naar het toetale vermogen gekeken)?
3) Hoeveel 3 fase groepen mag ik achter 1 aardlek?
4) Dient een vast aangesloten apparaat te zijn voorzien van een nooddrukker of is de standaard aan/uit schakelaar voldoende.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
1. Met blik op de veiligheid van je vriend zou ik alle groepen achter een aardlekschakelaar plaatsen. Zelfs al heb je een toestel met beschermingsklasse II dat vast aangesloten is, dan kun je er nog niet zeker van zijn dat niet op een gegeven moment iemand iets anders aansluit op die groep.
Volgens mij is dat ook voorschrift.

2. Dat durf ik niet te zeggen. Alle contactdozen de bedoeld zijn voor apparaten van 2000 W of meer moeten op een eigen groep. Niet zeker of men bij draaistroomcontactdozen altijd ervan uit moet gaan dat ze voor meer dan 2000 W zijn.

3. Er mogen 4 groepen achter een aardlek. Een krachtgroep telt als één groep.

4. Nooduitschakelaars zijn als het goed is al door de fabrikant van het toestel aangebracht, indien ze nodig zijn.
Bij vast aangesloten toestellen moet je wel een werkschakelaar plaatsen die nul en alle fases kan onderbreken om veilig onderhoud te kunnen uitvoeren aan de machine. De werkschakelaar moet in het zicht van de machine zijn geplaatst, zodat hij niet ongezien van de monteur weer kan worden aangezet.
 

JohnvK

  • #3
Hi Tom,

Bedankt voor je snelle en uitgebreide reactie. Hier kan ik iets mee!

Ik ga een nieuwe 3 fase aardlek plaatsen en sluit alle 3 fase apparatuur aan op een aparte groep 3 fase groep.
Voor de hefbrug plaats ik een werkschakelaar tegen de muur. Dit alles lijkt mij het veiligste en het beste. Nogmaals bedankt
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu