Vragen over aansluiting kookplaat

Piet de Prutser

  • #21
Ik ga dit zeker verder uitzoeken. Bedankt voor de uitleg.
 

Piet de Prutser

  • #22
Dat de installatie grondig aangepakt moet worden door een elektricien is me inmiddels wel duidelijk geworden... wat een situatie zeg... Ik heb nog wel een paar vragen over de kookplaat zelf als dat kan.

Zo is er enkel een drie aderige kabel meegeleverd en zonder stekker. Is dat niet vreemd eigenlijk? De aansluitwaarde is 6600W immers (https://media3.bosch-home.com/Documents/specsheet/nl-NL/PKF645B17E.pdf).
Maar als je in de karige installatie instructie kijkt doen ze of het de normaalste zaak v.d. wereld is. https://media3.bosch-home.com/Documents/9000750992_R.pdf
En dan staat er nog bij: "De kabel kan indien nodig door een meerfasige aansluitkabel worden vervangen. "
Alsof dat meestal niet nodig is of erg ongebruikelijk... het ding kan anders toch nooit optimaal gebruikt worden? Er staat geeneens bij wat de nadelen zullen zijn.

Andere vraag is of de 2 fasen aansluiting zoals op de bodem v.d. plaat is aangegeven iets is wat veel gebruikt wordt, in het buitenland misschien?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #23
Dat is de eerste keer dat ik hoor dat die Bosch-kookplaten in Nederland worden uitgeleverd met een drieaderig snoer. In België is het wel gebruikelijk om een kookplaat drieaderig aan te sluiten. Daar wordt de betreffende groep dan hoog afgezekerd in de groepenkast en er gaat een heel dikke kabel vanuit de groepenkast naar de aansluitdoos voor de kookplaat. In Nederland is deze manier van aansluiten niet toegestaan. Misschien dat je je kookplaat bij een buitenlandse webshop hebt besteld of dat je op een andere manier een versie van de plaat in handen hebt gekregen, die niet bestemd was voor de Nederlandse markt.
 

Piet de Prutser

  • #24
Dit is bij de bcc gekocht. Zonder installatie service erbij te kopen voor 69 euro.
" Wij bouwen de kookplaat in en sluiten hem veilig aan op het bestaande perilex stekkersysteem. Indien nodig wordt de oude kookplaat uitgebouwd. Het apparaat wordt standaard geleverd zonder de perilex stekker. "
 

Piet de Prutser

  • #25
Kan ik, als tijdelijke oplossing, het drie-aderig snoer gewoon aansluiten op de perilex wcd? Volgens het 1N schema v.d. plaat?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #26
Dat kan voor tijdelijk. Sluit het dan aan op één fase en de één nul van je Perilexdoos. En gebruik bij voorkeur niet meer dan twee kookzones tegelijkertijd. Anders loop je het risico dat de stop doorslaat.
 

Piet de Prutser

  • #27
Dank je Tom. Zou de plaat overigens niet slim genoeg zijn om te weten dat er maar beperkt vermogen beschikbaar is? Of is er daar niets met zekerheid over te zeggen?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #28
Hoe moet die plaat weten hoe dik je leidingen zijn en hoe zwaar de zekering in je groepenkast is?
 

Piet de Prutser

  • #29
Tja dat zal die plaat niet weten. Maar dus ook niet als je het vermogen zelf kan instellen op de plaat. Ik had eigenlijk nog hoop dat er iets van 'intelligentie' was ingebouwd om stroomsterkte te meten...
 

Piet de Prutser

  • #30
Nou er heeft iemand naar gekeken. De huidige kookgroep was nog verzegeld door de PUEM en schijnt destijds normaal geweest te zijn voor een aansluiting naar een fornuis. Wel kreeg ik het advies om te vervangen door een kookgroep met twee fasen en twee nullen en een hoofdschakelaar te plaatsen. Met als optie nog installatieautomaten erbij.
De huidige perilex wcd zal dan destijds door een keukenbedrijf zijn geïnstalleerd. Het vreemde is dat ik het advies kreeg om nu al aan te sluiten met een vijf aderig snoer zoals het eerst ook zat. Dan kan ik gewoon vier zones gebruiken... blijkbaar schat men het gevaar van brand niet bijzonder hoog in. Maar waarom dan uberhaupt vervangen? Ik snap zulke tegenstrijdige redenaties niet zo goed. Jullie wel?

Nog een foto v.d. kookgroep:
kookgroep-open.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #31
Een 3-fasengroep in een 1 fase installatie is absoluut nooit normaal geweest. Met de 3-fasengroep op zich is niets mis, maar die hoort dus achter een 3-fasenaansluiting.

Iemand die beweert dat jouw situatie ooit normaal is geweest kan ik niet serieus nemen.

Het is op deze foto niet zo duidelijk te zien maar het lijkt er op dat de middelste passchroef ook is ingebrand.
 

Piet de Prutser

  • #32
Er zit wel iets van verkleuring op die passchroef maar op de foto lijkt het erger.

De uitleg v.d. vakman vond ik niet op alle punten erg sterk. Met name dat ik gewoon weer de vijf aderige kabel kon gaan gebruiken. Had niet de indruk dat hij van de hoed en de rand wist. Mensen die het wel weten kunnen namelijk duidelijk en kort uitleggen hoe het precies in elkaar steekt nietwaar. Zeker als iets tegenstrijdig lijkt.
 

Piet de Prutser

  • #33
De situatie is inmiddels een stuk beter, er is een nederlandse kookgroep geplaatst. Ik wil nog een paar gedachten erover plaatsen om te zien of de specialisten hier het er mee eens zijn.

1.) de kookplaat heeft geen aansluitschema voor de zogenaamde nederlandse kookgroep
2.) het 2n schema is bedoeld voor een 2 fase 'halve krachtgroep'... en is niet gebruikelijk in nederland
3.) aangezien de monteur de brug tussen de nullen op 4 en 5 in de plaat heeft laten zitten, is dat een potentieel gevaarlijke situatie als er een nul draad los raakt. Die brug moet er dus uit.

Klopt dit zo?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #34
Piet de Prutser schreef:
1.) de kookplaat heeft geen aansluitschema voor de zogenaamde nederlandse kookgroep
En dus kun je deze kookplaat niet aansluiten op een kookgroep.
 

Piet de Prutser

  • #35
Ik heb destijds contact gehad met de fabrikant en die bevestigde dat het wel op de nl kookgroep aangesloten kan worden. Na het nalezen v.d. mail zie ik ook het antwoord op punt 3, brug eruit halen inderdaad.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #36
Als de fabrikant zegt dat het kan, en dat die brug verwijderen de manier is, dan zal dat wel... Ik vind het wel vreemd dat dit dan niet gewoon in het aansluitschema of in de handleiding staat, dat ben ik bij producten van BSH wel gewend.

Je groepenkast klopt in ieder geval een stuk beter, een kookgroep kan in tegenstelling tot een krachtgroep natuurlijk wel prima in een 1-fase installatie worden aangesloten. Als je de kookplaat vervolgens met een 5-aderig snoer aansluit op een door de fabrikant voorgeschreven manier dan zou het goed moeten zijn.
 

Piet de Prutser

  • #37
Ja het is jammer dat men niet rekening houdt met de specifieke nederlanse markt/situatie. En bijzonder weinig informatie geeft in de installatiehandleiding. En dan de verantwoordelijkheid bij de monteur/klant neerlegt. Een monteur die dus ook gerust de brug laat zitten zo heb ik gemerkt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu