Vragen over 3 fase aansluiting + kookplaat.

Ahamay

  • #1
Goedenavond allemaal,

Ik ben een aantal weken geleden begonnen met verven e.d. in mijn "nieuwe" huis. Vorige week was opeens de aardlek eruit en was het halve huis zonder spanning. Dus in de meterkast gezocht en bij het inschakelen sloeg de aardlek er bij de "fornuis" schakelaar eruit. Dus de stekker uit de electrische kook plaat en de de groep bleef ingeschakeld.
De groep ziet zo eruit:


Wel raar dat ie het opeens begeven heeft, aangezien ik het apparaat nog geen enkele keer gebruikt heb en de groep een 2 tal weken ingeschakeld was.


Nu heb ik de kookplaat eruit gehaald en e.a. nagekeken. Ik zag nergens beschadigingen en ook de bekabeling ziet er netjes uit. Dit zijn de aansluitingen gezien achterzijde stekker:


Intern in het apparaat:

(4 en 5 zijn doorverbonden).

Dus weer netjes in elkaar gezet, aangesloten zoals het was en helaas weer de groep eruit. Dus ik zal op zoek moeten naar een andere plaat.

1-Of zien jullie nog iets raars?

1b-Kun je nog iets doormeten op de kookplaat?


Nu heb ik een vraag over wat ik nu wel of niet kan kopen.
Momenteel zit deze plaat erin "Kuppersbusch - EKE 806.2 M-31 / 3N AC 400V/8.4KW "

2-Kan ik op deze aansluiting bepaalde kookplaten niet aansluiten?
Ik zie bij b.v. Inductie 2 Fase 230V staan.
Op de achterkant van de kapotte plaat staan namelijk een aantal andere aansluitconfiguraties...


In duitsland b.v. zie ik wel bij meerdere kookplaten 400V staan.
3-Dus in neem aan dat dit 3 fasen is?

4-Maakt het wat uit welke fase waar aangesloten zit? Bij mij zit volgens mij de bruine op een andere locatie dan wat ik op internet vind. Of is het vooral belangrijk dat blauw en geel/groen goedzitten? Let wel, de stekker was dus zo bedraad door de vorige eigenaar.

Alvast bedankt voor jullie hulp/reacties, het is de eerste keer dat ik met dit type aansluiting te maken heb. (altijd gas gekookt).
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Je hebt een 3 fasen groep, daar kunnen alle kookplaten op.

Alles is te meten, als je maar weet wat je zou moeten meten en waar.
 
A

Anonymous

Gast
  • #3
Heb je 3 fase dan kunnen inderdaad daar alle kookplaten op. Of je 3 fase nodig hebt is afhankelijk van het verbruik van die plaat. Tussen de (willekeurige) fases onderling staat altijd 380 volt, tussen een (willekeurige) fase en de nul of aarde staat altijd 220 volt. Waarschijnlijk zal een element sluiting maken naar aarde of een te grote lekstroom naar aarde hebben. Dan gaat de aardlek eruit. Je zou kunnen meten hoe de ohmse weerstand is tussen aarde en fase aansluiting van een element, deze moet oneindig zijn. Elementen gaan na zoveel 10tal jaar kapot of vertonen lekstroom naar aarde. Het is erg belangrijk dat de nul en aarde goed en juist verbonden zijn.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Als je de stekker van de kookplaat eruit haalt, springt de aardlek dan nog steeds? In dat geval is de fout in de installatie te zoeken. Anders is het een defect in de kookplaat of is deze verkeerd aangesloten.
Klikoo schreef:
Het is erg belangrijk dat de nul en aarde goed en juist verbonden zijn.
Natuurlijk niet onderling.
 

Ahamay

  • #5
Goedenavond allen,

Ik heb de plaat eens nagemeten (multimeter) en het euvel ontdekt:

Tussen 1 van de fasen en de pe aansluiting
zit een doorverbinding. Dit heb ik op de kookplaat zelf gecheckt (zie foto intern in de post). De kabel heb ik ervoor losgekoppeld, In dit geval tussen punt 1 en PE in het apparaat.

De sluiting zit dus in de plaat zelf....

Nu heb ik wel nog een vraag, want ik wil morgen een andere plaat kopen

Maakt het iets uit of L1, L2 of L3 verwisseld aangesloten zijn? De PE en nul sluit ik correct aan en ook de brug tussen 4 en 5.

Alvast bedankt voor de antwoorden.

Gr,

Maurice
 
A

Anonymous

Gast
  • #6
Hoe de fases zelf zijn aangesloten maakt niet uit. 3 fasedraden zijn bruin, nul is blauw en aarde groen/geel. Tussen de bruine draden onderling staat altijd 380 volt en tussen de bruine draden en blauw of groen/geel altijd 220 volt. (Ga er van uit dat je krachtstroom aansluiting hebt).
 

Ahamay

  • #7
Goedenavond,

Ik heb eens rondgekeken voor een andere kookplaat, maar ik zie vaker aansluiting 230v of 2N 400V. Kan ik deze kookplaten niet aansluiten op 3N? Zie b.v.



Ik hoor graag van jullie?

Gr,

Maurice
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #8
Op een 3-fase aansluiting kunnen ALLE kookplaten tot 11,2 kw. Soms blijft 1 fase ongebruikt.
 

Ahamay

  • #9
Ok, bedankt voor de info.

In bovenstaand voorbeeld wordt gewoon 1 fase niet aangesloten? (L3) ?

Maar blauw en grijs bij elkaar, dat snap ik niet. Ik heb toch niet die 2de retour?

Ik zal een elektricien vragen het apparaat aan te sluiten. Maar ik zou toch graag willen begrijpen hoe dit in dit geval zou moeten.

Bedankt,

Maurice

Foto's plaatsen a.u.b. via Klusidee, mod.
 
A

Anonymous

Gast
  • #10
Onderaan het schema staat dat de componentenspanning (element) 220 volt is. (Tussen fases onderling 380, tussen fase en nul 220). Dat houdt dus in dat je in het linkerschema 1 fase L op 2 elementen kunt aansluiten. En de nul N op blauw en grijs. Je hebt dan voor die fase 32 ampère. Die 2 elementen staan hier immers parallel geschakeld tussen 1 fase en de nul. (Bruin en zwart hier de "aanvoer" vanaf L, en blauw en grijs de "retour" naar N). Dus 32 ampère bij 220 volt voor 1 fase.
Bij het rechtersschema zijn de bruine en zwarte draad ieder apart, krijgen ieder zijn eigen fase L1 en L2. De "aanvoer" vanaf L1 en L2. Blauw en grijs moet voor de "retour" ook beide aan nul liggen. Dus ieder element heeft hier zijn eigen 220 van een fase en gemeenschappelijke nul. 2 keer 16 ampère staat er ook bij, ze staan nu apart geschakeld met ieder een eigen fase. De derde fase blijft hier dus inderdaad ongebruikt.

Je hebt ook kookplaten waarvan de elementen 380 volt geschikt zijn. Zo'n element wordt dan tussen 2 fases onderling aangesloten, want daar staat 380 tussen. Voordeel hiervan is dat je met hetzelfde vermogen met lagere stroomsterkte kunt werken. (Vermogen = spanning x stroom). Dan kan een element mechanisch minder zwaar uitgevoerd worden, lees: minder dikke stugge bedrading). En nog een voordeel is dat je zo'n 380 element ook op een lagere spanning kunt laten werken door hem via het bedieningspaneel tussen een fase en de nul te schakelen, daar staat 220 tussen en wordt hij minder heet.

Dus zoals al geschreven: op een 3 fase aansluiting kunnen alle kookplaten aangesloten worden. Hij moet alleen correct volgens fabrikant aanwijzing aangesloten worden, 380 op 220 knalt kapot.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu