Vraag over radiatorventilatoren

An12345

 • #1
Beste lezers,

Wij overwegen om radiatorventilatoren aan te schaffen, omdat ik daar veel goeds over hoor. Voor onze doorzonwoonkamer (oppervlakte inclusief een open keuken aan de zijkant) van 90m3 zouden er dan 3 ventilatoren nodig zijn.

Echter, ik kan nergens (op de website van het bedrijf of in YouTube filmpjes of op andere sites) vinden of het nu beter is om die 3 ventilatoren allemaal onder de radiator aan de voorzijde te plaatsen, of dat ik het aantal beter kan verdelen over zowel de radiator aan de voorzijde, als de radiator aan de achterzijde.

Daarom mijn concrete vragen:
 1. is het raadzaam om alledrie ventilatoren onder de langste radiator te plaatsen? Of liever 2 aan de voorzijde en 1 onder de radiator aan de achterzijde?
 2. OF… of misschien 3 aan de voorzijde en 2 aan de achterzijde?
 3. geeft het een voordeel als ik méér dan 3 ventilatoren plaats, bijvoorbeeld volgens wat ik schrijf onder punt 2?
Heel graag hoor ik jullie adviezen en ervaringen. Alvast bedankt!
 

Kaajee

 • #2
Wat bedoel je met de voorzijde of achterzijde? Je plaatst ze toch gewoon aan de onderzijde van je radiator? Maakt volgens mij niet zoveel uit. Tenzij de voorzijde bijvoorbeeld warmer wordt dan de achterzijde.
Als de achterzijde meer onder bijvoorbeeld de vensterbank komt, zou ik ze aan de voorzijde plaatsen. Dan kan de ventilator beter de warme lucht kwijt.

En de hoeveelheid....ik denk dat je er nooit te veel kunt plaatsen (wordt wel kostbaar). Ze gaan pas draaien bij een bepaalde temperatuur en ze zullen niet zo snel koudere lucht gaan produceren.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #3
Hoeveel radiatoren zijn er?
Ik zou ze verdelen.
Met allemaal op één verander je de verdeling behoorlijk.
Wel eens van waterzijdig inregelen gehoord?
 

An12345

 • #4
@Kaajee met aan de radiator aan de voorzijde of de radiator aan de achterzijde bedoel ik de zijde van de doorzonkamer. Aan beide zijden van de kamer zit een radiator namelijk. Ik begrijp nu dat ik dit beter had kunnen beschrijven. Dank dat je mij, door jouw vraag, daarop attendeert.

En uiteraard gaan we de ventilatoren monteren aan de onderzijde van de radiator.
 

An12345

 • #5
@Jackd Er zijn twee radiatoren, eentje van ca 2.8 meter, en eentje van 2 meter breed. Ik vermoed dat ze niet waterzijdig zijn ingeregeld. Dit gaan we ook niet alsnog laten doen, omdat we over anderhalf jaar willen verhuizen. We gaan er vanuit dat de volgende eigenaar gaat verbouwen of verwarmingsaanpassingen gaat maken.
 

Kaajee

 • #6
Ik schreef ook niet onder of bovenzijde ;) ;)

En ik zou ze ook gewoon verdelen over alle radiatoren (en zoals gezegd te veel kan eigenlijk niet) Maar eerst proberen met een paar kan altijd natuurlijk.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #7
Ik noemde dat waterzijdig inregelen vooral om aan te geven wat ik bedoelde.
Zet je er drie op de ene en niks op de andere dan koel je die ene meer.
Het kan ook de de ene nu een stuk warmer wordt dan de andere, dan daar juist wel meer op zetten.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #8
Zelf zou ik meer ventileren op de kant waar geen zon op de ramen komt.
 

An12345

 • #9
Dank allemaal, we gaan aan de slag ermee!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu