Vraag over beste warmtewerende maatregelen in mijn specifieke geval

Rinusch

  • #1
Hallo,

Ik heb een enkel-steens garage in tweeën gedeeld en voor de helft geïsoleerd als werkkamer. Ik heb (4 cm. los staande) voorzetwanden van gipsplaat, damp werend/doorlatende folie en 7cm steenwol. Tussen het platte garagedak (zwart betumen) en de plafondplaten zit van buitenaf gezien eerst lucht en daarna ook steenwol.
De kamer zit met één buitenmuur op het zuiden, dus de hele dag zon. In die buitenmuur zit een deur met dubbel glas. De andere buitenmuur zit op het westen.

Ik zit hier vrijwel dagelijks te werken. Wat opvallend is, is dat zelfs bij middelmatige buitentemperaturen de temperatuur in de kamer al vrij snel op begint te lopen. Ik heb een duo split airco sinds vorig jaar dus ik kan het in alle gevallen prima koelen. Maar toch vind ik het zonde om dat zo vroeg (en laat) in het jaar al te moeten doen en op erg warme/zonnige dagen is het volgens mij met de juiste maatregelen ook minder nodig.
Ik heb sinds vorig jaar een provisorische buitenzonwering van een groot wit laken dat ik op zonnige dagen aan de buitenkant van de buitendeur plaats. Hoewel dat alleen de deur afdekt (=ongeveer 1/4 van de totale oppervlakte van die buitenmuur), werkt dat vrij goed.

Wat ik graag zou willen weten, is of er mensen zijn die op basis van deze beschrijving enigszins in kunnen schatten waar het grootste aandeel zit in de warmte die zomers binnen in de kamer ontstaat. En op basis daarvan wil ik graag bepalen wat de beste maatregel zou zijn.
Ik denk aan het vergroten van het zonnescherm zodat het niet alleen de deur, maar de hele gevel afdekt. Maar ik vraag me ook af wat het aandeel van de andere buitenmuur is op het westen. En niet onbelangrijk, ik denk zelfs de grootste boosdoener wellicht: het dak. Ik zou die oppervlakte wit kunnen maken, of (makkelijker) op hele warme dagen een laag water erop laten staan. Vooral naar dat laatste (water) ben ik erg benieuwd. Water kan maximaal 100 graden worden, dat lijkt me een stuk lager dan de temperatuur die de betumen laag ontwikkelt als je de zon daar vrij op laat schijnen.

Ben benieuwd!
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Dak beter isoleren, 7 cm steenwol is niet echt veel, ook niet voor de wanden.
Indien de balklaag het gewicht aan kan, een mos-sedum dak erop leggen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Rinusch schreef:
Ik zou die oppervlakte wit kunnen maken, of (makkelijker) op hele warme dagen een laag water erop laten staan
Dat klopt wel aardig. Maar je vergeet het aantal dagen per jaar dat de zon in jouw voordeel werkt.
Die ruimte wordt per jaar gezien vaker en dan gratis en voor niets op een hogere temperatuur gebracht.
Stromend water op het dak is ook een prima middel.
Geen idee hoe snel een paar cm is opgewarmd. Bij wisselend weer ligt er een warme laag water op je dak.
Leidingwater lijkt me niet de oplossing. Sloot of grondwater!
Een dak van bitumen kan snel 60 gr en soms hoger worden.
Vandaag was de zonnewarmte rond 14:00 uur bijna 1000W per m2.
Zodra het buiten gaat afkoelen een flinke ventilator die warmte uit je kantoor gaat blazen.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #4
Isoleren moet je altijd doen. Maar isoleren helpt vooral als het korte tijd warm is. Als het langere tijd warm is (en het s nachts niet erg afkoelt) warm je de ruimte toch flink op en houd je de warmte juist vast. Het beste is vaak ramen open en ventileren (maar dan kun je geen airco gebruiken). Door ventileren kun je s nachts een ruimte ook flink laten afkoelen zodat het de volgende ochtend redelijk aangenaam is.
Het allerbeste: (maar meestal geen optie en het duurt nogal lang.....): een paar grote bomen op het zuiden. Bebouwde omgeving warmt ontzettend op vergeleken met groene omgeving.
 

Bernhard

  • #5
De stralingswarmte van de zon kan je reduceren met :
- het aanbrengen van reflectie materiaal
- schaduw maatregelen, buitenlamellen of zonnescherm
- aanbrengen van stenen(massa)
Het plaatsen van isolatie zal de stralingswarmte een aantal uren tegenhouden.
Als de isolatie eenmaal is opgewarmd zal het afkoeling van de ruimte dagen en mogelijk zelfs weken duren.
De grootste zonbelasting op een gevel op het zuiden vindt plaatst in januari en februari.
De stralingshoek is dan bijna loodrecht op de gevel. ( hoek van inval is hoek van uitval )
 

Rinusch

  • #6
Hartelijk bedankt voor jullie reacties!

Het klopt dat zwarte betumen juist op minder warme dagen/perioden ook een groot voordeel geeft, namelijk dat ik juist minder hoef te verwarmen. Dus permanent wit maken is dan niet slim, goed punt!

Ik ben op basis van de reacties nu van plan om eerst even te experimenteren met een groot wit laken op het dak op een warme dag (voor vandaag helaas te laat nu). Dat kan ik makkelijk neerleggen en weer verwijderen. Afhankelijk van wat dat oplevert kan ik dan nadenken over een oplossing met water. Die is wel wat lastiger want ik hoef maar een klein deel van het totale platte dak onder water te zetten. Ik zal het dus moeten opsluiten want anders heb ik teveel water nodig. En eens: zonde om daar leidingwater voor te gebruiken...wellicht eerst wel voor een test en daarna een regenton aanschaffen die ik daar neerzet.
Overigens heb ik nog twijfels bij wat meer oplevert, water op het dak of witte dakbedekking. Ik denk eigenlijk het laatste..

Verder ga ik ook nog experimenteren met een groter zonnescherm op de zuidkant. Gewoon met een heel groot laken.

Nogmaals hartelijk dank!!
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #7
Ik heb wel eens gelezen dat mensen hun dak in de zomer wit kalken. Na een paar flink regenbuien is dat weer weggespoeld. Met een beetje geluk blijft het dan de hele zomer liggen en regent het er in de herfst vanzelf vanaf.

De test met het laken zou ik overigens eerst doen om de effectiviteit te meten.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ik zou het laken iets boven het dak hangen / ergens op leggen als dat lukt, niet direct op het dak leggen. Maar is misschien lastig ook ivm veiligheid bij wind. Maar een wit oppervlak is natuurlijk altijd al veel beter dan zwart (voel bij deze temperatuur maar eens aan de muur van een wit geschilderd huis).
 
Laatst bewerkt:

Bernhard

  • #9
Het dak moet het gewicht van het water kunnen dragen!
Door de instraling van de zon zal er veel water verdampen en dan zal er ook weer water bijgevuld moeten worden.
Beter zou zijn het dak afkoelen met water mbv een sproeisysteem.
Je gebruikt dan minder water en door de snelle verdamping van het water wordt er zeer veel warmte uit het dak onttrokken.
Veel warmwater op het dak kan een broeiplaats voor de muggen zijn.
Het klopt niet dat bitumen op het dak de warmte veel langer vasthoudt, dat nihil.
De zogenaamde R-waarde wordt opgegeven met een dikte van 1 meter.
Bij een dikte van de bitumenlaag van 5mm moet de 5mm worden gedeeld door 1000mm,
5/1000= 0.005. Tel uit je winst.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu