Metselwerk vraag

Harm80

  • #1
Hoi iedereen,

afgelopen zaterdagmiddag heb ik een rollaag gemetseld en afgelopen zondagmiddag heb ik 3 stenen in de muur ingeboet, dit waren stenen die er uitgekapt waren omdat hier schade in zat.

Ik heb metselmortel met kalk gebruikt, dus niet alleen portland cement, maar ook wat kalk. Dit, omdat het orginele metselwerk uit 1926 ook met een dergelijke samenstelling is gemaakt.

Nu was het dit weekeinde al warm, maar vandaag nog veel warmer. En ik maak mij nog wat zorgen over te snel drogen, want ik begrijp, dat metselwerk niet te snel mag drogen, anders kan het verbranden of wordt niet de maximale eindsterkte bereikt.

Misschien wat overdreven, maar na zaterdag de rollaag af te hebben, eind van de middag, heb ik het metselwerk ieder uur met een plantenspuit beneveld met water. Dat heb ik tot vanochtend vroeg gedaan, want toen moest ik naar mijn werk. De rollaag is dus een kleine 3 dagen nat gehouden en de 3 losse stenen een kleine 2 dagen.

Toen ik vanvond thuis kwam, zag de mortel er al aardig droog uit. Ik heb het wel weer nat gespoten, maar geen idee, of dat nog nut heeft. Nu is mijn vraag of het voldoende nat gehouden is, ook gezien de warmte van vandaag? Vind het zelf was lastig in te schatten... Hoop dat jullie hier iets over kunnen zeggen. (heb het metselwerk zowel aan buiten als binnenkant nat gehouden)
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
de mortel nu nog nathoiden heeft weinig zin meer helemaal als de muur volle zon pakt, wat kan helpen voorde volgende keer is de stenen een dag van te voren goed nat te maken
 

Harm80

  • #3
Dank voor je reactie! Ik had de stenen vooraf kort in een emmer water gedompeld, want het zijn hergebruikte, afgebikte stenen die ik kort vantevoren schoonmaakte en even onder dompelde. En de muur staat de hele dag in de schaduw, het is de noord zijde. Enig idee of het dan wel of niet goed uitgehard zal zijn?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu