Uitleg gevraagd over veldbelastingen permanent

Mikkeltje

  • #1
Hoi,

Afgebeeld zijn de veldbelastingen voor een zijgevelbalk van mijn huis en ik zou heel graag de volgende 2 punten beter willen begrijpen:

Screenshot 2023-05-10 at 13.53.56.png


1. Dit is de voorzijde van het huis, betekent de belasting van 42,6 hier de totale belasting en verspringt deze inderdaad ineens van 42,6 naar 54? Komt dit verschil doordat de zijwanden de dragende functie vervullen en de voorgevel maar in mindere mate? Of is dit vanwege het feit dat de zijwand 120mm kalkzandsteen is en de voorgevel 100mm?

2. Klopt het dat de belasting van links naar rechts oploopt van 54 naar 54+15 en dan ineens verspringt naar 54+43,8 door de 2e etage?

De terminologie is nieuw voor mij en daardoor laten mijn google zoektermen te wensen over. Bij voorbaat dank voor het geduld. :wink:
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wat is de reden waarom je dit wilt weten? Is er een bepaald probleem met je huis? Zo ja, beschrijf dat probleem dan.

Ben je in het geval van een eventueel probleem van plan dat probleem zelf aan te pakken of ga je daarvoor een bedrijf inschakelen?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Aanname:
42,6 is:de oplegreactie van de voorgevel balk
De driehoeksbelasting is het schuin opgaande metselwerk.
43,8 is de 2e verd vloer
Dit is een gedeelte uit een berekening, de onderbouwing van de hoogte van de belastingen behoort daar in terug te vinden te zijn .
 
  • Dit heeft me geweldig geholpen!
Waarderingen: Mikkeltje

Mikkeltje

  • #4
Ik heb recent de bouwtekeningen opgevraagd en probeer uit eigen interesse de informatie wat beter te doorgronden. Dit waren 2 punten waar ik benieuwd naar was en ik was benieuwd of iemand met meer verstand hiervan dit kon verhelderen. Ik dank u vriendelijk!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu