Tips gevraagd: Om juist kleur van voeg te bepalen?

BJVR

  • #1
Hallo klussers,

De nieuwe kozijnen worden binnenkort geplaatst. Ik heb de kozijnen er al uitgehaald en de gevel, daar waar rolluiken zaten zelf schoongemaakt en gezandstraald.

Nu probeer ik de voegen bij te werken in dezelfde kleur, maar het is moeilijk om de juiste voeg tint te krijgen. Iedereen zegt dat er jaren geleden toen het huis gezandstraald en opnieuw gevoegd is geworden, nooit een speciale kleur voeg is gebruikt, toch blijft het lastig om het donkere (blauw/grijs achtige) tint in het voegsel te krijgen.

Dit is het beste dat ik tot nu toe voor elkaar heb gekregen.
Ik doe dit met een klein weegschaaltje precies afmeten.
  • 250 gram voegzand (Bouwmaat)
  • 78 gram cement (Portland rood)

Foto links van het kozijn is het beste gelukt, maar nog niet helemaal goed.

Andere foto's aan de rechterkant van het kozijnen waren de eerste testjes. Ik heb zelfs zwarte kleurstof gekocht bij de Hornbach maar dat wordt al snel veel te donker. Minder dan 1 gram kleurstof is nog steeds veel te donker.

Iemand tips, hoe je dit het beste kunt mengen... ??

Alvast bedankt.

IMG_1549.JPG IMG_1533.JPG IMG_1525.JPG
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Kleurverschillen blijf je houden, het is ander zand.
Op de eerste foto moet er meer cement bij, de voeg wordt dan lichter.
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #3
Minder dan 1 g pigment gebruiken. :lol:

Ik las dit van een bekende fabrikant:
"Pigment dosering (Belangrijk!) U controleert allereerst of de basismortel niet al de kleur van de huidige voeg heeft door een gedeelte van de mortel bij de huidige natte) voeg te houden. Mocht dit niet de juiste kleur zijn, dan start u met ± 5 ml pigment te doseren in de specie en deze minimaal 2 minuten door te mengen. Hou daarna de gekleurde specie bij de natte (goede) voeg om de kleur te bekijken. Zo weet u of u de juiste voegkleur heeft benaderd. Blijf dit in stappen doen totdat u de juiste kleur benaderd. Let op! Naarmate de kleur van het bestaande voegwerk donkerder is, doseert u meer pigment (donker grijze voeg is wel tot 100 ml pigment!). Het is belangrijk om dit in stappen te doen, te donkere voegspecie krijgt u namelijk niet meer lichter."
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu