Vraag m.b.t. netwerk aanleggen

Rvandis

  • #1
Hallo, in ons nieuwbouw huis heb ik op diverse plekken loze dozen laten zetten. In deze dozen wil ik netwerkkabel leggen zodat ik vanuit elke ruimte in huis de pc kan gebruiken. Over een paar weken wil ik dit gaan aanleggen, echter kom er niet helemaal uit en graag zou ik enkele adviezen willen hebben.

1e vraag, ik verneem uit diverse bronnen dat ik beter cat 6 kabel kan gaan gebruiken dan cat. 5 wat is jullie mening hierover. In de toekomst wil ook ook mijn tv op internet aansluiten eventueel via glasvezel.

2e vraag op internet heb ik een aansluitschema gevonden zie hieronder:


mijn vraag hierover: op de wandcontactdoos zitten 2 aanluitingen om ze beide te gebruiken moet ik dan ook 2 kabels hierheen leggen? Ik begreep dat ik voor de aansluitingen vanit de meterkast naar de wancontact doos het beste stugge kabel kon nemen, klopt dat of maakt dat niet veel uit?

graag jullie adviezen.

vriendelijke groet,

René
 

Kaajee

  • #2
Ik zou zeker CAT6 gebruiken, deze is (zeker) Gigabit geschikt en dat scheelt een tas!

Ik weet niet precies hoe lang de langste afstand is, maar gewoon UTP CAT6 kabel op een rol (soepel) is prima (trekt ook makkelijker). Die zijn er grofweg in 2 varianten: met een harde kern en zonder. Die met harde kern zijn idd stugger, lastiger te trekken en lastiger met stekkers uit te voeren.

En er zijn ook wel utp/rj45 wcd's te krijgen met 1 aansluiting hoor. Maw je als je maar 1 aansluiting nodig hebt, hoef je ook maar 1 kabel er naar toe te trekken.

of:
offline

Verder nog even over het gevonden schema: is mooi en netjes, maar je kan natuurlijk (uit kosten besparing) prima het daar getoonde patch panel weglaten en rj45 stekkertjes rechtstreeks op de (lange) kabel monteren en die rechtstreeks in je switch stoppen.
Je zou zelfs de wcd's kunnen weglaten (zijn nl. best prijzig) en meteen aan de kabel een RJ45 stekker zetten, je stopt deze kabel/stekker dan rechtstreeks in je/een pc. Is wel minder mooi natuurlijk.

Neem wel gelijk (ook) een Gigabit switch (als je nog moet kopen), zijn niet meer zo duur en heb je wel een veelvoud aan snelheid.
 

Markieman

  • #3
CAT5 = 100mbps
CAT6 = 1000mbps (gigabit)

Maar, er is ook zoiets als CAT5e, deze is ook volledig geschikt voor 1000mbps en meestal voordeliger dan CAT6
 

Imco

  • #4
Ga voor cat6. Het klopt dat cat5e ook geschikt is voor gigabit, maar ik zou daar nu niet op besparen. Zo'n grote kostenpost is het niet.
Gebruik wcd's voor je netwerkkabels op af te monteren, want kabels uit de muur is geen gezicht, zeker niet als je ze niet gebruikt.
Indien je 2 aansluitingen op een wcd hebt zul je ook 2 kabels moeten trekken.

Patchpaneel in de meterkast lijkt me een beetje overbodige luxe. Tuurlijk, het is geweldig om te kunnen patchen, maar dat wordt in een huissituatie eigenlijk niet gebruikt. Laat gewoon de kabels in de meterkast uitkomen en plaats die direct in de switch.
 

Kaajee

  • #5
Natuurlijk hoef je niet per se 2 kabels te trekken als je 2 aansluitingen op een WCD hebt. Je hoeft toch niet 2 aansluitingen gebruiken? Als je maar 1 RJ45 aansluiting nodig hebt , omdat je maar 1 PC hoeft aan te sluiten dan sluit je 1 van beide aan op 1 kabel en hoef je dus maar 1 kabel te trekken. Je kunt er evt. voor kiezen om binnenin de WCD het RJ45 chassis deeltje (plastic blokje waar stekker in gaat) weg te halen zodat je je ook niet kunt vergissen en de kabel in de verkeerde (niet aangesloten) poort steekt.
 

Appeltje

  • #6
Het hoeft niet maar ik zou gewoon 2 kabels trekken als er 'een kans' is dat je de 2e aansluiting in de toekomst toch nog gaat gebruiken. Trek ze wel tegelijk. Dat kun je doen door de lengte te meten met een trekveer en vervolgens dubbel te vouwen op die lengte en zo erin trekken, dan hoef je dus niet eerst te knippen op de betreffende lengte.

Hou met trekken rekening dat 2xCAT6 wel zwaar kan zijn als er veel bochten of flexibele buisstukken in zitten.

Als je een switch moet kopen, koop dan gelijk een Gigabit switch anders heb je nog niks aan je CAT6.

Gr. Richard.
 

Markieman

  • #7
Imco schreef:
Ga voor cat6. Het klopt dat cat5e ook geschikt is voor gigabit, maar ik zou daar nu niet op besparen.
Wat is er dan beter aan Cat6?

Ze ondersteunen allebei gigabit, meer heb je toch niet nodig?
 

Imco

  • #8
Er zijn duidelijke verschillen tussen het frequentiebereik, crosstalk enzo van cat5e en cat6. Om dat hier precies te gaan uitleggen gaat wat ver.
Voor huis tuin en keuken gebruik voldoet 5e prima, ook voor een gigabitnetwerk. Mijn motto is echter dat je als je eenmaal bezig bent je beter een dubbeltje meer kunt uitgeven dan dat je over een jaar of 5 andere kabels moet trekken.
 

Markieman

  • #9
Klopt. Alleen zoals gezegd, Gigabit gaat over allebei.

Voor de toekomst: voor 10gbps of hoger ga je toch CAT6a of beter nodig hebben.
 

Lichtpunt

  • #10
Wel kan ik mij voorstellen dat je in je "kantoortje" een dubbele gaat plaatsen omdat je daar misschien ook een telefoon gaat gebruiken.
Let je er bij de aanschaf van de contactdozen op dat standaardwit altijd beige/creme is,
vraag altijd om spierwit.
 

Imco

  • #11
René, kun je hier wat mee? Hou je ons op de hoogte van de vorderingen?
 

Rvandis

  • #12
Hoi allemaal, bedankt voor de vele reacties. Ik wil in elk geval een wcd met 2 aansluitingen omdat ik tv en computer via internet wil kunnen laten communiceren. Wat betreft het lastig trekken van kabels, ik denk dat dat meevalt, de dozen zitten op 30 cm boven de vloer dan gaan ze de kruipruimte in, hier wil ik de kabels gewoon losleggen om ze vervolgens loodrecht de meterkast in te leiden. Naar aanleiding van jullie reacties besloten om in elk geval cat.6 kabels te nemen en 2 per doos. Bovenverdieping wil ik in 1e instantie draadloos proberen. Jullie gaven aan dat patchpanal overbodig zou zijn, ik lees dat het lastig is om rj45stekkers op stugge kabel te plaatsen en dat er hierdoor kwaliteitsverlies optreedt, wat is jullie mening hierover? Zo'n patch panel zijn de kosten ook niet dacht ik.

Nogmaals bedankt voor jullie meedenken en adviezen.

groet René
 

Kaajee

  • #13
Als je niet die CAT6 met stugge kern neemt is het heel eenvoudige om er UTP stekkers aan te knijpen.
Bovendien kan zo'n patch panel ook weer voor extra storing zorgen en die moet dan eigenlijk ook GB geschikt zijn.

En heeft je TV beschikking over een ethernet poort dan?

ik heb laatst deze gebruikt:
CMP-NWF6R100
Deze CAT6 kabel is voorzien van afgeschermde, getwiste paren. Hierdoor is de kabel minder gevoelig voor elektrische invloeden van buitenaf. Uitermate geschikt voor netwerktoepassingen van 10/100/1000 mbps.
Afgeschermde getwiste paren.
• Kabeltype: FTP CAT 6
• Kabelopbouw: AWG24, 2 mm²
• Aderopbouw: Flexibel
• Lengte rol: 100 m

Prima stekkertjes aan de knijpen........
(deze is er ook met: Aderopbouw: Vast, daar zit dan een stugge kern in, niet nodig voor jou en veel lastiger idd.)
 

Rvandis

  • #14
Moet nog nieuwe tv kopen, ligt er een beetje aan hoeveel geld we over hebben :D :D maar heb gezien dat nieuwe tv's al regelmatig aansluiting voor internet hebben, dus vandaar. Kan er maar beter liggen denk ik maar.
 

Rvandis

  • #15
Hallo, zit nog met 1 vraag afgaande op voorgaande reacties, vinden jullie dat de switch overbodig is en dat ik beter direct de rj45 stekker op de kabel kan monteren en deze in mijn router pluggen. Echter op een site waar ik mijn benodigdheden wil bestellen zegt men het volgende:


De meeste connectoren die verkocht worden zijn connectoren voor patchkabels / stranded / soepele kabel.
Deze connectoren hebben puntmesjes die door de patchkabel heensnijden (tussen de kleine koperdraadjes door) als je de kabel knijpt.
Als je dit soort connectoren op installatiekabel / stugge kabel zet (wat helaas maar al te vaak gebeurd) dan heb je grote kans dat de mesjes afketsen op de harde kern en geen of slecht contact maken, waardoor je een slechte kabel krijgt die veel dataverlies veroorzaakt.

Ons advies: Gebruik altijd de juiste kabel om problemen te voorkomen.

Installatiekabel / solid / stugge kabel voor LSA stroken
Patchkabel / stranded / soepele kabel voor RJ45 connectoren


Is dit ook jullie ervaring? Snap nog niet goed wat het patchpanel doet zoals in schema afgebeeld staat. Ik ben maar een leek op dit gebied, maar wil het wel graag goed voor elkaar hebben. Gaarne jullie reakties.

groet René
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #16
Klopt exact wat daar staat.

een patch panel is niets anders dan een rij met outlets zodat je dmv een patch kabeltje de aansluiting kan verbinden met de gewenste functie.

Je zou ook een rij met data stopcontactjes kunnen plaatsen om de functie van een patchpanel te vervullen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #17
Ik heb zo ongeveer de hele discussie gelezen en snap eigenlijk niet waarom iemand in zijn huis een cat6 installatie moet gaan maken?

Kan iemand mij dat uitleggen?

Immers hoe snel is je internetverbinding?
Hoeveel data verschuif je dagelijks van de ene computer naar de andere? (en dan ook nog eens thuis?)

maw. wat heb je aan gigabit als je maar 20 MB gebruikt?
Dat is net zoiets als een snelweg aan gaan leggen voor 3 jarigen die er dan mooi met een driewieler overheen kunnen.

In mijn opinie, en ik weet dat ik sommigen tegen het zere been schop, dan ook gewoon onzin.

Waarom zou je die extra dikke kabel gaan gebruiken als een gewone cat5e ook prima kan? (en daar passen er wel 2 van door een 5/8 buis)
Waarom extra geld uitgeven voor kabel, walloutlets en switches als in je PC gewoon een 100MB kaartje zit?
Natuurlijk zijn er wel situaties te bedenken waar cat6 wel nuttig is, maar ik werk vrijwel dagelijks met netwerken en kom in de praktijk vrijwel nooit tegen dat men aan een 100MB netwerk niet genoeg heeft.

Kom ik bij klanten die wel problemen hebben met hun netwerk (ik heb het over kantoren) dan onstaan die juist vaak door verkeerde aanleg, zoals bijv. de goed bedoelde adviesen om stekkers rechtsreeks op de kabel te knijpen of kabels die gewoon bij in een 230V goot liggen enz.

Ik zeg dan ook altijd een netwerk is niet traag, hij wordt pas traag door de biterrors die ontstaan, bijv. door die rotte netwerkkaart, de klapperende verbinding, dat slechte kontakt in een patchsnoer enz.
Want zodra een computer iets verstuurt en de ontvanger begrijpt het niet dan vraagt die om dat pakket nog een keer te sturen en wellicht nog een keer en nog een keer waardoor een pakket plots geen 500MB is maar 1,5GB wordt omdat het 3 keer verstuurt moet worden.

Hou je dat in de gaten en ga je meten vanaf welke aansluiting regelmatig een pakket opnieuw verstuurt moet worden dan weet je wat de oorzaak is en wat je er aan moet doen.
Dan kun je wel een snellere verbinding aan gaan leggen, maar het probleem los je er niet mee op, het enige is dat je nu meer problemen kunt versturen maar denk dat daar niemand bij gebaat is.

Wil/kun je in de meterkast geen patchpaneel plaatsen dan kun je ook simpel data stopkontakten plaatsen zoals hierboven is aangegeven en vandaar uit de verbinding naar de actieve componenten maken.

Vandaar mijn advies hou het schema aan wat je gevonden hebt en vervang evt. het patchpaneel door datastopkontakten dit is gewoon de beste methode om een datanetwerk te gaan maken.

o ja en gewoon stugge bekabeling gebruiken en geen soepele.
Immers stugge bekabeling maakt de beste verbinding als je die aansluit en blijft die ook behouden terwijl bij soepel de losse koperdraadjes kunnen verschuiven en de verbinding slechter kan worden.

suc6

Gerrit
 

Rvandis

  • #18
Alweer bedankt voor jullie antwoorden, ik ga schema aanhouden die ik gepost heb. Wel met cat 6 kabel, problemen met door leidingen trekken zal ik niet ondervinden. qua prijs scheelt dit ook niet noemenswaardig dacht ik, zo'n 20 cent per meter duurder over totale kabellengte van zo'n 60 meter. Wat betreft randapparatuur dit moet in de nabije toekomst toch een keer vernieuwd worden. Maar dan heb ik de basis goed en kan ik hierop verder bouwen.

Nogmaals bedankt.
 

Lichtpunt

  • #19
Als je de kabels door de kruiptuimte leidt, probeer ze dan toch vrij te houden van de grond, grondvocht kan dan iig geen direct kwaad op de mantel, cq kabel.
 

Rvandis

  • #20
Ik heb haakjes aan de onderzeide van de vloer gemaakt, zodat ik ze daaraan kan ophangen, dus ze hoeven niet op de grond te liggen, in elk geval bedankt voor je advies.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu