Vraag over elektra kabels uit plafond aansluiting

M4rw

  • #1
Hoi, ik heb een nieuwe huurwoning en wil beginnen met lampen ophangen. Nou kan ik wel een lamp aansluiten maar op gebied van elektra draden ben ik geen expert. Alle plafond aansluitingen hebben namelijk twee zwarte draden (ik neem aan de geschakelde fase draad) en een geel-groene aarde draad. Ik zou echter nog een blauwe nuldraad verwachten? De lamp die ik heb vraagt om een fasedraad en nuldraad, en heeft geen aarde aansluiting.

Nu vraag ik me af of de nuldraad door de vorige bewoner misschien vermomt kan zijn als zwarte draad? Alle plafond aansluitingen lijken via een kroonsteen twee zwarte draden te hebben, maar wandlamp aansluitingen hebben wel de drie (zwart, blauw groen/geel) die ik zou verwachten.

lamp.jpg
 

Kaajee

  • #2
Je moet even proberen achter dat kroonsteentje proberen te kijken. Het gedeelte wat 'verstopt' in het plafond zit. Waarschijnlijk zitten daar wel blauw en zwart (hopelijk ;) ). De 2 zwarte draden die jij ziet, zijn 2 zelf aangelegde draden door de vorige bewoners.
Het gedeelte (bedrading) achter de kroonsteen is wat de 'bouwers' afgeleverd hebben, lijkt me sterk dat dit niet conform de regeltjes gebeurd is.
En als je het niet kunt zien, kun je er vrijwel zeker vanuit gaan dat er wel blauw aanwezig is. Desnoods even een test lamp (verhuisfitting?) aansluiten (eerst stroom eraf!) en daarna testen.
 

Sander 1972

  • #3
Die draden zijn mogelijk door de vorige bewoner in het kroonsteentje geplaatst. Heb je een duspol? om te meten? Deze afdekplaatjes zijn normale wijze aan de achterkant voorzien van een zwarte en een nul draad. Dus meten of loshalen maar verwijder dan even die 2 draden uit de kroon steen
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu