Simpele vraag: moet de electra inderdaad aan ..of.. toch uit - bij fase testen?

phoenix

  • #1
20230904_205606.jpg

Ik heb een ingebouwd kroonsteentje, waardoor ik zo niet weet welke kant de fase en de nul is. En dat wil ik weten voor mijn lamp.
(Ik wil de plaat niet loshalen om erachter te checken vanwege dat ik, vooral als leek in elektra, niet aan iets wil komen dat gecertificeerd is. Het verifiëren ervan op de draad lijkt me sowieso handig).

Met mijn niet-verstand ervan lijkt me het niet mogelijk stroom/fase te testen .. zonder .. stroom/electra erop. Maar wie weet. En ik lees overal dat stroom (liefst groep of alles) er eerst af moet voor allerlei. Ok, logisch... Maar hiervoor, zoiets nagaan......ook?

P.S. Ik weet dat dit vaststellen zowel kan met een spanning schroevendraaier als met een multimeter. Begrepen dat een multimeter beter kan zijn, maar ik heb hem niet en ik weet ook niet hoe ik hem daar moet aarden en durf niet te gaan experimenteren. Daarom wil ik voor de schroevendraaier gaan. Ik weet hoe die werkt. Alleen weet niet meer of die werkt zonder stroom erop.. lijkt mij iig niet.. klopt dat?
 
Laatst bewerkt:

Auto-Geen

  • #2
phoenix schreef:
Ik wil de plaat niet loshalen om erachter te checken vanwege dat ik, vooral als leek in elektra, niet aan iets wil komen dat certificeerd is
Als je er niet aan wil komen, hoe ga je dan die lamp ophangen?
 

phoenix

  • #3
:) Dat ging over het van de plaat verwijderen.
Ik hoef de plaat niet te verwijderen om de stroom te testen (als ik het goed begrepen had dat dit in de kroonsteen kan),
en ook niet om hem op te hangen (die weet ik zeker)

(Ik heb wel eens eerder een lamp opgehangen, alleen dan waren de kleuren/fase & nul, waar ik op aansloot me bekend.

Hierom dat ik me afvroeg hoe het zit met de electra erop voor het vaststellen van wat wat is qua draad.)
 
Laatst bewerkt:

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Om te meten op welk contact er spanning staat, moet er inderdaad spanning op staan. Dus de groep en de lichtschakelaar aan laten staan. Een simpele spanningszoeker voldoet wel om de fasedraad te vinden.

Vervolgens natuurlijk wel de groep uitschakelen voordat je de lamp daadwerkelijk aansluit.
 
  • Like
Waarderingen: phoenix

phoenix

  • #5
Ah, ok, dankjewel! :D
 

Kaajee

  • #6
Daarbij maakt het bij het aansluiten van een lamp niet heel veel uit welke de fase en nul is in principe.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Het werkt inderdaad op beide manieren. Maar dat wil niet zeggen dat het onzin is om even te kijken dat je de fase op de juiste plek aansluit...

Bij armaturen met schroeffitting hoort de fase op het contact onderin de fitting te zijn aangesloten, de nul op het contact aan de zijkant. Zo verklein je de kans dat je met het verwisselen van de lichtbron aan fase pakt.

Kleine moeite om ff te meten en het gewoon goed aan te sluiten. Ik zou dat ook doen...

(En ja ik ben me er van bewust dat de stekkers in Nederland op 2 manieren in een contactdoos passen en dat je het voor vrijstaande lampen niet goed kunt doen...)
 
  • Like
Waarderingen: phoenix

phoenix

  • #8
Ik bedacht me zojuist dat ik hiervoor op een trap moet staan of op een tafeltje.
Een laatste vraag hierop om (goed & veilig) aan de slag te kunnen:
Heb ik het goed dat het hierin hetzelfde werkt, wb stroom, namelijk:
Dat ik best op de ijzeren trap (met kunstof voetjes volgens mij) kan staan, juist opdat het lichtje van de spanningsmeter kan branden? (Het is op laminaat - voor het geval dat relevantie kan hebben)
 
Laatst bewerkt:

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Zo'n spanningszoeker (een schroevendraaier met een klein neonlampje erin) is gebaseerd op het feit dat je lichaam altijd 'massa' opvangt. En dus min of meer als aarde dienst doet. Je hoeft om zo'n spanningszoeker veilig te gebruiken niet op een geïsoleerd vlak of geïsoleerde trap te staan. In de spanningszoeker zit een serieweerstand van voldoende grootte voor een veilig gebruik, zelfs als je lichaam direct met aarde verbonden zou zijn.

Een dergelijke toepassing is zo ongeveer de enige, waarbij je wat hebt aan zo'n spanningszoeker. Voor overige metingen (bijv. als een lamp het niet doet) heb je er weinig aan, omdat je alleen de aanwezigheid van fase kunt bepalen. Of de nul ook een goede verbinding heeft weet je niet met zo'n ding. Niet voor niets dat Duitse technici zo'n spanningszoeker een 'Lügenstift' noemen!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
Met een spanningszoeker kun je meemaken dat het lampje niet opgloeit, als je zelf te goed geïsoleerd bent van de ondergrond. Dit maakt spanningszoekers onbetrouwbaar en is de reden dat je ze in ieder geval beroepsmatig niet mag gebruiken om spanningsloosheid vast te stellen.

Maar voor dit doel is het prima. Als het lampje op één van de 2 contacten gaat branden weet je genoeg. Mocht het lampje op geen van beide contacten branden de schakelaar inschakelen. Heb je dan nog steeds geen succes dan wordt het misschien tijd om na te gaan denken over de trap met kunststof poten, het tafeltje of de laminaatvloer waar je op staat. Maar zover kom je niet gok ik.
 

HBH

  • #11
Kees schreef:
Of de nul ook een goede verbinding heeft weet je niet met zo'n ding. Niet voor niets dat Duitse technici zo'n spanningszoeker een 'Lügenstift' noemen!
Dat men in Duitsland zo’n ding een leugenstift noemt is heel toepasselijk.
Maar dat komt om de wisselende omstandigheden waaronder men tijdens het meten met de aarde kan zijn verbonden en daardoor de betrouwbaarheid van de meting sterk wordt beïnvloedt.
Zoals overigens ook Xander reeds aangaf.
 

Kaajee

  • #12
Eens met de betrouwbaarheid van een spanningszoeker(tje), ik gebruik ook liever een duspoel of multimeter, maar laten we eerlijk zijn: om snel te bepalen of je de fase of nul te pakken hebt, is zo'n eenvoudige spanningzoeker (schroevendraaier met lampje) wel handig.
 

HBH

  • #13
Een spanningzoeker die ik persoonlijk als erg handig ervaar - tegenwoordig nauwelijks dikker dan een vulpen en met borstzak clip - is de contactloze of inductieve. Heeft geen verbinding met aarde nodig en daarmee wordt dan tevens het probleem betreffende de specifieke onbetrouwbaarheid van het neon lamp type, getackeld.
 

HBH

  • #15
Er zijn meerdere merken en types.
De mijne is al wat ouder en daar staat toch echt op: "inductive voltage detector".
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #16
Je hebt gelijk. Heb het even geprobeerd met die van mij en hij blijft bij spanning inderdaad piepen, als je uit de buurt gaat.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu