Meterkast vraag

Hartfield

  • #1
In 2020 is de meterkast vervangen tijdens het plaatsen van de pv installatie, zonnepanelen. We staan nu voor een verbouwing en uitbreiding. Krachtgroep en aantal groepen van 8 naar 12. Ik wil daarvoor de klemmen (4 klemmen met ieder 4 aansluit mogelijkheden) onderin de meterkast gebruiken om fases en aarde door te verbinden. Ik constateer dat de klemmen in gebruik zijn vanuit de kant van de slimme meter. Dus voor de hoofdschakelaar. Iemand een idee wat dit is of waar voor dit is? Er staat spanning op. ( op ieder klemblok zit één draad, drie bruin een blauw het eindigt dus daar.
 

Sander 1972

  • #2
Een foto zegt zoveel meer
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Er komen dus 2 sets draden uit het meterbord? Één gaat naar de klemmen, de andere naar de hoofdschakelaar? Dat is wel bijzonder.

Je ziet wel vaak dat deze klemmen worden gebruikt om de draden tussen de slimme meter en de hoofdschakelaar te verlengen, als ze te kort zijn om direct aan te sluiten. Een installateur met zegelrecht mag deze draden vanaf de meter ook vervangen door langere, maarja dit is sneller natuurlijk... En er is op zich niets mis mee. Nadeel is wel dat je de klemmen dus niet meer kunt gebruiken om te verdelen ná de hoofdschakelaar.

Wat de situatie ook mag zijn, als je deze klemmen wilt gebruiken om te verdelen naar de verschillende groepen zul je het moeten aanpassen.
 

HenkL14

  • #4
Er zijn ook verdeelblokken die je op de zelfde rail klikt als waar de hoofdschakelaar op vast zit. Als je rekening houdt met wat extra ruimte in de groepenkast, kun je zoiets gebruiken.

20231226_093510.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Als je dan toch zo'n groot blok gaat plaatsen, zou ik liever zoiets kiezen:
1000047878.jpg

Kost net zoveel ruimte op de rail, maar je kunt er per rail 9 draden in kwijt in plaats van 4.

Maar dit soort klemmen zijn in mijn ogen wel wat overdreven voor de gemiddelde groepenkast in een woning. Je komt al een heel eind met dubbele adereindhulzen en slim gebruik van kamrails. De verdeelklemmen onderin de groepenkast kunnen een welkome aanvulling zijn maar méér dan dat zul je niet snel nodig hebben.
 

Hartfield

  • #6
Dank voor de reacties, inmiddels iets verder. De klemmen zijn aan gesloten op de hoofdschakelaar. De draden lopen echter met een grote boog terug in de richting moederbord naar de hoofdschakelaar. Ik laat het zo en ga in de kast zelf doorverbinden middels dubbele adereindehulzen en doorverbinders.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu