Handigheidje gevraagd!

Christiaan

  • #1
Hallo allemaal,

Ik ben op zoek naar een handige tip voor een lastig klusje!

Ik moet een extra (fase)draad trekken naar mijn armatuur boven de eettafel, zie foto. Die draad moet vanaf een verdeeldoos in de keuken naar het armatuur (boven over het gipsplafond natuurlijk) De vorige bewoner heeft wel de verdeeldoos nog toegankelijk gemaakt, maar het andere uiteinde van de buis eindigt ergens boven het plafond in de buurt van het armatuur, volgens mij met een aftakking boven het plafond. Daarom kan ik niet met 1 draad, twee andere draden trekken.

Heeft iemand een handige tip hoe je zo'n 5 meter overbrugt over een gipsplafond en een beetje kan sturen zodat ik een vier aderige kabel aan de overzijde kan krijgen?

ik hoor t graag!

Groeten,

Christian

IMG_2284.jpeg
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Een gipsplafond is meestal op panlatten/tengels gemonteerd zo'n lat is 20 tot 22mm dik.
Eerst kijken hoe deze latten lopen, lopen die in de lengte richting het armatuur dan een gat boren tussen het gips en de lat.
Klein bochtje aan het eind van een elektrabuis buigen en de buis over het plafond zien te krijgen.
Door het kleine bochtje vooraan en door de buis te draaien kun je regelmatig onder en over randjes komen . Is het gelukt dan de kabel door de buis schuiven.
Zelf maak ik ook regelmatig gebruik van glasfiberstaven van 1m die je aan elkaar kunt schroeven tot een lengte van 10m, gevaar daarmee is wel dat als je gaat draaien je de staven uit elkaar kunt draaien en dan ben je ze kwijt.
Voordeel is wel dat deze een stuk dunner zijn.
 
  • Like
Waarderingen: Christiaan

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #3
In meerdere stappen, ik zou eerst een gat halverwege boren, en dan hengelen met een electra draad, met 2 personen, 1 begin 1 aan het einde. Mocht dit niet lukken dan een extra gat in het midden of het gat groter maken.
 
  • Like
Waarderingen: Christiaan

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Wat je kan proberen de truuk met de stofzuiger. Een dun stukje touw invoeren en aan de andere kant een stofzuiger. Komt het touw te voorschijn er iets aan kan knopen en dan maar hopen dat je dit ook door de buis getrokken krijgt. Kost niets en heel weinig moeite.
 
  • Like
Waarderingen: Christiaan en Jackd

Christiaan

  • #5
Dank jullie voor de tips. Ik vind dat met die glasfiberstaven wel een goed idee. Met die stofzuiger wordt lastig want het plafond is 8x 3 m. Ik weet niet of een stofzuiger krachtig genoeg is een touwtje aan te zuigen op zon oppervlakte.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
De zuigmond van de slang van de stofzuiger op de electra buis he. Wat zou de afmeting van het plafond daar mee te maken hebben.
 

Christiaan

  • #7
Oh zo bedoel je.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu