Vraag m.b.t. netwerk aanleggen

Martdj

  • #21
Ik vind dit wel een interessante thread aangezien ik zelf ook aan het kijken hoe ik de netwerkbekabeling in mijn nieuwe huis ga aanleggen. Grootste uitdaging voor mij is momenteel dat ik 4 aansluitingen nodig heb in mijn werkkamer op de 2e verdieping, maar daar geen loze leiding naartoe ligt.

Wat ik me afvraag is of het nuttig is om voor thuisdoeleinden FTP kabel of zelfs SFTP kabel te gebruiken. Kan iemand daar iets zinnigs over zeggen?
Daarnaast vind ik de discussie over Cat6 vs Cat5e interessant. Beiden zijn gecertificeerd voor Gigabit lan. Cat5e is goedkoper, Cat6 werkt misschien ook nog met 10Gbps Lan, maar waarschijnlijk niet. Waarom dan het extra geld uitgeven? Hoewel in mijn thuissituatie het verhaal van Gerrit B dat 100Mbps genoeg zou zijn niet opgaat, denk ik ook niet dat we de komende decennia 10Gbps nodig gaan hebben. Dat Cat6 dat misschien zou ondersteunen zou voor mij dus geen reden zijn.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #22
Een 100mbs verbinding wil zeggen dat in 1 sec 100.000.000 bits verstuurd kunnen worden.
Omdat bestanden meestal in byte's worden weergegeven zou dat dus 12.500.000 byte of 12.500 Kb of 12,5Mb per seconde zijn.
Dus een bestand van 100MB kan in een dergelijk netwerk in 8 sec worden verstuurd, ga je 1 Gb versturen dan zou dat dus 80sec zijn.

Ik kan me geen thuis situatie voorstellen waar je geen 80 sec zou kunnen wachten om 1Gb te versturen, immers probeer is 1Gb van je geheugenkaartje te halen in 80 sec, schrijf eens 1Gb naar je USB stick of ga eens 1GB branden, ook daar heb je tijd voor nodig en die is meestal niet korter, wel vaak veel langer.

Kijk een tekenafdeling waar regelmatige grote tekeningen heen en weer gaan daar kan ik me wat bij voorstellen, maar die 2 keer per jaar dat je thuis met dergelijke bestanden bezig bent :?

Dan het verhaal FTP en SFTP
Dit soort kabel wordt alleen gebruikt in moeilijke situaties en in tegenstelling tot wat je zou verwachten geven dit soort afgeschermde kabels in de praktijk vaak alleen maar meer problemen.
Ten eerste is die kabel al een stuk dikker en passen er gewoon minder in een buis en daar begint de ellende meestal al, want daar is met de buisaanleg geen rekening mee gehouden en die 3 kabels moeten dan door de buis :x
Gevolg getrek aan kabels, gebruik van glijmiddel en een veel grotere kans op beschadiging van de kabels en in dat laatste zit al een grote bron van storing.
Want even een kabel over een scherpe metalen rand trekken en de folie maakt al sluiting met dit metaal waardoor aardfouten ed. ontstaan met de meest vreemde storingen en snelheden die niet gehaald worden.
Hetzelfde ontstaat met het aansluiten, immers een FTP kabel behoor je dan ook aan te sluiten op een afgeschermde RJ connector.
Gebruik je het juiste gereedschap dan snij je de folie meestal ook goed aan en heb je kun je die ook goed aansluiten zodat het contact maakt met de metalen afscherming van de connector. Gebruik je, als zo vaak, even de zijkniptang dan wordt het een heel ander verhaal en zie je veelvuldig sluitingen met de aders of dat de afscherming niet aansluit op de connector enz.
Verder zal een kabel met een folie het signaal gewoon meer vervormen dan een kabel zonder folie omdat de folie een condensator werking veroorzaakt.
Dit heeft als gevolg dat het blokgolfje op 100m al een heel stuk vervormd is richting sinus en dat je apparatuur dus meer moeite moet doen om het signaal te herkennen.
Dan wordt er vaak gezegd "het is toch getest om tot 100m goed te werken" en ja dat klopt maar desondanks is het signaal al wel veel meer vervormd dan met een niet afgeschermde kabel.
En met een niet afgeschermde kabel, die officieel ook niet langer mag zijn dan 100m (110m incl. patschnoeren in de patchkast en bij de werkstation) werkt het ook nog wel op 130m en ik heb ook verbindigen gemaakt op 160m die ook dan nog steeds werkten en dat hoef je met een FTP kabel niet te proberen.

Daarom mijn advies gebruik geen afgeschermde kabel als het niet nodig is, die is dikker, duurder, er ontstaan meer fouten mee en er is lastiger mee te werken.
Kom je echter in een situatie waar hoogfrequent regelaars gebruikt zijn, hoogvermogen zenders die instralen op kabels, sterke magnetische velden ed. dan ontkom je er gewoon niet aan en moet je wel.
Maar in dat soort situaties leg ik dan vaak weer een glasvezel en die heeft van dat soort storingen al helemaal geen last.

Ook krijg ik soms verzoeken van systeem beheerders die alles in glasvezel uitgevoerd willen hebben :shock:
"Fibre to the desk" graag natuurlijk, leuk voor de omzet en ook nog eens hartstikke leuk werk, maar of de klant er mee geholpen is?
Natuurlijk kun je daarmee een supersnel netwerk bouwen, maar dat betekend dan wel dat dan ook je patchkast uitgevoerd moet worden in glasvezel, je patchsnoertjes zijn van glasvezel en ook je PC's moeten zijn uitgevoerd met een glasvezel convertor.
Kijk je dan naar het kostenplaatje dan haken de meesten toch wel snel af.
Vaak is de consessie dan gewoon cat5e of, om de systeembeheerder tegemoet te komen, cat6e naar de werkplek en een backbone van glasvezel.

suc6

Gerrit
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #23
Martdj schreef:
Grootste uitdaging voor mij is momenteel dat ik 4 aansluitingen nodig heb in mijn werkkamer op de 2e verdieping, maar daar geen loze leiding naartoe ligt.
Wat ga je aansluiten op die 4 aansluitingen?
Gebruiken die veel bandbreedte dan 4 kabels naar beneden zien te krijgen.
Is er geen weg naar beneden dan is die soms te maken via de spouw of als het helemaal niet anders kan via de buitenkant.
Ga je buitenom dan wel in volledig gesloten buis werken of kabel gebruiken die geschikt is voor buiten gebruik (wel een stuk dikker en duurder)

Heb je aansluitingen die niet zo gek vaak gebruikt worden als bijv, een printer oid. dan zou je ook één kabel kunnen leggen, routertje plaatsen en je apparatuur aansluiten.
Nadeel is dan wel dat die 100Mb, als alle 4 apparaten in gebruik zijn, verdeeld wordt over die 4 aansluitingen.
Alternatief is om draadloos te gaan werken, maar dan heb je zeker geen 100MB over.

suc6

Gerrit
 

Millew

  • #24
Dat rekensommetje is niet helemaal juist. Er gaat met de data ook een hoeveelheid stuurbits mee. Voor een internetverbinding is dat ca. 20%. Ik neem aan dat het voor een netwerk niet anders is. Maar zelfs dan is een 100 mbs LAN voor het gewoon PC gebruik nog snel genoeg.

Een 1 gbs LAN is wel nuttig als je een NAS gebruikt voor backups. Ik heb er één van 100 mbs maar een full backup van mijn PC naar het NAS duurt de hele nacht tot 's morgens aan toe.
 

Martdj

  • #25
Bedankt voor jullie reacties. De opzet voor mijn netwerk is dat op de 2e de werkkamer is waar mijn (zeer stille) server en 2 werkcomputers voor mij en mijn vrouw staan. De 4e aansluiting is voor de laptop die daar af en toe weleens aangesloten wordt.
Op de 1e verdieping wil ik in de slaapkamers van de kinderen alvast een netwerkaansluiting leggen voor het geval die ooit een computer op hun kamer krijgen (voorlopig nog niet aan de orde). Beneden komen 2 netwerkaansluitingen aan beide kanten van de kamer voor de HTPC, XBOX en wat daar nog eventueel bijkomt.
In de meterkast komt de CAI kabel binnen waar het kabelmodem op aangesloten zal worden en daar wil ik ook het patchpanel en de Gigabit switch zetten.
Ik ga proberen om de kabels voor boven door dezelfde ruimte te krijgen als de leidingen voor het centrale ventilatiesysteem.

Wat betreft de 100/1000 Mbit/s discussie. Ik maak gebruik van een server met daarop ieders profielen, documenten etc. Daarnaast staat daar ook een Domino mailserver op, foto's, films en muziek en zo nog wat dingen. Er gaan regelmatig bestanden van meerdere GB over het netwerk en het verschil tussen 100 of 1000Mbit/s is zeer goed merkbaar.
Deze situatie is natuurlijk geen "normale" thuissituatie, maar zoals ik zei is in mijn situatie een Gigabit Lan toch wel een vereiste.

De optie van 2 switches neerzetten, eentje op de 2e verdieping en 1 in de meterkast heb ik ook wel aan zitten denken. Gezien de verkeersstromen ook niet eens zo'n gekke optie, maar het betekent wel een extra switch, danwel een wireless router waarvan het switchdeel ook echt fatsoenlijk functioneert.
 

Kaajee

  • #26
Niet alleen de rekensom, het hele verhaal van Gerrit B moet gerelativeerd worden. De rekensom is idd puur theoretisch. In de praktijk worden door allerlei omstandigheden de theoretische snelheden nooit gehaald. Ook de voorbeelden van het kopiëren van bestanden gaat enigszins mank. Er wordt tegenwoordig natuurlijk veel gebruik van streaming media (audio, video materiaal dat elders staat op een ander device via het netwerk af kunnen spelen. Dit vraagt flinke bandbreedte. Helemaal als er daarnaast ook nog gekopieerd moet worden oid. of als er meerdere devices zijn. Nu is in theorie 100mbit daar ook nog wel voldoende voor, maar bijna elke pc wordt uitgerust met een Gb netwerk kaart, de Gigabit switches zijn ook niet meer duur en de Cat6 kabel ook niet meer.
Als je dus nu nieuw gaat aanleggen, investeer iets meer en ga voor volledig Gigabit met een cat6 kabel. Die paar euro.......

Daarbij komt dat ik sowieso aan het twijfelen ging aan de adviezen van 'Specialist Telecom', Gerrit B, sorry to say, maar als geadviseerd wordt aan Martdj om een 'router' boven te zetten, klopt dit natuurlijk niet.

Martdj zou een switch moeten gebruiken en zeker geen router!

Dat is meteen voor je een prima oplossing; zet een Gigabit (5 poorts bijv.) switch boven en een Gb switch beneden. Deze 2 verbindt je met een Cat6 kabel zodat ze op Gigabit snelheid optimaal met elkaar kunnen communiceren. Dan hoef je dus maar 1 kabel te leggen (ipv 4).

edit: voor normaal, redelijk eenvoudig thuis gebruik zou je ook gebruik kunnen maken van netwerk via het stroomnet/220v installatie, de zgn. Home plugs, zgn. dLan.......
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #27
Millew schreef:
Dat rekensommetje is niet helemaal juist.
Weet ik, maar denk dat het te technisch voor velen wordt om precies uit te leggen hoe het in elkaar zit vandaar de vereenvoudigde rekensom.

Het ging er mij om dat men ongeveer kan zien waar men nu eigenlijk over praat en wat voor tijdwinsten er in thuis situaties gehaald kunnen worden tov. de de extra investering in een snel netwerk.
Want vaak staart men zich blind op extra MegaBits zonder te realiseren dat de tijdwinst in 99% van de thuis situaties in geen verhouding staan tot de extra kosten.
Want ook in een netwerk geldt de regel dat de uiteindelijke snelheid afhankelijk is van de traagste schakel in het netwerk en maar al te vaak dat is vaak een laptop die draadloos aan een netwerk hangt.


suc6

Gerrit
 

Kaajee

  • #28
Gerrit B schreef:
.......
Want ook in een netwerk geldt de regel dat de uiteindelijke snelheid afhankelijk is van de traagste schakel in het netwerk en maar al te vaak dat is vaak een laptop die draadloos aan een netwerk hangt.


suc6

Gerrit
Ook dat is niet waar (natuurlijk). Vbld: als je een netwerk hebt liggen, waarin bedraad 2 pc's met elkaar verbonden zijn dmv van een switch en daar ook nog een laptop draadloos in hangt. Dan is de evt. traagheid van het draadloze netwerk (de laptop) van geen invloed op de 2 dmv een draad gebonden computers.......die merken daar niets van in hun onderlinge verkeer.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #29
Als je 2 andere computers hebt in huis heb je natuurlijk gelijk, alleen jij projecteerd jouw situatie op alle gebruikers maar hoe vaak is dat de realiteit? Mijn ervaring is dan toch wel iets anders.

Zelfde als hoeveel gebruikers hebben thuis een server draaien of gebruiken een NAS ?

Natuurlijk zijn overal uitzonderingen voor te bedenken maar over het algemeen praat je dan over specifieke gevallen.

suc6

Gerrit
 

Weetniet

  • #30
:oops: Vliegen vangen ?

Welles nietes .............

Elkaar willen begrijpen is ook een kunst

:roll:

U alle hebben er heus wel verstand van, Gerrit B probeert het alleen wat begrijpbaarder & vooral praktisch te houden.

Succes :wink:
 

Martdj

  • #31
Toch nog even een vraagje. Ik moet de boel gaan bestellen en zie dat van Cat6 UTP kabel bij de winkel waar ik wil bestellen alleen in de Solid/stugge variant te krijgen is. Cat 5e is wel zowel in stug als in stranded/soepel te krijgen. Werkt zo'n stugge kabel goed met een trekveer? Weet iemand hoeveel van die kabels er door een standaard kabelbuis gaan? Als je meerdere kabels naast elkaar in een buis legt, heb je dan wel kans op overspraak die het handiger maken om dan toch maar STP kabel te gebruiken?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #32
Massief werkt prima om met een trekveer in een buis te trekken.
Wel altijd 1,5m overlengte aan houden, want door het trekken trek je ook aan de twistingen en kun je de specificaties beinvloeden.(als het zwaar gaat)
Met 1,5m overlengte knip je dat stuk er gewoon af en heb je dat probleem niet.

Wij zeggen dan ook altijd datakabel trek je niet, die leg je.

Van cat 5 passen er 4 in een 5/8 buis (als die niet te lang is en je de kabels netjes legt) met cat 6 afhankelijk van de uitvoering/merk 2 of 3

Overspraak hoef je niet bang voor te zijn de twistingen in de kabel voorkomen dat juist.
Ook bij het aansluiten de twistingen zo weinig mogelijk uit elkaar halen dat geeft de beste verbinding.

Stugge kabel geeft over het algemeen ook een betere verbinding in je datastopcontacten en evt. patchpaneel.
Soepel is primair bedoelt voor het maken van patchsnoeren.

suc6

Gerrit
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu