Voordeligste stoken

Okijoki

  • #1
We hebben sinds kort een nieuwe ketel van Nefit (de CW4). Deze moduleert, met een bijpassende Nefit thermostaat.

Nu heb ik een vraag. We hebben radiatoren en (bij)vloerverwarming. Door de vloerverwarming blijft het 's nachts redelijk op temperatuur in de kamer.
Ik heb de thermostaat zo ingesteld dat het 's morgens om 7.30 uur 19 graden is, om 18.00 uur gaat hij naar 20 graden, om 20.00 uur naar 21 graden en om 23.00 uur naar 16 graden.

Wanneer ik 's nacht kijk hoe warm het is in de kamer, is het ongeveer 19 graden. 16 graden wordt het in ieder geval nooit. Nu is mijn vraag dus, of ik het verstandig heb ingesteld.

Ik heb ook wel eens gehoord dat je met vloerverwarming de temp gewoon altijd op bijv. 20 graden moet zetten. Dus geen schommelingen.

Kan iemand mij daar wijze raad over geven?

Bij voorbaat dank!

Rienk
 

Bespaar-energie

  • #2
Hi,

Wij hebben een Atag ZGC met beneden vloerverwarming en boven LT radiatoren. Ik heb reeds meerdere instellingen geprobeerd en het energieverbruik en comfort vergeleken.

Ik moet er wel bijzeggen dat de benedenverdieping van 7h tot 18h gebruikt wordt als kinderdagverblijf.

In theorie kan de vloer continue op temp gehouden worden. Naar verbruik is dit enkel nadelig voor de elektriciteit, ketel en pompgroep van vloer staan 24/24 aan.
Nu heb ik gebruik gemaakt van de optimalisering van de Atag. De thermostaat staat van 7h tot 18h op 22°C en daarbuiten stopt de pomp gewoon. Elke dag kijk ik wat de min. temp. geweest is in deze ruimte gedurende de nacht en dit is nooit lager geweest dan 20° (bij huidige vries temp.).
Wel beslist de atag wanneer ie moet aan en afslaan. En ik heb gemerkt dat ie om 14h in de namiddag zelfs al in nachtstand gaat.

Conclusie de pomp staat 50% van de tijd stil, de ketel moet bij opstart iets langer en harder stoken. Maar volgens mij is dit de zuinigste manier.

mvg
 

Bernhard

  • #3
Het temp. verschil tussen binnen en buiten is bepalend voor de warmteverliezen.
Een ruimte waar s'ochtens nauwelijks afkoeling heeft plaats gevonden zal een hoger warmteverlies hebben dan bij een ruimte met een gemiddeld lagere temp.
Om een voordeel te halen met vloerverwarming zal eerder aangewarmd
moeten worden en eerder omschakelen naar nachtverlaging.
Het opstoken voor 1 of 2 uur voor 1 graad hogere ruimtetemp. is niet voordelig, en zeker niet bij vloerverwarming.

mvgr Bernhard.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu