Beretta idra green 25 op lager vermogen laten stoken?

AzertyNL

  • #1
Het lijkt er op dat mijn oude (onverwachts betrouwbare) beretta idra green 25 ketel sinds begin van dit stookseizoen opeens altijd op vol vermogen stookt.
Ook gaat aan het begin van een stook-run de brander regelmatig van vol aan, weer even uit. minuut branden, minuuut brander uit, minuut branden, althans dat leidt ik af aan het vol draaien en stoppen van de ventilator.

Ik kan met geen mogelijkheid meer een installateur vinden die deze ketel kan/wil onderhouden. Daarom vraag ik me af of er iemand is die een tip kan geven over een eventuele instelling om het stookvermogen te beperken. Ik beschik over de handleiding, inclusief de 'monteur' parameters en de code om in de monteurs instellingen te kunnen veranderen, maar durf niet op de gok te knoeien met de instellingen.
De enige beschikbare parameters lijken het maximale en minimale ventilator toerental, staan nu op resp. 5200 rpm en 2000 rpm. Ondanks dat, lijkt de ketel altijd op vol vermogen te stoken, waarbij de aanvoer temperatuur (ten opzichte van de retourwater temperatuur) zo'n 22-25 graden opgewarmd wordt.
De parameter voor de maximale aanvoer temperatuur (gebruiker setting, niet beschermd achter de monteurs instellingen) staat al jaren op 70 graden ingesteld, deze parameter verlagen zorgt er niet voor dat de ketel rustiger gaat stoken lijkt het. Omdat het retour water altijd koud genoeg terugkwam voor condensatie maakte ik me nooit druk over de 'hoge' instelling op 70 graden.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Bij veel ketels regel je het vermogen met de ventilator, de onderdruk in de venturie bepaald hoeveel gas aangezigen word.
Je kan dit zelf niet wijzigen!!!!!
Reden is dat je je verbranding moet nameten.

Als er geen onderdelen meer zijn voor de ketel is het einde levensduur, je kan geen onderhoud uitvoeren zonder pakkingen te vervangen, en je kan niets losnemen zonder de pakkingen te vervangen.
 

Auto-Geen

  • #3
Als het een combi is kan het zijn dat de drieweg klep niet goed functioneerd. Het lijkt me sterk dat parameters zomaar veranderen. Schakel onder parameter 2 het eventuele warmwater eens uit om te kijken wat er gebeurt.
 

AzertyNL

  • #4
@Auto-Geen De ketel is inderdaad een combi (extern voorraadvat dat door ketel indirect verwarmd wordt). Ik zal sanitair water (param 2) uitzetten (instelling 0) en kijken wat/of er effect is. Even wachten op koudere dagen zodat er weer gestookt moet worden.

@headhunter - Dank voor waarschuwing en uitleg waarom. Ik snap nu waarom de laatste ketel onderhouder letterlijk een kruisje sloeg elk jaar voordat hij de brander losnam om de openingen te controleren. Ze hadden geen nieuwe pakkingen meer mocht hij scheuren, de oude werd gewoon hergebruikt.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Dat is dan mooi een risico nemen, pakkingen mogen nooit herbruikt worden omdat deze door de warmte verharden en bij demontage nooit meer betrouwbaar afsluiten.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #6
als de pakkingen al enkele jaren niet vervangen zijn, zou ik de ketel nu niet meer gebruiken en er snel wat nieuws laten neerhangen
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu