Zo zuinig mogelijk stoken met vloer(bij)verwarming icm radiatoren

Beste leden.
Mijn eerste post, al wel veel gelezen maar ik twijfel wat de beste opties zijn wbt zuinig stoken. Dit gezien de hoge energie prijzen.

Wat heb ik:
Rijtjeshuis, vloerverwarming als bijverwarming onder plavuizen (later aangelegd), bestaande radiatoren hangen er nog, Vaillant HR solide 2 24/28, Calormatic 360 modulerende thermostaat, staat op 2 punts (dus aan/uit)
Ik stook alleen sochtends om het huis warm te hebben zodat het even aangenaam is. Daarna overdag uit (werk), en savonds weer aan. Ik verwarm alleen de beneden verdieping en de douche met de CV. Boven word niet gestookt verder.

Nu het nog niet heel koud is buiten, maar wel al lekker (nodig) om de voetjes een beetje warm te hebben, heb ik de radiatoren beneden dicht staan. Ik stook dus alleen met de vloer. Dit duurt niet heel lang, dan is de ruimte temperatuur al redelijk vlot bereikt en stopt de ketel. Misschien moet ik toch 1 radiator open zetten, zodat er nog korter gestookt wordt voor de temperatuur is bereikt? Ik wil de ketel ook niet continu zachtjes hebben branden, want dan is het stroom verbruik weer hoger lijkt mij (geen zonne panelen) Dus daarom de thermostaat niet op mudulerend gezet.
Ik heb de aanvoer temperatuur nu van 60 naar 50 gezet. En dus alle radiatoren dicht behalve de douche. Als het buiten kouder word dan zet ik de radiatoren weer open. Zo deed ik het al jaren en verbruik met 5 personen 1300m3 gas. Waterzijdig heb ik al eens een instel rondje gedaan mbv een infrarood meter. De warmwater comfort stand staat ook uit.

Ik hoop ergens nog wat te besparen. Liefst onder de 1200m3 verbruik.
Dus mogelijkheden genoeg, maar hoe stook ik nu het zuinigste?
 
Ik denk niet dat je met alleen instellen nog veel verder kan besparen. Wil het verbruik verder omlaag dan moet je vooral isoleren, zonnepanelen en /of warmtepomp. Airco als bijverwarming beneden is ook interessant, echter als je dan boven je prijsplafond uitkomt met elektra niet.
 
Je kunt ook je stookmoment in de ochtend afschaffen. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar 's ochtends ben je vaak nog redelijk in beweging en ook niet heel lang meer in huis. Dan is stoken minder nodig en best zonde van het gas om het 'even' warm te hebben. Bovendien is de 'schok' van met koud weer naar buiten gaan dan ook minder groot. Het stroomverbruik van een gasketel is overigens redelijk verwaarloosbaar.

Verder valt er nog wat te winnen via domotica, als je daar genoeg zin, tijd en interesse in hebt. Hier combineren we een klokschema met aanwezigheidsdetectie. De thermostaten in de woonkamer/keuken staan standaard op 17 graden (bijkeuken/hal 12, garage 8). Door de week gaat hij naar 20 graden van 17 tot 22 uur, daarna tot middernacht naar 19. In het weekend vanaf 10 uur 20 graden

Als we van huis gaan stopt hij automatisch het klokprogramma en valt hij terug naar 15 graden. Als we het werk verlaten (gedetecteerd via WiFi-netwerk en/of locatie) of van een andere plek thuiskomen, wordt het schema weer ingeschakeld. Daarnaast schakelt de airconditioning automatisch mee als bijverwarming zolang het buiten niet te koud is.

Naar mijn idee scheelt dat allemaal behoorlijk wat, omdat bij alleen een klokthermostaat deze niet altijd wordt uitgeschakeld als men van huis gaat (of wat langer niet thuis is bij een dagje weg of borrel op het werk) - al zal dat per persoon/huishouden natuurlijk verschillen. We wonen met 2 personen in een uitgebouwde hoekwoning uit de jaren 80 zonder extra isolatie (zijn we in de lente mee begonnen). Onze jaarafrekening op 1 september was 2890 kWh (excl. teruglevering van 2560 kWh) en 943 m³ gas.
 

Gerelateerde klussen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu