Zuinig stoken met vloerverwarming en radiatoren

JoepC

  • #1
Beste allemaal,

Sinds kort ben ik helemaal in de ban van gas sparen, maar toch een zo comfortabel mogelijk huis hebben. Ons huis bestaan uit 3 verdiepingen, waarbij de bovenste verdieping 2 radiatoren met kraan zonder thermostaat zijn, welke voornamelijk dicht staan. Op de 1ste verdieping zijn 3 slaapkamers en 1 badkamer, allen met grote radiatoren met thermostaatkranen. Op de begane grond is vloerverwarming en twee radiatoren, maar sinds we hier wonen hebben de radiatoren altijd helemaal uit gestaan, aangezien de vloerverwarming het prima trekt.

De ketel die wij hebben is een Nefit hrc30 cw5 en in de woonkamer hangt een Nefit moduline 3000.

De aanvoertemperatuur heb ik van 75 graden teruggebracht naar 50 graden. De retourtemperatuur is dan rond de 37,5 graden. Het maximale vermogen heb ik teruggeschroeft naar 17,1 kw. Dit omdat ik door alle radiatoren en de vloerverwarming op te meten en door google-cijfertjes uitkwam op een totaal vermogen van 16.9 kw wat de radiatoren en de vloerverwarming zouden moeten kunnen leveren.

Nu is het zo dat als ik de thermostaat op 20 graden zet, dit ook vrij snel via de vloerverwarming is bereikt. Daardoor slaat de ketel dus uit en koelt alles weer af. Doordat de isolatie volgens mij wel redelijk op orde is (alleen de vloerisolatie moet nog gebeuren) koelt de temperatuur in de kamer van 20,5 naar 20 graden in 4 tot 5 uurtjes tijd. Heel fijn natuurlijk, alleen zullen daardoor de radiatoren op de bovenverdieping ook niet meer aanslaan voordat we gaan slapen en zullen de kinderkamers dus eigenlijk ook niet meer opwarmen.

Mijn idee: ik wil op de slaapkamers digitale thermostaatknoppen installeren waardoor ik een half uurtje voordat de kinderen gaan slapen de verwarming daar even zou aangaan. Bijkomend voordeel zou zijn dat de verwarmingen overdag gewoon uit zijn, ook als de thermostaat beneden de vloerverwarming aanstuurt wat dus weer gasbesparing tot gevolg heeft. Als ik de temperatuur tijdens dat halfuurtje op de hoofdthermostaat dan ook verhoog, zou de verwarming dus moeten aanslaan en theoretisch de kamers even opwarmen. De vloerverwarming zal dan dus ook weer aanslaan, waardoor de ketel toch wel even zal moeten werken. Dat kost dan weer meer gas dan nodig.

Hoe zou ik ervoor kunnen zorgen dat de vloerverwarming gewoon geregeld wordt door de thermostaat beneden, maar de slaapkamers maar een half uurtje voor het slapen even aanslaan? Dit alles om vooral ook zuinig de woning te verwarmen en dus niet onnodig beneden moeten stoken om het boven ook even warm te krijgen.

Overigens: nu staan de thermostaten op de bovenverdieping gewoon constant op standje 1 of 2, waardoor deze allen samen aanslaan zolang de vloerverwarming ook verwamrd. Hierdoor is het echt prima te doen en bij het opendraaien van de thermostaten wordt het zelfs echt warm (ook met de 50 graden aanvoertemperatuur), maar dat is natuurlijk niet heel energiezuinig.

Ik hoop dat het lange verhaal toch een beetje duidelijk is!
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #2
Goolge ff op na-regeling of etage regeling of zonne regeling.
En speur hier ff het forum af hier is al zo veul over geschreven en genoeg antwoorden op gegeven.
 
  • Like
Waarderingen: Degooyer

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #3
Het regelen van de temperatuur op de gewenste waarde en tijden, op verschillende etages is geen probleem en kan eenvoudig worden opgelost.
Zoek zoals @De loodgieter al vermeldde op "zoneregeling" of "etageregeling" via Google en je treft al snel een goede oplossing.
Wanneer je radiatoren en vloerverwarming binnen één ruimte gebruikt, zou ik adviseren om op de radiatoren thermostaatkranen te plaatsen en deze af te stellen op ca 1 à 2 graden onder de temperatuur van je kamerthermostaat. De radiatoren zullen sneller opwarmen en de ruimte al redelijk verwarmen, maar de vloerverwarming heeft dan de kans om de ruimtes verder te verwarmen en op temperatuur te houden.
Een zone- of etageregeling, zal je zeker gas besparen, omdat je dan alleen de ruimtes verwarmt, die ook verwarmd moeten worden
 

JoepC

  • #4
Dank voor de reacties. Ik heb inderdaad bijde opties gegoogeld en in principe is dat wel wat ik zoek. Echter, de verwarmingsbuizen van de cv worden vanaf de ketel op zolder gesplitst naar 3 leidingen. Éen daarvan gaat naar de badkamer. Een leiding gaat naar de voorkant van het huis en de derde gaat naar de achterkant van het huis. De leiding aan de achterkant takt vervolgens af naar 2 radiatoren op de bovenverdieping en gaat verder naar beneden naar een radiator. De leiding aan de voorkant takt naar 1 radiator op de bovenverdieping en gaat dan ook door naar de begane grond richting 1 radiator en als laatste de vloerverwarming. Met zoneregeling kom ik er volgens mij dan niet onderuit om 5 aparte kleppen te installeren (1 voor de badkamer, 1 voor de 2 radiators aan de achterzijde, 1 voor de radiator aan de voorzijde en de 2 aftakkingen op de begane grond. Bestaan er geen thermostaatknoppen die de hr ketel kunnen aansturen? Als dat bestaat kan ik met een klep op de vloerverwarming volstaan.
 

Lange Herman

  • #5
Ja die bestaan, van diverse fabrikanten.
(Op dit forum worden meestal geen merken aanbevolen, vandaar dat ik geen merknamen noem.)

Vergeet niet om een by-pass te installeren.
 

JoepC

  • #6
Waarvoor is die by-pass dan noodzakelijk? Die is toch alleen belangrijk als de ketel blijft verwarmen en de pomp dus blijft lopen terwijl geen enkele radiator of verwarming aanstaat?
 

Lange Herman

  • #7
Er moet altijd voldoende flow over de ketel zijn.
Is die er niet dan gaat de ketel in storing. Met een by-pass garandeer je voldoende flow. het kan in een zone geregelde installatie best wel voorkomen dat alle kranen/kleppen dicht lopen of nog dicht zijn terwijl er toch warmtevraag is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu