Voordelen van RAL-coderingen

Jep

  • #1
Hallo,

Ik wilde binnenkort de muren van een kamer van mij gaan schilderen in een zelfgekozen kleur latexmuurverf.

Ik heb mij laten informeren bij een bouwmarkt die mij konden vertellen dat RAL een speciaal Europees coderingssysteem is dat nogal wat voordelen heeft, helaas konden ze mij niet echt meer info verschaffen.

Zou iemand mij misschien makkelijk en simpel kunnen vertellen wat de voordelen zijn van het kiezen van RAL-kleuren i.p.v. andere mengkleuren? :mrgreen: Ik kon namelijk niet echt een duidelijke concrete uitleg vinden op internet en het forum.

Mvg,

Jep
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Volgens mij is het niet een kwestie van voordelen, maar is RAL voor verfkleuren hét kleurcoderings-systeem, waarmee je vrijwel elke kleur kunt aangeven.
Deze norm wordt in vele takken van industrie gebruikt.

Kijk ook even hier voor een uitleg.

Er bestaan (bijv. in de grafische industrie) andere kleursystemen, maar wanneer je met zo'n andere norm bij een verfwinkel komt, zullen ze je niet kunnen helpen.

Hier kun je zien hoe enorm ingevoerd deze norm is.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Waarom je een RAL kleur kan kiezen is omdat je dan bij een andere winkel of van een ander merk verf exact dezelfde kleur verf kan laten mengen. Bij kleurcoderingen van de merken zelf kan het lastig worden als je die kleur in een ander merk wil.

Een nadeel is het dat sommige bouwmarkten niet de RAL-kleuren hanteren, maar alleen de codering van het merk wat ze toevallig verkopen.

Ik heb voor de buitenkant van m'n huis wel een RAL-kleur gekozen, binnen boeit het me minder (maar daar vind ik de kwaliteit van de verf ook minder uitmaken).

Nog een nadeel is dat een kleurenwaaier van RAL kostbaar is, en je dus niet snel ter beschikking hebt. Van andere kleuren kan je strookjes mee nemen naar huis.

grtz
Henk
 

Jep

  • #4
Oke bedankt in ieder geval. Ik snap nu beter wat het allemaal inhoudt. :cool:

Groeten
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #5
Ral wordt vooral voor buitenschrijnwerk toegepast, maar andere gangbare kleurcoderingen laten u perfect toe om steeds dezelfde tint (in hetzelfde merk) te laten aankleuren.
 

EdP

  • #6
De RAL kleurenwaaier is inderdaad vrij kostbaar, maar soms mag je er wel eens eentje lenen bij de verfwinkel.

Een voordeel van RAL is dat het kleuren zijn die je over tig jaar nog steeds op exact dezelfde kleur kunt laten mengen. Een ander voordeel is dat als je iets anders bestelt (bijv. een muggenhor, een zonwering, een dorpelstrip, ..., verzin het maar) je die meestal ook in verschillende RAL kleuren kunt krijgen.

Een waarschuwing op eigen ervaring is op z'n plaats: RAL is het kleurcoderings-systeem van een bepaalde verfleverancier. Bij een bouwmarkt heb ik ooit (dom dom dom :oops: :oops:) een eigen merk verf besteld in een RAL kleur. Ja ja. Klopt dus niks van. De echte RAL kleur was dus behoorlijk anders.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
RAL is het kleurcoderings-systeem van een bepaalde verfleverancier.
En ik dacht altijd dat je in Europa altijd dezelfde kleur kreeg bij welke leverancier dan ook, ook bouwmarkten die RAL kleuren verkopen moeten zich hier toch aan houden?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ik denk, maar weet niet zeker, dat EdP bedoelt: hij bestelt de kleur in het RAL-nummer, maar krijgt een kleur volgens bouwmarkt-nummering.
De bouwmarkt zal dan geen RAL gebruiken, maar een eigen systeem.

Dat is wat ik uit het antwoord haal. :wink:

Volgens mij is RAL trouwens niet van één bepaalde fabrikant.

Als ik hier kijk, is het een duitse standaard, daterend van 1927 (!) waaruit nadere normen zijn ontstaan.
Zie ook Ral kleurentabel

Alleen vermoed ik, dat er voor gebruik van dat kleurensysteem licentierechten betaald moeten worden (misschien wel per verkochte pot verf...). Bepaalde fabrikanten hebben daar geen zin in (te duur), en gebruiken hun eigen (niet RAL-overeenkomstig) systeem.
 

EdP

  • #9
Best mogelijk. Wat mij overkwam in de bewuste bouwmarkt (waar ik geen verf meer laat mengen, al geven ze 100% korting :( ) was dat ik RAL9001 bestel en dan verwacht ik dus RAL9001 (het bekende roomwit). Wat ik kreeg was enkele tinten witter, een behoorlijk verschil, zoiets mag gewoon niet gebeuren.

En o ja, de zogenaamde RAL3005 (het bekende wijnrood) die ik ook daarvandaan had, dat sloeg alles. Totaal de verkeerde kleur. En daarbij was de verf ook nog eens niet goed (maar da's een ander topic) dus ik heb het fijn mogen schuren en overdoen met echte RAL kleuren.

De moraal: let daar dus op en koop alleen RAL kleuren als die ook "native" zijn voor het verfmerk.
 

Toon

  • #10
Er kan volgens mij wel degelijk een kleurverschil optreden als je bijvoorbeeld een RAL-kleur laat mengen en je gebruikt een basis van verschillende merken.
In principe zou dit dan niet mogen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #11
Dit topic gaat steeds meer de commerciele kant op, met vergelijk van (kleuren van) verven van bouwmarkt en verfwinkel, en dat is niet de bedoeling.

De vraag: "Voordelen van RAL" lijkt me ruim voldoende beantwoord.

Slotje dus.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu