Schilderen van hout met barstjes

Hans Ketellapper

  • #1
Ik heb vorig jaar zomer mijn oude kozijnen van Amerikaans Grenen uit 1922 geschilderd. Het merendeel van het hout is in prima staat, maar een aantal delen van de kozijnen zitten meerdere barstjes naast elkaar meelopend met de houtnerf. Deze plekken in het hout ogen verder gaaf en niet verrot. Ik heb die delen met een föhn kaal gemaakt, de oude plamuurresten in de barsten met een krabber uitgekrabd en de delen alvorens te plamuren in de grondverf gezet. Na het plamuren en schuren met universele hout plamuur van het bekende merk heb ik de delen weer gegrond en latere afgewerkt met een 1e laag zijdeglans laag Sikken Rubol. De 2e laag Sikkens Rubol hoogglans is er even bij gebleven en staat nu gepland voor het voorjaar. Nu zie ik echter tot mijn schrik dat de verf op de plaatsen van de genoemde hout barsten alweer door de verf zichtbaar zijn. Heb ik iets fout gedaan of is er geen redden aan met deze oude kozijnen? Zou een bepaald type impregneer nog uitkomst kunnen bieden? Mvg. Hans
 

Verfgebeuren

  • #2
Fouten maken we gelukkig allemaal, anders was het een saaie boel.
Gewonen universele plamuur is ongeschikt om reparaties uit te voeren op of in kaal hout en alleen geschikt om het oppervlak gladder te maken, niet om te repareren. Het bevat veel gips, calciumsulfaat, en andere vulmiddelen die uitdrogen en barsten. Een 2k-epoxy vulmiddel is hier beter op z'n plaats, maar heeft geen enkele zin als de ondergrond te vochtig is. Dus eerst meten. Hout wat meer dan 18% / 20% vocht bevat is ongeschikt om te schilderen en moet eerst drogen.
 
  • Like
Waarderingen: Emiel1

Hans Ketellapper

  • #3
Bedankt voor je reactie. Ik heb wel enkele grotere houtrot reparaties, na het grondig wegnemen van resten zacht hout en behandelen met de speciale primer, gevuld met met 2k houtrotreparatie middel van het bekende merk. Ik heb daarna de plekken voor mijn gevoel wel goed laten drogen, maar wat is goed. Ik heb notabene een vochtmeter en zal deze in het vervolg graag gebruiken. Voor de kleinere oneffenheden -zoals de barstjes- was dit product niet echt geschikt (stropen), dus heb ik universele houtplamuur gebruikt. Ik zie dat er ook een gewone 2k houtreparatiemiddel in de handel is. Is dit het middel waar je op doelt en kun je dit goed verwerken voor de barstjes?
 

Verfgebeuren

  • #4
Ja. Geen enkel probleem. De duurzaamheid met 2k epoxy ligt veel malen hoger dan bij gewone plamuur.
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #5
Epoxy moet niet drogen maar uitharden (chemische reactie). Bij lagere temperaturen duurt dit veel langer dan bij hogere temperaturen. (net als andere chemische reacties). Een vochtmeter heeft hier dus geen zin.
 

Verfgebeuren

  • #6
Als u haast hebt moet u dit niet doen. Als u geduld hebt en de aanwijzing op de verpakking volgt wel. Dan ziet u wat de verwerkingstemperatuur van een product is. Welke relatie u legt tusssen het opmeten van houtvochtigheid en 2k epoxy is mij totaal niet duidelijk. Leg eens uit.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Hans Ketellapper schreef:
Ik zie dat er ook een gewone 2k houtreparatiemiddel in de handel is.
Neem dat maar voor waar aan. Prima te vijlen schuren enz. En dat de barsten weg blijven is veel langer dan plamuur is mijn ervaring.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu