Gegalvaniseerde trapleuning schilderen

M.L. Kuiper

  • #1
Zie hier ons probleem. De oude verflaag laat los vanwege slechte hechting met het gegalvaniseerde staal. Hele stukken zijn al kaal.
Ik zoek eigenlijk een manier om dit weer netjes te krijgen. Uiteraard is de eerste stap om alle slecht gehechte lagen te verwijderen en daarna alles licht te schuren.

Maar dan:
Bestaat er een grondverf die zowel over (vastzittende) oude verf als over gegalvaniseerd staal kan?
Ik zie het eigenlijk niet zitten om de hele leuning kaal te halen, temeer omdat op de spijlen de verf wel goed vast zit.

tempImageAzUcug.jpg


tempImageEzqdjm.jpg
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je moet hier een metaalprimer over aanbrengen. Die kan over zowel behandeld als onbehandeld ijzer, staal, enz..

Je ontkomt niet aan zeer grondig schuren, want anders krijg je hoogteverschil tussen de kale plekken en de rest van de leuning.

Mooiste oplossing zou wel zijn om
De leuning te demonteren en laten stralen en poedercoaten. Dat kan in alle RAL kleuren, is kneiterhard en extreem duurzaam. Dan ben je voor eens en altijd van de ellende af.

Als je de leuning helemaal gelakt hebt en je beschadigd de lak met een ring of gesp van een horlogebandje begint alles weer van voor af aan en zal de leuning vanzelf weer kaal worden.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Als je hem makkelijk kunt demonteren zou ik hem losmaken en buiten met de hoge druk alle verf er weer afspuiten.
kan dat niet dan toch een machine zoeken om het meeste werk mee te verrichten maar dat zal wel stof geven. Zelf denk ik dan aan een staalborstel of nylonborstel op een haakse slijper/boormachine oid.

Toen ik nog als onderhoudsmonteur in een slachterij werkte en moest lassen met gegalvaniseerd staal dan was het altijd de zinklaag wegslijpen, las maken, alles goed ontvetten en droogmaken.
In de zink compound zetten en als dat droog was dan hadden we grijze hamerslag verf en daar werd dan ook een stuk van het verzinkte staal van mee geschilderd en dat bleef keurig zitten ondanks dat er flink gespoten werd met warm water.
Die grijze hamerslag is er nu ook in het zwart.
 

M.L. Kuiper

  • #4
Demonteren gaat helaas niet, de leuning is tijdens de bouw ter plekke in elkaar gelast.
Dan wordt het schuren en als grondlaag een metaalprimer.

Zijn die universeel of moet ik een speciale voor gegalvaniseerde ondergrond gebruiken?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Dat de trapleuning ter plekke in elkaar gelast is, wil niet zeggen dat hij niet demontabel is. Ze worden ter plekke in elkaar gelast omdat ze dan de exacte maat en hoekken hebben. Maar ze zijn vaak gewoon los te schroeven.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Veel producten hebben door de eigenschappen van het zink een slechte hechting. Merk op de er ook een belasting is van huidvet en daar kunnen veel lakken ook niet tegen.
Misschien kan je ook overwegen een kunststof profiel over die strip te trekken. Je krijgt daarmee afgeronde hoeken op die strip, je zal ervaren dat dat veel prettiger is. Vooral als je even de leuning nodig hebt en je moet knijpen in je hand.
 
Laatst bewerkt:

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #7
Moderne lakken van professionele kwaliteit (en die koop je niet bij de bouwmarkt) zijn huidvet resistent.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #8
persoonlijk zou ik het eerst met afbijt proberen.
het is zonde als je door het zink schuurt
al snap dat zink overigens niet zou goed als je wilt schilderen en het is binnen is een standaard grondlaag veel praktischer.

als je een mooi eind resultaat wilt zal de verf van de reling moeten.
de spijlen kan je m.i. licht schuren en overschilderen als het daar nog vast zit
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu