Vochtigheid meten van nieuw stucwerk

Musicus

  • #1
De wanden in ons bijgebouw zijn zo'n 4 weken geleden gestuct. Daarna was het natuurlijk enorm nat buiten en toen begon het flink te vriezen.
Ik heb een vochtigheidsmeter met 2 van die pinnen om de vochtigheid van hout en bouwmaterialen te checken om te weten of het al droog genoeg is om te gaan sausen. Volgens die meter zou een vochtigheid van onder de 17% laag zijn.
Nu lees ik op verschillende sites dat de vochtigheid onder de 2% mag zitten voordat je kan gaan sausen, maar ik lees op andere sites ook dat de vochtigheid onder de 20% moet zijn op de meter. Nu lijkt het mij dat er een verschil in weergave van de meters moet zitten want dit verschil is wel erg groot.

Als ik de wanden van ons huis meet zit het tussen de 3% (tussenmuur) en 7% (buitenmuur westkant). Lijkt mij dat het niet juist is dat ik met deze meter moet wachten tot hij 2% aangeeft?

Kan iemand hier dit duiden?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Veel vochtigheidsmeters zijn onbetrouwbaar. Misschien werken ze aardig op hout, bij andere materialen is het een stuk ingewikkelder. Bovendien is het intepreteren van de waardes meer werk dan alleen de waarde aflezen.

Bij vers stucwerk kan je toch prima zien hoe nat het is aan de vochtvlekken?

Is de ruimte verwarmd en goed geventileerd?
 

Musicus

  • #3
Geventileerd wel, verwarmd nog niet.
 

Verfgebeuren

  • #4
Er zijn heel betrouwbare vochtmeters die rond de 80 / 100 euro zitten . Deze hebben geen pennen maar een bol, zg dielektrische meetmethode. U vind ze in allerlei variaties op internet. Lees de revieuws die er bij horen. Elke vochtmeter heeft een andere percentage schaal. Het is dus niet mogelijk hier een opsomming te geven. ik gebruik er bijvoorbeeld een die < 35 als droog stucwerk aangeeft en dus geschikt is als verder te behandelen ondergrond.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Verfgebeuren schreef:
Elke vochtmeter heeft een andere percentage schaal.
Ik bedoelde dat met onbetrouwbaar en dat het intepreteren een vak apart is. Maar wellicht is dit niet de juiste term. Goed te horen dat die meters in relatieve zin wel een betrouwbaar beeld geven van de vochtigheid van de muur. Hoe kom je erachter welke waarde bij die vochtmeter "droog" is?
 

Verfgebeuren

  • #6
Dat staat duidelijk of op de meter of in de bijbehorende gebruiksaanwijzing. Die raak je natuurlijk kwijt, dus heb ik de waarden uit m'n hoofd geleerd. Over het algemeen hoef je maar 2 waarden te onthouden voor droog genoeg /te vochtig stucwerk.
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
8
6
10
3

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu