Vochtblaasjes onderdorpel na vervangen glaslat

MJF

 • #1
Goedemiddag,

2 jaar terug mijn glaslatten vervangen voor nieuwe glaslatten. Helaas zie ik bij alle 3 de kozijnen, klepramen/uitzetramen vochtblaasjes in het schilderwerk. Mijn inziens komt dat omdat vocht in de lat blijft staan omdat het klepramen zijn. Iemand een idee hoe ik dit kan oplossen?
20240407_165040.jpg
20240407_164634.jpg
20240407_164625.jpg
20240407_130701.jpg
20240407_130606.jpg
20240407_165040.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #2
Zo te zien een ventilerende komo glaslat en geen neuslat.
Staat het raam veel open, aan de groene aanslag te zien?
Wat voor glaslat zat er eerst?
 

Robbie's

 • #3
Heb je twee jaar geleden ook het verfwerk onder de glaslatten geverfd?. Lijkt wel of er vocht in het hout zit. Als ik het zou aanpakken zou ik glaslat er uit halen en vervangen met een neuslat. Onder glaslat alles afschuren, gronden en ook een keer aflakken. Dan neuslat erop die 5mm uitsteekt. Maar ook uitzoeken waar die belletjes vandaan komen. Zou het toch vetvrij maken, met schrapper hout kaal maken, schuren, gronden, 2x aflakken. En onderkant raam nakijken of daar geen vocht optrekt. Vaak wordt onderkant raam niet goed behandeld. Ook die moet goed in de verf staan.
 

MJF

 • #4
Klopt, over het algemeen staan ze wel open. Hiervoor zaten exact dezelfde komo glaslat, achteraf was neuslat denk ik beter geweest. 2 jaar geleden ook onder neuslat geschilderd maar ik vrees dat er nu niet veel anders op zit dan Robbies oplossing
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #5
Je zal het kale hout eerst moeten laten drogen. Als er vocht in het hout zit zal kaal maken en gelijk weer schilderen niet de oplossing zijn toch?
 
 • Like
Waarderingen: Robbie's

Robbie's

 • #6
Mooie klus om te doen als er ooit (...) een wat langere periode met mooi weer wordt voorspelt en het hout inderdaad goed droog is.
 
 • Like
Waarderingen: BertPleizier

MJF

 • #7
Dat is zeker waar Robbie's, wie weet neem ik jullie wel mee in het proces als er vragen naar boven komen ;)
 

MJF

 • #8
Goedemiddag,

De Komo glaslatten verwijderd, blijkt inderdaad vocht achter te staan. Ik heb het idee dat dit komt omdat raam vaak open staat en daardoor vocht in de sponning blijft staan. hoe dichter bij het glas hoe natter het werd, wel alleen aan onderzijde van glaslat, dus met andere woorden komt niet via kitwerk. Gaat dit probleem over zijn als je neuslatten toepast?

8.jpg 9.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #9
Maak de nieuwe glaslatten pas en zet ze rondom twee drie keer in de lak.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #10
Die Komo latten zijn rommel. Het moeten ventilerende glaslatten zijn maar ventileren doen ze alleen niet.

Als het raam open staat loopt water juist (door de achterover hellende hoek) naar het glas toe. Neuslatten rusten alleen op blokjes en zijn dus helemaal open van onder. Dat is dus bijna alleen maar ventilatie. Ook steekt / hangt de lip over de onderdorpel, waardoor er geen water onder de neuslat kan komen.

Sponning en neuslat inderdaad goed in de grondverf en lak zetten rondom. Neuslat moet aan beide kanten 4 mm van de stijl af blijven. Deze brede kier kit je af.
 
 • Like
Waarderingen: Robbie's

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu