Volume beton na mengen

Walster

  • #1
Hallo, Ik ga binnenkort een betonvloertje storten en wil graag weten hoeveel zakken cement ik daarvoor nodig heb.
Ik dacht aan het volgende:
Benodigd volume beton =3m3. Mengverhouding 1 cement : 2 zand : 3 grind. Dus op 1 zak van 25kg Portland cement (~12,5 liter) komt 25 liter zand en 37,5 liter grind. Bij elkaar maak je dus 75 liter beton met één zak cement. Voor 3m3 is dat dus 40 zakken. Zover kom ik nog wel. :wink:

Maar hoeveel beton heb ik nu echt? Dat zand en cement gaat deels tussen de openingen van het grind zitten en netto heb ik dus waarschijnlijk geen 75 liter beton per zak cement?!? Maar hoeveel dan wel? Of is die afwijking verwaarloosbaar?
Wie heeft hier ervaring mee?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Ga je dat zelf maken ?
Waarom laat je dat niet via de beton fabriek komen.
3 M³ is heel wat, om zelf even te draaien.

Ook zal de beton die via de fabriek geleverd is een beter kwaliteit hebben, als dat je die zelf draait, als je dat nooit gedaan hebt.

En als je een paar kruiwagens hebt, is het via de betonwagen binnen een half uurtje gestort.
Dat haal je met het zelf draaien niet.
 

Walster

  • #3
Is inderdaad makkelijker, maar dan moet ik ook een betonpomp erbij huren om het achter het huis te krijgen. Dan wordt het wel wat begrotelijker. Zelf doen is hier toch de beste optie...
 

Techno tim

  • #4
Mag ik opmaken dat je niet met een kruiwagen naar achter kan komen.
Hou krijg ja dan je grind/zand en cement dan naar achter en je betonmolen.

Voor een betonpomp is het veel te weinig dit wordt dan met een kraan en kubel gestort.
Bij je berekening zal je wel moeten uitgaan dat het zand en cement grotendeels tussen je kiezels gaat zitten exact hoeveel weet ik niet meer maar ik denk dat je 50 liter overhoud.

Ik heb het even opgezocht
 

Walster

  • #5
Hoi Tim, Ik kan juist wel met een kruiwagen achter komen, maar niet met een betonwagen.... Alternatief is dus een kraan met kubel huren, of met een ploegje vrienden en een paar kruiwagens het beton naar achteren rijden. Met 50 liter per kruiwagen zijn dat dus zo'n 60 ritjes. Lijkt me wel te doen. En met een kratje bier na afloop blijven het nog steeds je vrienden....

Maar je tabelletje is wel erg handig. Mocht ik alsnog besluiten om het beton zelf te gaan draaien weet ik vrij aardig wat ik moet bestellen.

Dank en goed weekeinde.

Gerard
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu