Betonvloer, kan ik hier nog wat mee?

Lesley4

  • #1
Beste klussers,

Bij het verwijderen van het bad bleek dat de badkamervloer maar gedeeltelijk met beton gestort was. Wij willen nu de rest van de vloer ook van beton maken en dan betegelen maar wij willen er ook een luik in maken (op de foto ligt de omlijsting van het luik al, nog niet vast maar ter indicatie hoe hij ongeveer zou moeten komen)

De vloer eromheen ligt op zwaluwstaart platen.
Nu mijn vraag:
Kan ik hier nog wat mee? Kan ik op de 1 of andere manier dat kleine gedeelte tussen de vloer en de luik omlijsting zo dichtmaken dat de vloer betegeld kan worden of gaat dit niet goed komen en moet echt de hele badkamervloer eruit en alles in 1 keer gestort worden?

Ik begrijp dat dat waarschijnlijk het beste resultaat geeft maar daar tegenover staat dat dat ook het meeste werk en de hoogste kosten gaat geven.
Het liefst heb ik dus een andere oplossing.

Groeten Lesley

IMG_20240224_125212.jpg IMG_20240224_125219.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Moet dat luik echt in de badkamer? Dat is nooit goed waterdicht te krijgen. Of je moet het elke keer opnieuw afkitten.

Een naad in de betonvloer betekent risico op een scheur in de tegels. Met voldoende overlap hoef je niet per se de hele vloer eruit te slopen.
 

Lesley4

  • #3
Bedankt voor je reactie.

Het luik zit wel in de badkamer maar niet op de plek waar de douche komt. Het enige vocht wat er komt zal misschien van een beetje condens zijn dus waterdichtheid maak ik me niet zo druk om.

Hoe bedoel je: met voldoende overlap?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Het is verplicht om de hele vloer waterdicht te maken.

Als je een strook beton op de huidige zwaluwstaart wegsloopt, kan je de nieuwe zwaluwstaartvloer daarop aan laten sluiten. Dan hoeft niet die hele vloer eruit, alleen voldoende overlap.
 
  • Like
Waarderingen: Lesley4 en Rogeeke1

Rogeeke1

  • #5
Je kunt in die naad tegen de wand een houtje maken ter ondersteuning en daarop eventueel een wediplaatje voor de hechting van cementgebonden tegelijm. En onder dat houtje eventueel een balk zodat het ook echt sterk is zoals ik dat vanaf de foto kan inschatten, wat best moeilijk is.

Veel gewicht heeft het daar niet te verdragen. Wel is het lastig om zo een smal strookje van tegels te produceren als je niet weet wat je doet of als je een moeilijk verwerkbare tegel hebt.

Het is overigens maar te hopen dat het blijft zitten want deze situatie op de foto is niet wenselijk en werken en bewegen van de woningen kunnen ervoor zorgen dat misschien wel jarenlang goed blijft maar misschien ook niet. Het is dan ook nog eens een dun stukje tegel.

Aan de binnenkant dus niet bij de wand is het beste om te doen wat al eerder werd gezegd hierboven.

Als het snel en makkelijk moet wat wediplaten op maat van die naden maken en erin schroeven. Die heb je in allerlei diktes. Beetje speling houden en dat tijdens het tegelen opvullen met een goede hoeveelheid tegellijm.

Ideaal is dat luik niet maar ik geef gewoon antwoord op je vragen.
Als je vloertegels van 60x60 hebt en je kunt een mooie verdeling maken met liefst een hele tegel of een groot stuk dan dat direct naast die lijst plaatsen. Hopen dat die lijst enigszins haaks staat.
Maar dan heb je in elk geval dat als je over die tegel loopt dat de druk verdeeld wordt en dat stukje dat niet ideal gemaakt is niet zoveel te lijden heeft.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Lesley4

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Nog ter ondersteuning van m'n tekst:

1.jpg
 

Lesley4

  • #7
Sorry voor mijn late reactie, ik kreeg geen meldingen dus wist niet dat er nieuwe reacties waren.

Zwaluwstaartplaten laten overlappen is inderdaad een goed idee, stom niet eens aan gedacht.

Ik kan het luik ook helemaal tegen de muur aan maken dan heb ik dat smalle randje daar ook niet, dat is dan waarschijnlijk handiger.

Bedankt alvast
 
  • Like
Waarderingen: Rogeeke1

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu